Angstproblemen: wat kun je eraan doen?

Angstproblemen: wat kun je eraan doen? Iedereen heeft nu en dan wel eens last van angst. Dit is zeker geen vreemde reactie, want angst is nu eenmaal in ons lichaam aanwezig om ons te beschermen. Door de productie van adrenaline kunnen we door deze angst in levensgevaarlijke situaties onszelf gaan beschermen. Maar wat gebeurt er nu als je last hebt van angst in een niet levensgevaarlijke situatie? Of wanneer angst je leven gaat beheersen?

Veelvoorkomend probleem

Er zijn eigenlijk veel mensen die te maken krijgen met een angstprobleem, veel meer dan je op het eerste zicht zou denken. Vele mensen zijn immers goed geworden in het verstoppen van hun angst en angstaanvallen omdat ze zich hiervoor schamen. Toch is het essentieel om met een angstprobleem hulp te zoeken. Ook al kan je de angst voor een tijdje onderdrukken, de wortel van het probleem is hierbij niet weggenomen. Angst is ook zeer complex, waardoor het zeer moeilijk wordt alleen de strijd met de angst aan te gaan.

Gelukkig zijn er vele plaatsen waar je tegenwoordig terecht kan, denk maar aan een psycholoog of online forum. Er zijn ook vele mensen die zich in dezelfde situatie bevinden, en die je heel graag met raad bijstaan. Indien je de schaamte over de angst wegneemt, heb je al een stap in de goede richting gezet.

Wat zijn angst en paniekaanvallen nu precies?

Om angstaanvallen te begrijpen, moeten we eerst kijken naar de functie van angst in ons lichaam. Angst is er eigenlijk om ons te beschermen. Wanneer we ons in een levensgevaarlijke situatie bevinden, gaat ons lichaam adrenaline produceren zodat wij snel kunnen reageren. Naast de adrenaline gaat er ook minder energie worden besteedt aan andere lichaamsprocessen, zoals de spijsvertering, want op dat momenten denk je alleen maar aan “vechten of vluchten”.

De “vechten of vluchten” reactie is dus eigenlijk normaal. Maar het is niet langer normaal wanneer we angst ervaren voor niet levensbedreigende situaties. Denk maar aan iemand die begint te hyperventileren, zweten of misselijk wordt wanneer zij op een openbare plaats zijn. Hier is er eigenlijk niets om bang voor te zijn, want er is geen dreiging aanwezig.

Wat kun je aan paniekaanvallen doen?

De bron van de aanvallen

Wanneer je last hebt van paniekaanvallen, is het zeer belangrijk de bron van je angst te kennen. Door de bron van je probleem te kennen, weet je wat je bang maakt en kan je er ook iets aan doen.

Toch zijn er heel veel mensen die niet weten waar de angst vandaan komt. Zo zijn er heel wat personen die last krijgen van angstaanvallen op de meest rare momenten. Dit soort angsten wordt echter wel door iets veroorzaakt. Het kleinste gegeven kan al een paniekaanval uitlokken. Zo kan een bepaalde geur je angstig maken, of misschien een bepaalde plaats waar je eerder eens ziek bent geweest.

Als je moeite hebt om de bron van je angst te achterhalen, is het misschien nodig even langs te lopen bij een psycholoog. Er is namelijk iets in je verleden gebeurd waardoor je nu zo angstig bent. Bij de psycholoog wordt dan meestal naar dat precieze trauma gezocht, waardoor een duurzame oplossing kan worden gevonden.

Ademhalings- en relaxatietechnieken

Je hebt het waarschijnlijk al eerder gehoord dat ademhalings-en relaxatietechnieken zeer goed zijn om paniekaanvallen aan te pakken. Dit is slechts deels waar, paniekaanvallen kunnen beter worden aangepakt met dergelijke technieken maar voor een definitieve behandeling moet ook de onderliggende angst worden aangepakt.

