Wat is Hypochondrie?
Iedereen heeft wel eens de angst om ziek te worden. Bij mensen met Hypochondrie beheerst het hun leven. Bij elke klacht die ze hebben schrijven ze dit toe aan het hebben van een ernstige ziekte. Deze angst om ziek te worden valt onder een angststoornis.
Wat is Hypochondrie?
Hypochondrie is een psychische aandoening. Iemand die Hypochondrie heeft leeft continu in de angst om ernstig ziek te worden. Bij alles wat ze in het lichaam voelen denken ze het ergste. Bij hoofdpijn word er meteen gedacht aan een hersentumor, bij pijn in de buik aan baarmoeder of darm kanker. Mensen met Hypochondrie gaan vaak naar de dokter. Als de dokter de patiënt onderzoekt en constateert dat de patiënt helemaal gezond is kan de patiënt in sommige gevallen niet gerustgesteld worden. In andere gevallen is die geruststelling maar voor even. De dag erna is de patiënt weer bang ernstig ziek te zijn of te raken.
Angst
Sommige mensen met Hypochondrie durven niet naar de dokter omdat ze bang zijn dat hun ergste angst werkelijkheid wordt en dat ze inderdaad ernstig ziek zijn. Omdat ze ook niet in onzekerheid willen leven gaan ze vaak toch maar omdat ze dan liever ziek zijn en weten wat ze hebben dan te moeten leven in onzekerheid. Dit klinkt misschien tegenstrijdig maar mensen met Hypochondrie zijn elke dag met hun gezondheid bezig en hun leven word hier erg door beïnvloed.
Mensen met Hypochondrie zijn constant met hun lichaam bezig en elk pijntje, elke steek of kramp valt ze op en schrijven dit toe aan een ernstige ziekte. Dit kan ze zo angstig maken dat ze last kunnen krijgen van angstaanvallen. Met deze angstaanvallen gaan de volgende klachten samen:
- Hartkloppingen
- Tintelingen
- Zweten
- Duizeligheid
- Beven
- Misselijkheid
- Maagklachten
- Doof gevoel in handen en voeten
- Het gevoel hebben dat ze de controle volledig kwijt zijn
- Bang zijn om dood te gaan en niet meer weten waar ze zijn.
Kenmerken Hypochondrie
- Wanneer een arts heeft vastgesteld dat de patiënt gezond is denkt de patiënt dat de arts de ware oorzaak niet heeft kunnen vinden.
- Als de patiënt een lichte ziekte heeft interpreteert hij deze als veel ernstiger.
- Continu de angst ernstig ziek te zijn of te worden.
- Deze angst duurt 6 maanden of langer.
- De patiënt is niet gerust te stellen, als het wel lukt is het voor even.
- Elk pijntje toeschrijven aan iets heel ernstigs.
- Door de angst om ziek te zijn ontstaan er paniekaanvallen.
Wat kun je er aan doen?
Je kunt naar een psycholoog gaan die gespecialiseerd is in angststoornissen. De psycholoog doet oefeningen om op een andere manier met je angst om te gaan. Ook is het waarschijnlijk fijn om er over te praten met iemand die veel ervaring heeft met angststoornissen.