Zeven stappen naar meer geluk
Hoe vergroot je je geluksgevoel? Het recept ligt hier voor je, en het bestaat uit zeven effectieve stappen. Maak dagelijks tijd en ruimte voor je geluk en je wordt echt gelukkiger. Probeer het, vandaag nog.
In 2005 hield het maandblad Santé een grote enquête, samen met de organisatie Open Circles Academy, die cursussen geeft op het gebied van ‘levensvaardigheden’. Daaruit bleken opvallende dingen. Ten eerste dat het overgrote deel van de vrouwen die reageerden, vond dat er iets aan hun geluk schortte. Factoren die als ‘pijnpunt’ werden genoemd, waren gebrek aan eigenwaarde, doelloosheid, relatieproblemen en het ‘is dit alles’-gevoel. Maar er bleek nog iets veel interessanters uit de enquête. Namelijk dat we feitelijk geen verantwoordelijkheid nemen voor ons geluk. We laten dingen op hun beloop, cijferen onszelf weg, doen wat van ons verwacht wordt, geven beslissingen uit handen en stellen het waarmaken van geluk uit, zowel in ons dagelijkse leven als op de langere termijn. Kortom: we willen geluk, maar zijn dag in dag uit ‘eerst nog even’ met andere dingen bezig!
‘Ik, ik, ik,’ of ‘jij, jij, jij’?
Verrassing! Het wijdverbreide idee dat we in een egoïstisch tijdperk leven, is aan nuancering toe. Met z’n allen zijn we bezig met andermans verwachtingen en eisen en zijn onze eigen behoeftes het stiefkind. De keuze om acht uur te werken maken we veel makkelijker dan die om een uur gelukzalig te luieren achter een pot thee. Dat is toch ongelooflijk? Nisandeh Neta richtte de organisatie Open Circles op en schreef het boek Leef lekker. Hij zegt desgevraagd: ‘Doen is belangrijker dan zijn, dat wordt ons door de maatschappij constant ingewreven. Dus beoordelen we onszelf vanuit dat criterium. Erger nog, wat we doen moet perfect zijn. Dat perfectionisme, de angst om fouten te maken, weerhoudt je van beweging. Als je je fouten ziet als toegestaan, als leermiddel, kun je je in vrijheid ontwikkelen.’
Je geluksfactor vergroten
De Open Circles Academy gaat ervan uit dat geluk een vaardigheid is. Helaas: in onze cultuur leren we wel hoe we in de maatschappij kunnen functioneren, maar niet hoe we gelukkig kunnen worden. Nisandeh Neta: ‘Vraag mensen wat hen gelukkig maakt en ze kunnen het je niet vertellen. Vraag mensen voor welk doel ze leven of waar ze gepassioneerd over zijn: idem dito. Terwijl het daar juist om gaat! En weet je eenmaal wat je drijft in het leven, dan moet je ook de tweede stap nemen, je potentieel vervullen en je doelen waarmaken. Dat doen mensen vaak evenmin. Ik noem dat het afwachten- en hopen-stadium. Je wacht tot er van buitenaf iets verandert of tot een ander iets doet, terwijl je zélf aan de slag moet. Als mensen niet zo lui waren, zou bewustwording vanzelf tot actie leiden. Maar een ontstellende hoeveelheid mensen wijst liever naar anderen of omstandigheden dan dat ze zelf aan de slag gaan.’ Natuurlijk krijgt niemand graag een schop onder haar of zijn onvolmaakt gelukkige kont, maar Nisandeh Neta vervolgt zijn strenge woorden bemoedigend: ‘Ga je bewust met je eigen geluk aan het werk, dan krijg je ook resultaat. Dat kan via cursussen zoals de onze, maar ook via boeken, gesprekken met vrienden, contemplatie of door een tijdje een psycholoog te bezoeken.’ Mooie conclusie. Er zijn allerlei wegen naar het geluk, je moet alleen de jouwe vinden… en ermee aan de slag gaan. En dat kan meteen. Want als afsluiting krijg je hier een cadeautje: zeven goede dagelijkse gewoonten om nú te zorgen voor je eigen geluk. Een waarschuwing vooraf: kijk uit voor het ‘zelfhulpboeksyndroom’ – je leest het hele verhaal vol enthousiasme, volgt het stappenplan drie dagen lang, stopt ermee en vervalt in je oude gewoontes, om vervolgens te klagen dat ‘het allemaal niet helpt’. Dus: nu beginnen en blijven doen. Plan van aanpak is dat je eerst één goede gewoonte uit de lijst invoert in je leven, wacht tot die is ingesleten, en dan de volgende erbij pakt. Zo voorkom je dat je jezelf overdondert en uiteindelijk nergens toe komt omdat de overgang te groot is. Voer je de zeven goede geluksgewoonten consequent in je dagelijkse leven in, dan ligt méér geluk voor het oprapen. Gegarandeerd!
Zeven stappen naar geluk:
- Beweeg. Begin bescheiden: 15-20 minuten per dag is al genoeg om het verschil te ervaren.
- Stimuleer je geest met de juiste ‘voeding’. Een krant vol slechtnieuwsberichten of een opsporingsprogramma is geen voeding, een goed gesprek of inspirerend boek wel.
- Maak tijd voor contemplatie, tijd om ‘met jezelf’ te zijn. Trek je een kwartier per dag terug, bijvoorbeeld in de tuin.
- Doe iets goeds voor een ander, al is het maar je geldige parkeerkaartje bij vertrek aan een nieuwkomer geven.
- Neem regelmatig een pretpauze. Bij tijdgebrek telt ook iets als een halfuurtje lunchen met een vriend(in).
- Verwen jezelf. Haal je een fles wijn en laat er cadeaupapier omheen doen – cadeautje voor jezelf!
- Geef jezelf waardering en erkenning. Je bent niet alleen wat je doet, maar ook wie je bent.
(Bron: Open Circles Academy, www.opencircles.nl)
Boekensteuntje nodig?
Zelfhulpboeken voor meer geluk
Beperkende overtuigingen? Lees Byron Katie, Vier vragen die je leven veranderen.
Liefdesperikelen? Lees Mira Kirshenbaum, Vrouwen & liefde of Scheiden of blijven.
Op zoek naar succes en vervulling (in wat dan ook)? Lees Nisandeh Neta, Leef Lekker Boek, het Recept voor Succes.
Wil je geluk vinden en doelen stellen? Lees de boeken van Mihaly Csikszentmihalyi.
Wil je je eigenwaarde vergroten (vanuit spirituele hoek)? Lees De godin in elke vrouw van Denise Linn.
Wil je loslaten? Lees Noodzakelijk verlies van Judith Viorst.
Dit artikel is een geautoriseerde bewerking van een hoofdstuk uit het boek 'Mijn geluk maak ik zelf wel," Astrid Maria Boshuisen, uitgeverij Het Spectrum. Op de Mariawrites infoteurpagina vind je meer artikelen gebaseerd op dit boek.