Shopaholic, jij?

Misschien herken je jezelf erin. Je bent vaak bij winkels in de buurt te vinden, vaak ook met tassen in je handen. Je hebt veel spulletjes thuis en hebt er maar al te veel lol in om het te kopen. Het kan zijn dat je van vriend(inn)en te horen krijgt dat je koopverslaafd bent, je vat dit op als een grapje maar vraagt je toch af of dit misschien waar is? Veel mensen weten niet precies wat koopverslaafd zijn inhoudt en zeggen dit dus vaak als grapje. Ze hebben niet door dat dit ook een echte verslaving is en dat het vaak dezelfde oorzaken en effecten heeft.

Wie is de koopverslaafde?

De koopverslaafde is altijd wel te vinden in een winkelcentrum en koopt allerlei dingen die ze helemaal niet nodig heeft. Toch denkt de “koopverslaafde” dat ze bijvoorbeeld niet zonder die paar schoenen kan, of dat ene jurkje. Het kopen geeft een kick en lijkt een leegte te vullen, toch duurt dit gevoel maar kort en op een gegeven moment krijg je schuldgevoelens. Maar het zal niet lang meer duren voordat ze weer iets nieuws wilt kopen en toen begon het verhaal weer opnieuw. Het is een soort vicieuze cirkel.

Ze verliezen de controle en vaak beseffen ze naderhand niet eens wat ze gekocht hebben en verbazen zich er thuis over dat ze dat bepaalde product gekocht heeft. Door veel aankopen te doen ontsnappen ze van de problemen van het dagelijks leven. Dit is ook terug te vinden bij andere verslavingen zoals alcohol of drugs.

Oorzaken

Op de vraag hoe iemand verslaafd wordt aan winkelen is niet makkelijk om te beantwoorden. Er zijn immers verschillende factoren die een rol kunnen spelen. Verveling speel vaak een rol bij het ontwikkelen van een verslaving. Depressies kunnen dezelfde gevolgen hebben. Jezelf willen troosten, je erg onzeker voelen, meelopen, je innerlijk leeg voelen en spanningen op werk of in je relatie kan ook een rol spelen. Deze koopverslaafden zoeken dus een uitweg uit hun problemen door overdreven veel geld uit te geven met winkelen.

Kenmerken

Uiteraard zijn er ook een paar kenmerken. Je kunt je bijvoorbeeld niet verzetten tegen de drang iets te kopen. Je moet per se dat ene shirtje hebben omdat die zo goed zou passen bij die ene broek die je in je kast hebt hangen. Ook zal de spanning voordat je gaat winkelen toenemen. Als je eenmaal klaar bent met winkelen ben je opgelucht, je hebt weer geld uit kunnen geven en je hebt weer nieuwe spulletjes. Naarmate je meer winkelt ga je ook meer geld uitgeven aan duurdere spullen. Ook ga je jouw nieuwe aankopen verstoppen voordat anderen ze zien. Dit heeft dus ook te maken met de schuldgevoelens die je krijgt.

Gevolgen

Een koopverslaving hoeft niet altijd dramatische gevolgen te hebben, maar dat is in veel gevallen wel zo. Als je over veel geld beschikt dan het je het wel veroorloven om wat meer uit te geven, zolang het maar geen overdreven uitgaven zijn. Toch zijn er heel wat koopverslaafden die zich tot in de schulden werken doordat ze hun krediet overschrijden. Dit heeft familiale en psychologische problemen als gevolg. Als er opeens geen geld meer is dan kunnen er spanningen in het huwelijken komen. Dit kan ook steeds erger worden naarmate de aankopen meer een duurder worden.

Hoe kom je er vanaf?

Als je op een bepaald moment beseft dat je verslaafd bent aan winkelen en de problemen steeds groter worden, zit er niets anders op dan hulp te zoeken. Toch kan je zelf wel iets doen voordat je hulp gaat zoeken. Analyseer je type koopverslaving. Ben je een troostkoper of koop je alleen voor de kick? Je kan dit doen door alles op te schrijven wat je doet, wanneer je winkelt en wat je koopt. Bewaar alle bonnen. Daarna zou je bijvoorbeeld een zelfhulpboek kunnen lezen of met een goede vriendin erover praten. Ook kun je eraan denken om wat ontspanningsoefeningen, meditatie of yoga te doen. Mocht je een troostkoper zijn dan is het slim om zelfhulpboeken te lezen over rationeel, redelijk en positief denken. Werk ook aan je zelfvertrouwen. Als je winkelt voor de kick, ga dan eens na of je die kick ook uit iets anders kan halen. Wat geeft je nog meer een goed gevoel?

Uiteraard kan een therapie ook helpen de problemen onder controle te krijgen. Toch vinden mensen dit wel een hele grote stap, mensen hebben toch vaak de neiging om te zeggen dat er niets aan de hand is en dat het al beter gaat. Maar omdat kopen en je persoon heel erg met elkaar verbonden zijn, kun je misschien in een diep gat vallen en erg depressief worden als je eenmaal het winkelen opgeeft. Als je koopt ben je iemand (ik shop dus ik besta) en als je ermee stopt is het alsof je jezelf kwijt bent. Hierbij is waarschijnlijk professionele hulp nodig.

Tips

  • Houd een lijstje van je aankopen en de achterliggende redenen bij
  • Vermijd winkelstraten, maak het jezelf moeilijk
  • Neem geen creditcard mee
  • Ga je toch winkelen, neem dan gepast geld in contanten mee
  • Maak thuis een lijstje met wat je nodig hebt en koop niet meer dan wat op dat lijstje staat.
© 2008 - 2024 Roxan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koopverslaving, wat is het en hoe kom je er vanaf?Koopverslaving, wat is het en hoe kom je er vanaf?Het begint met het jezelf realiseren dat je een koopverslaving hebt én dat je er vanaf wilt. Het klinkt misschien vreemd…
Koopverslaving, geld weg spullen teveelKoopverslaving, geld weg spullen teveelAltijd het gevoel dat je geld gewoon verdwijnt, terwijl je huis steeds voller komt te staan met spullen? Heeft je partne…
Koopverslaving, winkelen zorgt voor slachtoffersKoopverslaving, winkelen zorgt voor slachtoffersVele echtgenoten in Nederland zullen roepen dat alle vrouwen last hebben van een koopverslaving. Dat een groot deel van…

De revolutionaire SuperSmokerDe revolutionaire SuperSmokerHet is slecht voor de gezondheid. Het verhoogt de kans op longkanker. Kan aandoeningen aan hart en vaten veroorzaken. Ma…
Verslaving, weg ermee!Verslaving, weg ermee!Verslavingen kunnen fysiologisch zijn of psychologisch. In dit artikel hebben we het in de eerste plaats over de psychol…
Bronnen en referenties
  • http://www.cvwizard.nl/print_template.php3?id=337
  • http://www.trendystyle.net/psyche/koopverslaafd.html
  • http://www.cvwizard.nl/main_template.php3?id=336
  • http://www.vivat.be/00-00.asp?modType=1&ref=03-01.01-01&lang=nl&pagetype=article&articleID=311
  • http://www.scholieren.com/werkstukken/18624
  • http://www.yes.nl/yescafe/forums/thread/1037494.aspx
Roxan (11 artikelen)
Laatste update: 01-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.