De voor- en nadelen van elektrisch roken

De voor- en nadelen van elektrisch roken Rokers hebben het tegenwoordig moeilijk. In veel horecagelegenheden is het roken aan strenge banden gelegd of zelfs helemaal niet meer mogelijk. Ook zijn de rookcoupés in de treinen verdwenen en is roken in zowat alle openbare gebouwen verboden. Voor veel rokers een reden tot geheel stoppen. Voor anderen een gelegenheid om over te stappen naar de e-sigaret. Helaas kent ook elektrisch roken enkele voor- en nadelen voor de gezondheid.
De e-sigaret is een rookalternatief dat vrij recent in opkomst is. Hoewel de e-sigaret nog niet volledig is ingeburgerd is er een kleine groep van, over het algemeen tevreden, gebruikers. Veel van de gebruikers zijn overgestapt omdat ze de e-sigaret gebruiken als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Voor anderen was het een bewuste keus om de kankerverwekkende tabak achter zich te laten en voor hun genot over te stappen naar de e-sigaret.

Toch zitten er ook aan het gebruik van de e-sigaret nadelen. Nadelen die de meeste gebruikers niet eens kennen. Ook het gebruik van de e-sigaret kent namelijk zijn gezondheidsrisico’s. Deze risico’s zijn tot nu toe nog niet volledig in kaart gebracht. Om deze reden gaan verschillende overheden heel omzichtig om met het goedkeuren van de e-sigaret.

In Nederland was er in 2008 sprake van een mogelijk verkoopverbod voor de destijds bekendste e-sigaret, de Supersmoker. Toenmalig minister Ab Klink overwoog de verkoop te verbieden. Dit verbod kwam er uiteindelijk niet. Wel werd de Supersmoker sinds die tijd wettelijk gezien als geneesmiddel beschouwd. Echter, om als geneesmiddel verkocht te mogen worden moesten de e-smokers aan hele zware eisen voldoen, zodat deze betiteling in de praktijk alsnog een verbanning bleek. Producent United Tobacco Vapor Group stapte naar de rechter, en werd in het gelijk gesteld. Volgens de rechter was het besluit onvoldoende gemotiveerd. De Nederlandse overheid moest de invoer van en handel in nicotinehoudende e-sigaretten daarom toestaan.

In België daarentegen is de e-sigaret voorlopig uit de handel gehaald, omdat men de risico’s van het gebruik van e-sigaretten niet kon inschatten. Immers, in de e-sigaret zit toch de giftige stof nicotine. In België blijft dit verbod waarschijnlijk voorlopig van kracht.

De elektrische sigaret

De elektronisch sigaret ziet eruit als een gewone sigaret, hoewel hij meestal iets groter is. In de e-sigaret bevinden zich een verstuiver, een batterij en een nicotine-bevattende cartridge. Per cartridge kan men ongeveer 200 maal inhaleren, het equivalent van 20 sigaretten. De batterij is meestal op te laden via een USB port of via het stopcontact.

Wanneer men aan de e-sigaret inhaleert, zal er een lampje ontbranden en kan men de ‘damp’ die de nicotine bevat, inademen en weer uitblazen. Van een afstandje ziet het er dus uit alsof de gebruiker een gewone sigaret rookt. Gelukkig is de geur een stuk beter dan bij gewone tabak en bovendien niet schadelijk voor de omstanders.

