Een aan alcohol verslaafde ouder
Alcoholverslaving is een van de ergste verslavingen die er is. Hoe ga je als kind om met de alcoholverslaving van je vader of moeder? Wat heeft dit voor invloed op de rest van je leven? Mensen met een verslaving geven meestal niet toe dat ze een probleem hebben. Zij drinken, in hun ogen, graag een borreltje en snappen niet waar hun omgeving zo moeilijk over doet. Alcoholverslaving kan echter een gezin volledig ontwrichten. Leef je als kind met een aan alcohol verslaafde ouder, dan kun je hier op latere leeftijd veel problemen mee krijgen.
Hoe begint alcoholverslaving
Niet alle mensen zijn even gevoelig voor verslavingen. Ben je hier wel gevoelig voor, dan kan dit tot uiting komen tijdens een moeilijke periode in je leven. Alcoholverslaving kan al op vrij jonge leeftijd ontstaan. In de pubertijd begint het vaak met een drankje tijdens het uitgaan. Ondanks dat veel jongeren tijdens het uitgaan overmatig veel drinken, ontwikkelen zij niet allemaal een drankprobleem. Toch kan een alcoholverslaving ook pas op latere leeftijd ontstaan.
In eerste instantie beginnen mensen als sociale drinkers. Een sociale drinker drinkt op feestjes en gelegenheden. Een sociale drinker kan wel eens een biertje te veel op hebben, maar drank voert niet de boventoon in zijn/haar leven. Problemen ontstaan er pas als alcohol wel de boventoon gaat voeren in iemands leven. De drinker denkt veel aan alcohol, gaat vaak stiekem drinken en wordt steeds afhankelijker van drank. Alcoholverslaafden geven meestal niet toe dat ze een probleem hebben. Dat kan voor de omgeving erg frustrerend zijn.
Wat doet alcoholverslaving met de omgeving
Mensen reageren heel verschillend op het gebruik van alcohol. Sommigen zijn na twee wijntjes al aangeschoten, anderen merk je weinig aan na een krat bier. Je hebt mensen met een "gezellige" dronk, maar ook mensen met een kwade dronk. Feit blijft dat mensen met te veel alcohol op anders van gedrag zijn dan normaal. Dit heeft een negatief effect op de omgeving als dit structureel gebeurt. Als je als ouder structureel te veel drinkt kun je het respect verliezen van jouw kinderen. Zij kunnen zich gaan schamen voor hun vader of moeder.
Wat doet alcoholverslaving van een ouder met een kind
De alcoholverslaving van een vader of moeder doet heel veel met kinderen. Alcoholisten ondergaan door het overmatige gebruik van drank een permanente gedragsverandering. Bij langdurig drankmisbruik worden de hersenen aangetast. Bij alcoholisten wordt drank zo belangrijk, dat alles hier omheen ondergeschikt wordt. Zelfs hun eigen kinderen. Het vertrouwen in hun vader of moeder neemt steeds verder af. Kinderen houden heel lang de hoop dat het ooit zal veranderen, maar worden hier keer op keer in teleurgesteld.
Vaak ontstaan er door de verslaving ruzies met de partner. Kinderen zijn altijd de dupe van ouderlijke ruzies. Normaal zijn kinderen loyaal naar beide ouders, maar bij drankmisbruik van één van de ouders kiezen kinderen meestal voor de andere ouder. Spanningen tussen de ouders lopen steeds verder op en het komt vaak voor dat hier dagelijks ruzies door ontstaan. Alcoholisten geven maar zelden toe dat zij een probleem hebben en zijn dan ook meestal niet bereid zich te laten behandelen.
Het gedrag van alcoholverslaafden kan steeds extremere vormen aan gaan nemen. Voorbeelden hiervan zijn:
Liegen en bedriegen van de partner en/of de kinderen
Drank wordt voor de alcoholist zo belangrijk dat alles en iedereen hieraan ondergeschikt wordt. Zij zijn zelfs bereid te liegen tegen de mensen waar zij het meest van houden. De behoefte aan drank is zo sterk, dat zelfs de kinderen niet meer op de eerste plaats komen. Kinderen kunnen zich ontzettend bedrogen en in de steek gelaten voelen. Alcoholverslaving is een psychische ziekte, maar dat is voor kinderen heel moeilijk te begrijpen.
