De revolutionaire SuperSmoker

De revolutionaire SuperSmoker Het is slecht voor de gezondheid. Het verhoogt de kans op longkanker. Kan aandoeningen aan hart en vaten veroorzaken. Maar het is zó lekker. Roken. Gelukkig is er sinds 2007 een alternatief: de SuperSmoker, een kunstmatige sigaret.
Een wereldprimeur. Baanbrekend. Revolutionair. Hét alternatief. Gezond maar toch lekker. Zomaar wat willekeurige kreten over de Supersmoker, die vorig jaar gelanceerd is als hét gezonde alternatief voor verstokte rokers onder ons. In juni 2007 claimden Belgische onderzoekers van het bedrijf SuperSmoker de oplossing te hebben voor de schadelijke gevolgen van roken. Zij ontwikkelden een apparaat dat een normale, echte sigaret simuleert, inclusief de Nicotine, exclusief de schadelijke stoffen die een normale, echte sigaret bevat.

De Supersmoker

De SuperSmoker is een alternatief voor de gewone sigaret. Het is een plastic buisje in de vorm van een normale sigaret.
Het werkt elektronisch en gebruikt (na)vullingen van Duits fabrikaat. Deze vullingen zijn verkrijgbaar in verschillende concentraties nicotine. Het apparaat werkt op een herlaadbare batterij.

De SuperSmoker is te koop in alle reguliere tabaksspeciaalzaken, drogisterijen en apotheken. Een (na)vulling gaat ongeveer evenlang mee als 15 tot 20 gewone sigaretten. De SuperSmoker hoeft niet aan- of uitgezet te worden, de SuperSmoker werkt zodra men inhaleert.

De SuperSmoker mag gewoon gebruikt worden in café's, restaurants, bioscopen en andere openbare gelegenheden waar normaal gezien een rookverbod geldt.

Commotie

Er is nogal wat commotie ontstaan rondom de SuperSmoker. Minister Ab Klink van Volksgezondheid wilde de SuperSmoker in eerste instantie verbieden. Daar is hij later van terug gekomen en wilde toen dat de SuperSmoker als geneesmiddel op de markt zou komen. Volgens de minister valt de SuperSmoker net als de nicotinepleisters en nicotinekauwgom namelijk onder de geneesmiddelen. Er moet onderzoek gedaan worden naar onder andere de gevaren en bijwerkingen door College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Dit is tot op heden echter nog niet gedaan omdat geen van de fabrikanten het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen informatie en rapporten heeft verschaft.
Tevens wil de minister de maatregelen en wetten rondom de SuperSmoker in Europa onderling op elkaar gaan afstemmen. Tot die tijd mag er geen reclame gemaakt worden voor de SuperSmoker.

Voordelen

De SuperSmoker is natuurlijk niet voor niets op de markt gekomen en er is uiteraard een reden voor de grote belangstelling voor dit product. De SuperSmoker heeft namelijk een heleboel voordelen:
 • Er is geen vuur voor nodig, dit maakt het roken veiliger
 • Er vind geen verbranding plaats, dit maakt het roken veiliger en de kans op brand in bijvoorbeeld huis kleiner
 • De schadelijke stof teer zit niet in de nepsigaret, welke wel in de gewone sigaret zit
 • Er wordt geen echte rook geproduceerd wat overlast verminderd
 • Er zitten geen kankerverwekkende stoffen in de nepsigaret
 • Het helpt mee aan het bestrijden van de milieuvervuiling omdat de SuperSmoker herbruikbaar is en niet op straat weggegooid wordt zoals een gewone sigaret
 • Overlast wordt verminderd doordat het product geen vieze geurtjes afscheidt
 • De lucht wordt niet vervuild omdat de SuperSmoker waterdamp uitscheidt en geen milieuvervuilende stoffen
 • Er is een lager nicotinegehalte wat de gezondheid ten goede komt aangezien ook nicotine een schadelijke stof is
 • Het meerookeffect is opgelost
 • De nepsigaret is goedkoper in gebruik dan een gewone sigaret
 • De nepsigaret kan bijdragen aan pogingen te stoppen met roken doordat het nicotineniveau geleidelijk verlaagd kan worden door de verschillende navullingen

Nadelen

Ieder voordeel heeft zijn nadeel, zoals Cruyf zou zeggen. Ook de SuperSmoker heeft dus nadelen:
 • Nicotine blijft nicotine en blijft giftig en dus schadelijk
 • Er is weinig bekend over de effecten op de lange termijn van de chemische smaak- en geurstoffen
 • De smaak van een echte sigaret is moeilijk na te maken en daardoor kan de SuperSmoker minder lekker zijn
 • De SuperSmoker is duur in aanschaf
 • De batterij moet lang en vaak opgeladen worden

Lees verder

© 2008 - 2020 Melod, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
De voor- en nadelen van elektrisch rokenDe voor- en nadelen van elektrisch rokenRokers hebben het tegenwoordig moeilijk. In veel horecagelegenheden is het roken aan strenge banden gelegd of zelfs hele…
De geschiedenis van de sigaretIedereen heeft het wel eens geprobeerd of rookt nu misschien nog steeds. Roken! Maar wat is nu eigenlijk de geschiedenis…
E-sigaret, een gevaar voor uw gezondheid?E-sigaret, een gevaar voor uw gezondheid?De e-sigaret of elektronische sigaret is een elektronisch apparaat dat dient als vervanger van de normale sigaret. Hoewe…
Stoppen met roken 5 tipsStoppen met roken 5 tipsHet is intussen al even geleden, maar op 1 juli 2008 is door heel Nederland definitief het rookverbod ingegaan. Verboden…

Ben jij game-over?Waarschijnlijk ken jij ook wel mensen die dag in dag uit aan het gamen zijn. Ze zijn helemaal geobsedeerd door dat ene g…
Shopaholic, jij?Misschien herken je jezelf erin. Je bent vaak bij winkels in de buurt te vinden, vaak ook met tassen in je handen. Je he…
Bronnen en referenties
 • http://www.minvws.nl/kamerstukken/gmt/2008/antwoorden-op-kamervragen-van-schippers-over-de-elektronische-sigaret.asp
 • http://supersmoker.com/

Reageer op het artikel "De revolutionaire SuperSmoker"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Sharon, 20-02-2014 23:05 #2
Heb hem net binnen. Het smaakt niet vies wel anders. Denk dat het wel een goed alternatief is en hoop dat het later niet ineens toch heel schadelijk blijkt te zijn. Tot nu toe ben ik niet ontevreden.

Ben Hur X., 02-05-2012 10:01 #1
Eigenlijk best gek. De fabrikant zegt alleen een alternatief, ik herhaal; alternatief te hebben ontwikkeld, die veel minder schadelijk is, ik herhaal; minder schadelijk is, dan de gewone sigaret. De fabrikant beweert dus helemaal niet dat hij een geneesmiddel op de markt brengt, maar een andere of alternatieve vorm van roken, zoals een waterpijp waar men ook lekkere smaakjes bij gebruikt. Vervolgens gaat de regering en de wassenneus van een Klink er mee aan de haal te zeggen dat het een geneesmiddel is of in ieder geval de schijn heeft van een geneesmiddel. Eigenlijk best gek. Staan ze daar met z'n allen nou echt te dromen. Ik schaam me dat ik hun salaris betaal, met de echte of de elektronische sigaret.

Infoteur: Melod
Laatste update: 13-07-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Special: Nicotinevervangers
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!