Voordelen e-sigaret

De e-sigaret heeft vele voordelen ten opzichte van normale tabak. Hieronder een kleine opsomming van de verschillende voordelen.
 • E-sigaretten bevatten geen kankerverwekkend teer
 • Ze bevatten ook geen koolmonoxide en stikstofoxide, die de ademhaling en conditie verslechteren en bovendien hart en bloedvaten aantasten.
 • Naast nicotine en teer blijft de e-sigaret roker ook gevrijwaard van de honderden andere giftige stoffen die men binnenkrijgt bij het roken van tabak. In normale tabak zitten bijna 600 giftige stoffen, bij het verbranden van deze tabak komen er nog eens 4000 gifstoffen vrij waarvan vele kankerverwekkend zijn. De e-sigaret bevat nicotine als enige gifstof.
 • E-sigaretten produceren geurloze damp in plaats van stinkende rook. Hierdoor blijft de omgeving, maar ook de kledij van de roker vrij van tabaksstank.
 • E-sigaretten zijn niet brandgevaarlijk
 • E-sigaretten geven de gebruiker geen gele tanden en vingers zoals normale sigaretten.
 • Het roken van de e-sigaret is goedkoper, mede omdat er bijna geen belasting op zit.
 • Geen asbak meer nodig.
 • Geen pakje meer nodig dat in broekzak, hemdzakje of handtas gepropt moet worden. De e-sigaret is lekker compact.
 • Ze zijn in verschillende smaken te verkrijgen.
 • Men kan een keuze maken voor de hoeveelheid nicotine die men binnenkrijgt. De cartridges zijn in verschillende sterktes verkrijgbaar. Men zou langzaam kunnen afbouwen wanneer men de e-sigaret gebruikt om te stoppen met roken.
 • De e-sigaret mag overal gebruikt worden. Dus ook in de horeca of in het openbaar vervoer. De damp is immers niet schadelijk voor de omgeving.

Nadelen van de elektrische sigaret

 • Ook in e-sigaretten zit een giftige stof, te weten nicotine. Deze stof is slecht voor hart-en bloedvaten.
 • Naast het feit dat nicotine giftig is, is het ook nog eens verslavend.
 • Uit een onderzoek van de Amerikaanse voedsel en warenautoriteit de FDA, naar de veiligheid van e-sigaretten, bleek dat sommige e-sigaretten kleine hoeveelheden carcinogene substanties zouden bevatten die giftig zijn voor mensen.
 • Eigenlijk heeft de e-roker twee sigaretten nodig, omdat wanneer de batterij van de zijn ene sigaret opgeladen wordt, men dan de andere kan gebruiken.
 • De e-sigaret is vrij verkrijgbaar. Hij kan door jongeren mogelijk worden misbruikt als een opstapje naar het krijgen van een nicotine verslaving. De stap naar het gebruik van echte tabak is voor de jongere verkleind wanneer hij gewend is geraakt aan het elektrisch roken.
 • De e-sigaret is niet in alle landen verkrijgbaar (zoals in België).
 • Wanneer men wil stoppen leert men niet de gebruikelijke rookhandelingen af, hierdoor kan het stopproces langer duren. Het probleem is dat de e-sigaret de oude rituelen en orale verlangens bevredigd die normaal roken ook stimuleren.

Lees verder

© 2012 - 2024 Pernambuco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…

Wat moet u weten over alcohol?Ieder jaar worden er 1800 mensen met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. Een derde van de slachtoffers…
Een aan alcohol verslaafde ouderEen aan alcohol verslaafde ouderAlcoholverslaving is een van de ergste verslavingen die er is. Hoe ga je als kind om met de alcoholverslaving van je vad…
Bronnen en referenties
 • http://phys.org/news/2010-12-evidence-e-cigs-safer-cigarettes.html
Reacties

Rob, 05-09-2013
Je hebt echt geen twee sigaretten nodig, bij de nadelen, maar optioneel twee batterijen. Ik heb er nu een, hoef het maar om de paar dagen op te laden ( 's nachts, want dan slaap ik ). Koop dus een goeie, een nieuw model. Reactie infoteur, 05-09-2013
Beste Rob,

Dat is inderdaad een andere mogelijkheid.

