De Essure sterilisatiemethode

De Essure sterilisatiemethode Als een stel besluit dat het gezin compleet is, kan al snel het woord "sterilisatie" vallen. De vrouw heeft soms al jarenlang de pil geslikt en wil daar nu wel eens vanaf. De man kan zich betrekkelijk eenvoudig laten steriliseren, maar niet elke man staat sterk genoeg in zijn schoenen om een sterilisatie niet te zien als een verlies van mannelijkheid. Een vrouwensterilisatie staat bekend als zwaar, maar de Essure sterilisatiemethode biedt een alternatief.

Wat is sterilisatie?

Sterilisatie betekent steriel maken. In het geval van mensen (maar ook dieren) verwijzen we hiermee naar een ingreep waarbij de vruchtbaarheid wordt ontnomen en het dus niet meer mogelijk is om kinderen te krijgen. Afhankelijk van de gebruikte methode is dit een lichte of zware ingreep. Sterilisatie is de meest betrouwbare manier van anticonceptie.

De Essure methode

Bij deze methode worden geen sneetjes gemaakt en zijn narcose of hormonen niet nodig. Er blijven dus geen littekens achter. De Essure methode is hysteroscopisch; dat wil zeggen via de vagina. Normale sterilisatiemethodes sluiten de eileiders van buiten af; met ringetjes, clips of door dichtschroeien. De Essure methode sluit de eileiders van binnenuit af.

De gynaecoloog brengt via de schede een dun buisje (5 mm.) in de baarmoeder in. Met een zoutoplossing worden de vagina en baarmoeder toegankelijker gemaakt en dit maakt ook de eileiders beter zichtbaar voor de arts. Zowel de arts als de patiënt kunnen de voortgang volgen op een monitor. In het buisje zit een catheter met daaraan een veertje van ca. 2 millimeter dik. In elke eileider wordt één veertje geplaatst. Het veertje is gemaakt van nitinol, een veilige legering van nikkel en titanium, die veel gebruikt wordt voor allerlei medische toepassingen zoals hart- en vaatchirurgie. De polyester vezels aan de veertjes veroorzaken een goedaardige reactie die de eileider in zo'n twaalf weken doet dichtgroeien (soms langer).

Tijdens de behandeling kan de gynaecoloog een plaatselijke verdoving toedienen, maar dat is meestal niet nodig. De pijn is niet meer dan een krampgevoel, vergelijkbaar met krampen tijdens de menstruatie. Om dit tegen te gaan, krijgt de patiënte vooraf tabletjes of zetpillen.

De ingreep duurt in totaal ongeveer een half uur, waarvan tien minuten nodig is voor het inbrengen van de veertjes. Het beste moment voor de behandeling is vlak na de laatste menstruatiedag, want dan is er geen kans op een onontdekte zwangerschap. De patiënte kan de ochtend voor de ingreep gewoon eten, want er is immers geen narcose. De behandeling is weinig belastend voor de patiënte en deze kan direct weer met normale activiteiten beginnen. Na drie maanden controleert de gynaecoloog met een vaginale echo of de ingreep gelukt is en na die bevestiging is de patiënte beschermd tegen zwangerschap. Als de vaginale echo geen uitsluitsel geeft, wordt er een röntgenfoto of baarmoederfoto gemaakt. In de tussentijd moet nog gewone anticonceptie gebruikt worden.

Na de sterilisatie moet bij een operatie, röntgenonderzoek of MRI altijd vermeld worden dat de Essure methode is toegepast. De veertjes blijven zitten, maar daar voelt de patiënte niets van.

Voor- en nadelen

De Essure methode kent een aantal voor- en nadelen.

Voordelen:
  • Weinig belastend, geen lang herstel nodig.
  • Poliklinisch (geen ziekenhuisopname)
  • Geen littekens, narcose of hormonen.
  • Zeer kleine kans op zwangerschap: 0,2 procent (lager dan alle andere sterilisatiemethoden).

Nadelen:
  • Onomkeerbaar. Om die reden wordt de ingreep vaak niet uitgevoerd bij vrouwen onder 30 jaar.
  • Niet direct beschermd tegen zwangerschap, pas na drie maanden.
  • Niet alle verzekeraars vergoeden de Essure methode.
  • Nog niet alle ziekenhuizen kunnen de behandeling uitvoeren

Onderstaande tabel vat de voor- en nadelen overzichtelijk samen.

AspectEssureLaparoscopisch
Opnameneeja
Narcoseneeja
Direct hersteljanee
Littekensneeja
Kans op complicatiesneegering
100% succesneenee
Direct onvruchtbaarneeja
Kans op zwangerschapgeringja
Vergoedsomsmeestal aanvullend
Behandellocatiesnog beperktveel

Andere aspecten

  • Een sterilisatie met de Essure methode stopt de menstruatie niet, want er wordt niets veranderd aan de hormoonhuishouding. Om diezelfde reden is er ook geen invloed op de overgang en zijn er geen bijwerkingen die normaal zijn bij hormonale behandelingen (stemmingswisselingen, dikker worden, etc.). Vrouwen die de pil gebruiken, merken dat de menstruatie weer zo wordt als voor het pilgebruik en vrouwen met een koperspiraaltje krijgen meestal een lichtere menstruatie.
  • Er kan geen baarmoederlijke zwangerschap optreden, want de eileiders zijn dichtgegroeid waardoor de eitjes niet bevrucht kunnen worden.
  • De eitjes kunnen nu niet meer vanaf de eierstokken in de baarmoeder terecht komen. Het lichaam ruimt de gesprongen eitjes vanzelf op.
  • Ook voor personen met een nikkelallergie is de Essure methode geschikt.
© 2008 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Essure-sterilisatie bij de vrouw: een eenvoudige ingreepEssure-sterilisatie bij de vrouw: een eenvoudige ingreepHet nieuwe steriliseren van de vrouw is veel eenvoudiger dan de “oude” methode. Het nieuwe steriliseren van de vrouw geb…
Essure-methode bij sterilisatie: toepassing en checkEssure-methode bij sterilisatie: toepassing en checkElk jaar laten zo'n tienduizend Nederlandse vrouwen zich steriliseren. In vier van de tien gevallen wordt daarbij de zog…
Risico op spijt na sterilisatie bij vrouwenRisico op spijt na sterilisatie bij vrouwenWanneer een vrouw geen kinderwens (meer) heeft, kan zij zich op verschillende manieren laten steriliseren: de eileiders…

Intieme hygiëne: een kwestie van preventieVandaag wordt hygiëne vooral geassocieerd met comfort onfrisheid en denkt men niet meer aan de aanvankelijke definitie,…
De botten van het menselijk lichaamDe botten van het menselijk lichaamAltijd al willen weten hoe dat ene botje nu heet of wil je weten hoe je bijvoorbeeld een dijbeen noemt in het Latijn? He…
Bronnen en referenties
  • Sigma Medical. "De Essure Procedure, Sterilisatie langs de natuurlijke weg - Patiënteninformatie". Conceptus Inc. http://maasziekenhuispantein.nl/Docs/Maasziekenhuis/folders/gynaecologie/Sterilisatie%20vrouw.pdf
  • www.essure.nl
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 30-06-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.