Geboren met de zuignap-vacuümpomp-ventouse

Geboren worden gaat niet altijd even vlot. Een bevalling kan enkele minuten of zelfs enkele uren duren. Maar wat als de baby toch niet tevoorschijn wil komen? Een vacuümverlossing kan een oplossing zijn.
De vrouw gebruikt al haar krachten om haar baby te laten geboren worden.
Elke keer opnieuw verzamelt ze alle moed...
Ze wordt aangemoedigd door man, vroedvrouwen en de gyneacoloog maar de baby wil er nog steeds niet uit...

Het is een scenario dat wel vaker kan voorvallen dan dat men zou kunnen vermoeden. Gezien de baby verschillende draaiingen en 2 spildraaien (een uitwendige en een inwendige) moet maken kan het wel eens gebeuren dat hij/zij als het ware komt 'vast' te zitten. Of het lukt een vrouw op het einde van de bevalling niet meer de baby naar buiten te persen zonder externe hulp.

Andere redenen voor een vacuümverlossing kunnen zijn:

  • de baby is in nood en moet direct geboren worden
  • de baby ligt in een verkeerde houding
  • de bloeddruk van de vrouw gaat plotseling heel erg de hoogte in
  • de vrouw heeft te weinig krachten, perst verkeerd

Wat is een vacuümverlossing?

Een zuignap met daaraan een plastieken buis wordt vaginaal bij de vrouw ingebracht. Op het hoofdje van de baby wordt de zuignap geplaatst.
De plastieken slang zit verbonden aan een apparaat. De buis wordt vacuüm gezogen waardoor de zuignap vast wordt gezet op het hoofdje van de baby. Tijdens een wee wordt aan de slang getrokken, de vrouw perst ook actief mee. Verschillende tracties kunnen nodig zijn.

Na de geboorte

Na de geboorte heeft de baby een blauwe, gezwollen plek op de plaats waar de zuinap gezeten heeft. Het is een vreselijk zicht maar dit trekt na enkele dagen weg. Dit heeft evenmin negatieve gevolgen voor de baby. Ook de vrouw heeft geen ongemakken van de vacuümverlossing, tenzij van de (eventuele) knip.
© 2007 - 2024 Lise, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bevallen via keizersnede, perfusie, verlostang of zuignapBevallen via keizersnede, perfusie, verlostang of zuignapDe bevalling kondigt zich eindelijk na negen maanden aan. Hoog tijd dus om je kleine spruit in je armen te nemen en met…
Knippen en scheuren tijdens een bevallingAan een bevalling houdt een vrouw soms een knip, soms een scheur over. Andere vrouwen blijven dan weer intact. Een knip…
Zelf een afvoer ontstoppenHet is vrij eenvoudig om zelf een afvoer te ontstoppen. Een loodgieter laten komen is vaak prijzig. Je kunt de loodgiete…
Ongewervelde dieren - RingwormenOngewervelde dieren - RingwormenEén van de groepen dieren binnen de ongewervelden is de groep van de ringwormen. Regenwormen, borstelwormen en bloedzuig…

Borst- en flessenvoeding: de voor- en nadelenBorst- en flessenvoeding: de voor- en nadelenTijdens de zwangerschap komt vroeg of laat de voeding van de ongeborene aan bod. Welke voeding zal en wil men kiezen? Zo…
Striae: we gaan door!Striae, ookwel striemen genoemd, ontstaan doordat de onderhuidse bindweefsel scheurt. Dit gebeurt doordat je huid, in ee…
Lise (27 artikelen)
Gepubliceerd: 13-06-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.