Lichamelijke mishandeling van de partner en/of de kinderen
Sommige alcoholisten worden agressief van drank. Hoe lief en zachtaardig zij ook van karakter zijn, zodra zij dronken zijn ondergaan zij een karakterverandering. Wordt het drankgebruik structureel dan zal deze karakterverandering steeds permanenter worden. De omgeving herkent de vroegere persoon niet meer. Voor kinderen is dit erg bedreigend. Een ouder moet degene zijn waar je als kind altijd terecht kunt. Een ouder hoort zijn kinderen te beschermen, niet te mishandelen. Leeft een kind lang in zo'n situatie, dan zal hij/zij erg angstig worden. Vaak zoeken kinderen, uit loyaliteit, de schuld bij zichzelf. In hun latere leven kan dit heel veel invloed hebben. Zij kunnen zichzelf volledig gaan wegcijferen, vaak hebben zij een laag zelfbeeld en zij hebben weinig vertrouwen in andere mensen.
Geestelijke mishandeling van de partner en/of de kinderen
Minimaal net zo erg als lichamelijke mishandeling door een aan alcohol verslaafde ouder is geestelijke mishandeling. Alcoholisten met een kwade dronk gaan onder invloed van alcohol ruzie zoeken. Het vervelende van deze ruzies is, dat ze nergens op zijn gebaseerd. De alcoholist maakt ruzie om het ruzie maken. Slachtoffers van deze ruzies, meestal de partner en/of de kinderen kunnen hier geestelijk aan onderdoor gaan. Voor jonge kinderen is het moeilijk te begrijpen waarom hun vader of moeder steeds ruzie zoekt. Oudere kinderen zullen zich steeds meer gaan afzetten tegen het gedrag van hun dronken ouder. Kinderen voelen zich vaak machteloos in deze situatie. De aan alcohol verslaafde ouder aanspreken op zijn/haar gedrag heeft weinig zin, want een alcoholist vindt niet dat hij of zij een probleem heeft. De andere ouder is vaak zelf labiel door de situatie en hierdoor niet in staat steun te bieden aan de kinderen. Zij zijn hierdoor al jong op zichzelf aangewezen.
Invloed op je verdere leven
Je jeugd doorbrengen in een gezin met een alcoholist kan veel invloed hebben op je verdere leven. Uiteraard hangt dit van meerdere factoren af. Belangrijkste factor is wel je eigen karakter. Ben je door de tegenslagen in je jeugd een vechter geworden, dan kun je het heel ver brengen in de rest van je leven. Het vertrouwen in andere mensen zal door goede ervaringen weer moeten groeien. Vaak heb je met zo'n karakter zelf een aversie tegen verslavingen en wil je ervoor vechten jouw kinderen een betere jeugd te geven dan je zelf hebt gehad. Kijk wel uit dat je jezelf niet te veel wegcijfert, want dat is in jouw jeugd een tweede natuur geworden.
Je kunt ook het karakter hebben geërfd van de aan alcohol verslaafde ouder. Je voelt je slachtoffer van jouw jeugd en gaat het gedrag van jouw alcoholistische vader of moeder kopiëren. Je bent niet sterk genoeg verslavingen het hoofd te bieden en geeft jouw moeilijke jeugd de schuld.
Jouw jeugd zal altijd invloed blijven hebben op jouw verdere leven. Als we mogen kiezen willen we allemaal een gelukkige, zorgeloze jeugd met liefhebbende ouders. Het geeft echter geen garantie voor een gelukkig, zorgeloos leven. Mensen die een fijne jeugd hebben gehad kunnen toch ten prooi vallen aan verslavingen. Mensen die een moeilijke jeugd hebben gehad, bijvoorbeeld door alcoholisme van één van de ouders, kunnen dit zien als een leerschool hoe het niet moet. Door hun slechte start kunnen dit sterke persoonlijkheden worden die bereid zijn te vechten voor geluk.