Hoe lang mag een baby in de Maxi Cosi
De Maxi Cosi is een bekend merk baby-autostoeltje. Eigenlijk valt de Maxi Cosi onder merkverwatering: het merk is zo bekend, dat het in de spreektaal ook wordt gebruikt voor andere merken baby-autostoeltjes. De Maxi Cosi wordt gebruikt in de auto, om de baby in te dragen en ook als onderdeel van de wandelwagen. De baby mag niet te lang achter elkaar erin liggen. Een geforceerde houding is slecht voor de rug en nek van de baby.
De Maxi Cosi
De Maxi Cosi is een typisch voorbeeld van merkverwatering. Dit bekende merk autostoeltje voor baby's heeft zo aan populariteit gewonnen, dat de merknaam voor ieder ander merk baby-autostoeltje wordt gebruikt. Het autostoeltje is te gebruiken voor baby's van 0 tot 12 maanden, afhankelijk van lengte en gewicht. Als gewicht wordt 0 tot 13 kilo gehanteerd, als lengte 40 tot 85 centimeter. Direct na de geboorte kan de baby al veilig in een baby-autostoeltje vervoerd worden. Baby-autostoeltjes vallen in de groep 0+ stoeltjes. Je plaatst ze altijd achterstevoren, zodat de baby tegen de rijrichting in ligt. Dit is de meest veilige methode om de baby te vervoeren. Bij een leeftijd van 18 maanden mogen kinderen met de rijrichting mee geplaatst worden.
Wanneer is het autostoeltje te klein?
Veel ouders hanteren de gewichts-of lengteaanduiding op het autostoeltje om te bepalen of hun kind toe is aan een nieuw en groter autostoeltje. Hoewel dit een betere indicatie is dan de leeftijdsaanduiding, maakt het niet veel uit wanneer de beentjes over de rand van het stoeltje komen. Het hoofd moet het best beschermd zijn. Ook wanneer de bovenkant van het hoofd boven de bovenrand uitkomt, is dit nog geen probleem. Hanteer voor de veiligheid de bovenkant van de oren. Wanneer deze boven de rand uitkomt, wordt het tijd voor een ander autostoeltje.
Ook het gewicht speelt een rol: wanneer het kind boven de 13 kilo weegt, kan de veiligheid van het autostoeltje niet meer garandeert worden. Over het algemeen komt het gewicht overeen met de leeftijdsaanduiding. Toch zijn tegenwoordig steeds meer baby's te zwaar, en bestaat de kans dat er al een peuterstoeltje moet worden aangeschaft voordat de baby 12 maanden oud is. Dit kan problemen geven wanneer de baby niet goed kan zitten.
Veiligheid staat voorop
De Maxi Cosi bevat een gordel. Het is belangrijk om de baby altijd vast te maken met deze gordel. Daarnaast wordt de Maxi Cosi in de auto vastgezet met de autogordel. Volg hierbij de gebruiksaanwijzing op. Het autostoeltje bevat een systeem waardoorheen de autogordel moet lopen. Vervoer kinderen onder de 18 maanden altijd tegen de rijrichting in oftewel plaats het stoeltje achterstevoren. Wanneer de passagiersstoel een airbag heeft, schakel deze dan uit of plaats het stoeltje niet op deze plaats.
Koop alleen een tweedehands autostoeltje wanneer je zeker weet dat er geen ongeval mee heeft plaatsgevonden. Een autostoeltje kan er nog zo onbeschadigd uitzien, na een ongeval is het geen veilig stoeltje meer. Vervang daarom ook altijd het stoeltje na een botsing of ongeval.
Hoe lang mag een baby in de Maxi Cosi?
Tegenwoordig wordt het baby-autostoeltje ook gebruikt als onderdeel van een wandelwagen. De Maxi Cosi wordt dan op een onderstel geplaatst. Dit is erg makkelijk: vanuit de auto kan de baby met stoeltje en al getild worden en direct op het onderstel geplaatst worden. De Maxi Cosi dient nu als wandelwagen.
Hoewel dit systeem erg makkelijk en handig is, kleven er ook een aantal nadelen aan. Zo is het alleen voor jonge baby's te gebruiken. Daarnaast kan het voorkomen dat de baby te lang in de Maxi Cosi ligt. Autorit inclusief wandelrit kan voor de baby nadelige gevolgen hebben. Het autostoeltje beperkt de baby in zijn bewegingen en is daardoor slecht voor de motorische ontwikkeling. Over het algemeen wordt aangeraden de baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een baby-autostoeltje te laten liggen. Daarna moet het kind eruit gehaald worden en bijvoorbeeld in een bedje gelegd worden. Zo kan de baby de armpjes en beentjes weer strekken en de rugspieren gebruiken.
Mensen die op vakantie gaan zijn soms wel tien uur onderweg. De baby ligt dan langdurig in de Maxi Cosi. Hoewel dit sterk afgeraden wordt, is het niet direct schadelijk wanneer dit slechts eenmalig gebeurt. Wel is het aan te raden om onderweg te stoppen en de baby uit het stoeltje te halen. Leg het op een kleed of in een reiswieg/campingbedje, zodat het zich kan strekken. Neem voldoende van dit soort pauzes tussendoor, en neem er ook de tijd voor. Om de twee uur minimaal een kwartier pauze is zeker nodig voor de baby. Zorg ervoor dat de baby niet dagelijks zulke lange ritten moet maken in het stoeltje.