Vele artsen maken daarom vaak de fout om bij patiënten met een paniekstoornis enkel deze ademhalings-en relaxatietechnieken toe te passen. Hoewel deze technieken zeker mogen worden gebruikt bij angstaanvallen, is het beter om de technieken in combinatie met andere therapie toe te passen. Sommige mensen kiezen voor tijdelijke medicatie, terwijl andere mensen kiezen voor alternatieve geneeswijzen zoals de Bachbloesem remedie.

Een consultatie met een psycholoog in combinatie met de ademhalings-en relaxatietechnieken is ook zeker een goed idee, want dan worden meteen ook de basisproblemen aangepakt. Angst echt overwinnen is misschien een lang proces, maar voor vele patiënten een ware verlossing.

Medicatie en alternatieve geneeswijzen

Vele mensen die last hebben van angst, worden door de arts medicatie gegeven. Toch zijn er vele mensen die niet met medicatie willen beginnen, want na een tijdje ben je er volledig afhankelijk van. Dit is deel waar, medicatie voor angstaanvallen kan vele problemen oplossen maar ook verslavend werken. Toch kan er meestal van medicatie worden afgestapt door geleidelijk aan af te bouwen.

Sommige mensen kiezen dan weer voor alternatieven, die over de loop der jaren even goed tot zelfs beter tegen angst werken. De Bachbloesem remedie is tot op heden de meest populaire onder de alternatieven, doordat de remedie op een emotioneel niveau lijkt te werken.

Hoe het ook moge zijn, er bestaan veel middeltjes tegen angst. Het is natuurlijk altijd beter gebruik te maken van een middel enkel bij zeer zware angstproblemen, of in combinatie met andere soorten therapie en relaxatie.
© 2012 - 2024 Santje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het behandelen van angstHet behandelen van angstHet behandelen van angst is vaak moeilijker dan iemand op het eerste zicht zou denken. Angst is namelijk een zeer comple…
Angstaanvallen: symptomen, behandeling en angst stoppenAngstaanvallen: symptomen, behandeling en angst stoppenWat zijn angstaanvallen en hoe herken je ze? Angstaanvallen kunnen acuut opkomen en kenmerken zich door een plotselinge…
Wat is Hypochondrie?Wat is Hypochondrie?Iedereen heeft wel eens de angst om ziek te worden. Bij mensen met Hypochondrie beheerst het hun leven. Bij elke klacht…
Therapie tegen angst en stress: biofeedbackTherapie tegen angst en stress: biofeedbackMet je eigen bewustzijn angst en stress onder controle krijgen! Na 7 sessies met de biofeedback zou in principe iedereen…

Zijn je ogen snel moe? Tips tegen zware, vermoeide ogenZijn je ogen snel moe? Tips tegen zware, vermoeide ogenOgen die snel moe worden: veel mensen hebben er al eens last van gehad. Je oogleden kunnen zwaar worden en je ogen brand…
Bacterie, virus of weefselcellen op kweekBacterie, virus of weefselcellen op kweekSoms is het nodig om bij bepaalde ziekten een kweek te nemen. Dit kan een bacteriekweek zijn, een viruskweek of een weef…
Bronnen en referenties
  • http://www.mindtuning.nl/over-mindtuning
  • http://www.bachbloesemadvies.be/bachbloesems-bij-angsten/angsten-product.htm
Reactie

Gerrit, 22-10-2012
En vergeet niet EFT = Emotional Freedom Technique en Quantum Entrainment blijken enorm succesvol te zijn. Reactie infoteur, 22-10-2012
Beste Gerrit,

Bedankt voor je reactie. Er zijn inderdaad heel wat alternatieve therapieën die meer succesvol blijken dan veel medicatie. Ik heb zelf last van angstaanvallen en daarvoor gebruik gemaakt van Bachbloesems. Het probleem is echter zo complex dat vaak een combinatie nodig is, je moet natuurlijk iets vinden dat bij je past. Zo was toch het geval voor mij :D

Groetjes,
Sandra

Santje (61 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.