Groet Pernambuco

Hermelijn, 08-05-2013
Ik sluit mij aan bij Rene: de onwetende lezer die overweegt een e-cig aan te schaffen wordt volledig misleidt door bovenstaand artikel. Er zijn inmiddels geen onbekende gezondheidsrisico's meer van e-cigs, omdat er uitgebreid onderzoek is gedaan door diverse onafhankelijke instanties (google maar eens een eind weg).
Het enige kwalijke aan een e-cig is dat er nicotine in de damp kan zitten, afhankelijk van de gekozen vloeistof (er zijn vele lekkere smaken verkrijgbaar zonder nicotine) en dat het kan lijken op 'echt' roken waardoor de afstand naar het grijpen naar een echte sigaret kleiner blijft dan wellicht wenselijk is. Alhoewel ikzelf en alle e-rokers die ik ken na enige weken e-roken de 'echte' sigaretten vrij smerig vinden.
Misschien moet de schrijver van dit artikel eens een goeie e-cig proberen (in vergelijking tot sigaretten roken kost het geen drol, dus het is de moeite van het proberen waard). Reactie infoteur, 15-05-2013
Beste Hermelijn,
Er zijn weldegelijk nog mogelijke gezondheidsrisico's. Om die reden wordt de elektrische sigaret in verschillende landen als geneesmiddel verkocht. Dat betekend dat het gebruik aan strenge eisen en beperkingen is gebonden.
Wel is zeker dat de E-sigaret gezonder is dan de normale sigaret, dus daarom kan het alsnog een hulpmiddel zijn bij het stoppen met roken.

Rene, 31-03-2013
Typisch weer zo'n stuk geschreven door iemand die niet weet waar hij over praat.
waarschijnlijk een niet roker die nog nooit een elektrische sigaret in zn handen gehad heeft laat staan zich erin verdiept heeft.

a) een elektrische sigaret ziet er niet per definitie uit als een gewone sigaret, een ezig kan er op vele manieren uitzien er is maar een klein deel dat er uit ziet als een normale sigaret en dat zijn meestal de slechste die er beschikbaar zijn.

b) in een elektrische sigaret wordt niks verstoven zoals hier geschreven wordt, maar er wordt vloeistof verwarmd tot een damp. er is een extreem verschil tussen een verstuiver (die bijv voor astma gebruikt wordt) en een verdamper zoals de elektrische sigaret is.

c) de nikotine bevattende cartridge bevat nikotine naar keuze. bijv helemaal geen nikotine. daar komt bij dat veel elektrische zigaretten helemaal niet werken met een cartridge maar met een klein tankje waar je zelf de vloeistof naar keuze in doet.

d) gewoon blind wat met getalletjes smijten als dat een cartridge 200 maal inhaleren vertegenwoordigd en dat dat gelijk staat aan 20 sigaretten, maakt duidelijk dat de schrijver geen benul heeft van de enorme hoeveelheid aan verschillende soorten elektrische sigaretten dat er in de afgelopen jaren op de markt is gekomen.
en tevens maakt het duidelijk dat het een nietroker is want ik kan me nauwelijks voorstellen dat iemand denkt dat je maar 10x inhaleert per sigaret.

e) "Van een afstandje ziet het er dus uit alsof de gebruiker een gewone sigaret rookt" had bij de nadelen van de elektrische sigaret die er uitziet als een normale moeten staan. echter zijn er legio elektrische sigaretten op de markt met blauwe, witte, oranje of gewoon helemaal geen led.

f) "Gelukkig is de geur een stuk beter dan bij gewone tabak " is weer zo'n nietszeggende opmerking die stemming maakt. er zijn heel veel gewone tabakken die een prettige geur verspreiden. ik ken vele niet rokers die toch erg kunnen genieten van bepaalde sigarenlucht of van pijptabak. daarentegen zijn er inmiddels duizenden verschillende geuren die door een elektrische sigaret verspreid kunnen worden en ik weet zeker dat daar voor ieder mens een paar bij zitten die men verschrikkelijk vind om te ruiken.

