Hypochondrie: ben ik echt ziek?
Als je een griepje voelt aankomen, word je alerter. Je let meer op je lichaam en probeert veranderingen in de gaten te houden. Maar wat als je nou continu bang bent voor een ernstige ziekte? Wat als je steeds weer denkt dat je ernstig ziek bent, elk klein bultje verdenkt van een tumor en nooit rustig kunt zitten zonder bang te zijn voor hartfalen? Misschien is het antwoord op je vragen hypochondrie, ook wel ziektevrees genoemd.
Wat is Hypochondrie?
Hypochondrie is een psychische aandoening. In de volksmond wordt het ziektevrees genoemd. Wanneer iemand gediagnostiseerd wordt met deze aandoening, is hij continu bang voor ernstige ziektes en overlijden. hypochondriepatiënten bezoeken vaak de huisarts met ernstige verdenkingen, terwijl er vaak geen afwijking gevonden wordt. Als de hypochonder wel ziek is, maakt hij het vaak veel ernstiger dan het is. Als de huisarts het tegendeel heeft bevonden, gelooft de patiënt dit vaak niet.
Hypochonders maken emotionele klachten vaak lichamelijk.
Wat zijn de verschijnselen?
Hypochonders controleren vaak dwangmatig hun hartslag en vragen continu aan de directe omgeving of er duidelijke veranderingen zijn in het gezicht of gedrag. Kleine lichamelijke klachten (een steek, een kramp) kan een enorm angstgevoel triggeren.
Wanneer de angst de hypochonder overheerst, komen de volgende verschijnselen aan bod:
- Overmatig transpireren
- Koude rillingen
- Hartkloppingen
- Tinteling of doof gevoel in handen en/of voeten
- Droge mond, misselijkheid
- Maagklachten
- Hoofdpijn
- Flauwvallen
- Het gevoel van controle verliezen
- Het gevoel te overlijden
Hoe ontstaat hypochondrie?
Hoe hypochondrie ontstaat, is niet duidelijk. Wel is er bekend dat mensen met een angststoornis vatbaarder zijn voor hypochondrie. Ook kan de manier van opvoeding vat hebben op de vorming van hypochondrie.
Mensen die alleen wonen, een lagere opleiding hebben genoten, minder inkomsten hebben, depressief zijn (geweest), verslavingsproblemen hebben gehad of getraumatiseerd zijn, hebben een verhoogde kans op een angststoornis.
Therapie en genezing
Er bestaat nog geen effectieve therapie voor hypochondrie. Wel blijkt gesprekstherapie te helpen. Over het algemeen is een angststoornis het best te verhelpen door eigen inzet. Probeer je angst de baas te zijn.
Adviezen
Over het onder controle houden van hypochondrie zijn verschillende adviezen bekend.
- Houd een dagboekje bij; schrijf hierin hoe je je voelt en waardoor dat komt
- Relativeren; is je angst terecht? Is dat pijntje niet gewoon een pijntje?
- Blijf positief; denk niet gelijk aan een ernstige ziekte, misschien heb je wel gewoon slecht geslapen
- Opschrijven; hoe word ik rustig als ik angstig ben?
Medicatie
Er is geen medicatie voor het onderdrukken of verhelpen van hypochondrie. Er wordt wel vaak gebruik gemaakt van kalmerende medicijnen, dan wel een lage dosis.