bij de voor en nadelen zit ook bergen wat niet klopt, maar ik laat het hier maar bij. omdat ik waarschijnlijk minder tijd kwijt zou zijn om gewoon een nieuw stuk te schrijven dan deze te verbeteren. Reactie infoteur, 02-04-2013
Beste Rene,
Als jarenlang roker (nog steeds) weet ik zeker wel waar ik het over heb. Bedankt voor je eigen zienswijze op dit artikel. Maar de meeste argumenten zijn toch echt spijkers op laag water zoeken. Zoals je waarschijnlijk zelf ook wel weet wordt er meestal voor gekozen om met de gifstof nicotine te gebruiken.
Blind met getallen gooien zouden andere gewoon feiten op een tij zetten noemen. Ik snap je probleem met getallen wel, want tegen feiten is het zo moeilijk ageren.
De opmerking over de geur, is een sloeg zoals de begrijpende lezer wel begreep op de geur van sigaretten. Er is immers een reden dat auto's worden aangeprijsd met de slogan "er is nooit in gerookt!". Of wil je soms beweren dat niet-rokers in meerderheid blij worden van de geur van sigaretten.
Kortom, bedankt voor uw reactie. Uw reactie is een nuttige aanvulling op het artikel. De lezer zal zelf een oordeel kunnen vormen over hoe hij elektronisch roken moet bezien.

Marianne, 13-03-2013
Even over de voor- en nadelen:

U schrijft bij de voordelen dat het niet schadelijk is voor hart en bloedvaten
Terwijl bij de nadelen staat dat het wel schadelijk is voor hart en bloedvaten.

Beetje tegenstrijdig vind ik.

Heb juist vandaag een e-cigaret besteld omdat deze niet schadelijk zou zijn. Reactie infoteur, 14-03-2013
Beste Marianne,

De waarheid is helaas niet zwart-wit en ligt vaak genuanceerd. De E-cigaret is inderdaad heel veel gezonder voor hart en bloedvaten dan normale manieren van roken. Echter er blijft altijd een significant risico over door het gebruik van nicotine.
Uw e-cigaret heeft u zeker voor niet gekocht en ik zou hem ook gebruiken als ik u was. In de ideale wereld zou u zelfs deze niet gebruiken, maar voor nu is dit een veel gezonder alternatief.

Pvhd, 28-11-2012
Ik ben nu drie maand gestopt met roken en volledig omgeschakeld op de elektronische sigaret of nicotineverdamper. Na herhaaldelijke pogingen met alle mogelijke legale middelen te stoppen lukt het mij wel met deze nu al zwaar veroordeelde e-cigaret.

Ook de kritiek op uw site vind ik nogal dubbelzinnig. Ingrediënten van de vloeistoffen staan telkens op de verpakking in tegenstelling tot bij sigaretten die hier een groot geheim rond maken.
Mijn elektronische sigaret lijkt niet eens op een echte, dus aanleiding geven tot roken?
Er is wetenschappelijk onderzoek beschikbaar over de inhoud van de vloeistof en wat hier bij het verwarmen vrijkomt. Het gelobby van de tabaksindustrie is hier overduidelijk. Net als vadertje staat die zijn taksen op sigaretten al ziet smelten voor de zon. Als u maar even zoekt vind u genoeg info op het grote www. Bekijk het succes hiervan maar eens in het verenigd koninkrijk, bekijk de cijfers. Een instantie als de uwe die een niet kankerverwekkeld werkend middel tegen roken afraad? Jammer.

Met vriendelijke groet. Reactie infoteur, 06-12-2012
U vergelijkt de e-sigaret met normale tabak en u concludeert dat omdat de e-sigaret gezonder is dat het artikel om die reden onzin zou zijn. Dat lijkt mij geen correcte voorstelling van zaken. Dit artikel vergelijkt niet zozeer, maar inventariseert de nadelen die kleven aan het gebruik van het electronisch roken en deze zijn er wel degelijk. U kunt niet ontkennen dat aan het gebruik van nicotine-producten in welke vorm dan ook nadelen zitten voor uw gezondheid.

Pernambuco (62 artikelen)
Laatste update: 03-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.