Hypochondrie, de angst om een ernstige ziekte te hebben

Hypochondrie, de angst om een ernstige ziekte te hebben Mensen met hypochondrie leven continu in angst. De angst om een ernstige ziekte te hebben. Maar in de meeste gevallen is er medisch gezien helemaal niets aan de hand en lijkt het dus allemaal tussen de oren te zitten. Toch kan het leven in angst een behoorlijke weerslag op het lichaam hebben, waardoor er echt lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Wi last heeft van hypochondrie, komt vaak in een vicieuze cirkel terecht. Hierdoor zullen de klachten niet zomaal verdwijnen. Toch is het niet onmogelijk om zelf van hypochondrie af te komen. Indien dit niet lukt, kunnen hulpistanties wellicht de oplossing bieden.

Wat is hypochondrie?

Hypochondrie is een psychische aandoening, alhoewel het voor mensen met deze aandoening juist lijkt alsof er lichamelijk van alles aan de hand is. Mensen met hypochondrie hebben namelijk voortdurend het gevoel dat zij een ernstige ziekte onder de leden hebben. Zodoende hebben zij continu een angstig gevoel over zich. Alles wijst er namelijk op dat het om een ernstige ziekte gaat. Hoe hypochondrie ontstaat is niet helemaal duidelijk. Er wordt gezegd dat het erfelijk is. In bepaalde families komt hypochondrie namelijk vaker voor. Verder speelt het karakter van iemand natuurlijk een grote rol. Ben je (vaak onbewust) angstig aangelegd, of niet?

Symptomen

Iemand die hypochondrie heeft is erg gefocust op zijn eigen lichaam. Alles wat hij voelt, betekent dat hij iets ernstigs onder de leden heeft. Jeuk, een steek, hoofdpijn of buikpijn, het zijn allemaal klachten die iedereen wel eens heeft. Maar iemand met hypochondrie zal achter deze normale verschijnselen direct iets gaan zoeken. Een steek? Dan zal er vast iets met het hart aan de hand zijn! Buikpijn? Deze persoon zal direct denken aan een ernstige aandoening als kanker in de maag- of darmstreek.

Zoeken naar geruststelling

Wanneer een arts iemand met hypochondrie onderzoekt, zal vaak blijken dat er helemaal niets aan de hand is. Toch stelt dit deze persoon vaak niet gerust. Want als één arts dat zegt, is dat niet genoeg! Mensen met deze aandoening blijven continu op zoek naar geruststellingen. Maar hoe vaak zij ook gerustgesteld worden, en zal allemaal niets helpen!

Vicieuze cirkel

Doordat iemand met hypochondrie eigenlijk de hele tijd leeft met angst in zich, kan dit zich uiten in lichamelijke klachten. Lichamelijke klachten die op kunnen treden bij angst zijn onder andere:
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Hartkloppingen
  • Overmatig beginnen te zweten
  • Misselijkheid, overgeven
  • Flauwvallen
  • Benauwdheid
  • Last van tintelingen in de ledematen

Klachten worden versterkt

Doordat de persoon in kwestie deze klachten krijgt, wordt zijn gevoel dat er iets ernstigs aan de hand is natuurlijk alleen maar versterkt. Hierdoor wordt de angst voor het hebben van een ziekte alleen maar groter, waardoor deze klachten vervolgens ook weer verergeren. Zodoende komen zij in een soort van vicieuze cirkel terecht: 'Bang zijn voor een ernstige ziekte levert angst op, de angst zorgt voor lichamelijke klachten. Deze klachten zorgen voor nog meer angst, dus krijgt degene nog meer last van deze lichamelijk klachten'.

Kan hypochondrie worden behandeld?

Hypochondrie kan op verschillende manieren worden behandeld. Allereerst kun je zelf proberen de klachten te verminderen door je gedachten te verplaatsen. Op het moment dat je je bedenkt iets ernstigs te hebben, bedenk dan goed: Waarom eigenlijk? Kan de hoofdpijn niet gewoon komen doordat ik een drukke dag op mijn werk heb gehad? Zo kun je jezelf weer langzaam aanleren dat niet ieder pijntje een ernstige betekenis heeft.

Zoek hulp

Verder is het goed om contact op te nemen met je huisarts. Vaak heeft deze van tevoren al geconstateerd wat er aan de hand is, omdat mensen met hypochondrie vaak afspraken maken voor een consult bij de huisarts, met klachten die veel op elkaar lijken. De huisarts kan bepalen of het nodig is om je door te sturen naar een psycholoog, om over dit probleem te praten. De psycholoog kan je leren hoe je het best met de angsten om kunt gaan, en om op je eigen lichaam te vertrouwen.
© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Hypochondrie?Wat is Hypochondrie?Iedereen heeft wel eens de angst om ziek te worden. Bij mensen met Hypochondrie beheerst het hun leven. Bij elke klacht…
Hypochondrie: ben ik echt ziek?Hypochondrie: ben ik echt ziek?Als je een griepje voelt aankomen, word je alerter. Je let meer op je lichaam en probeert veranderingen in de gaten te h…
Hypochondrie is de angst om ziek te wordenHypochondrie is de angst om ziek te wordenHypochondrie is een angst voor ziekte, letterlijk ziektevrees. Mensen die hypochondrie hebben zijn steeds bezig met het…
Hypochondrie: oorzaak, adviezen en behandelingHypochondrie: oorzaak, adviezen en behandelingContinu leef je in angst. Je wordt bang bij ieder pijntje dat je in je lichaam voelt. Je hebt het vermoeden dat er iets…

Krentenbaard, een infectie van de huid met gele plekkenKrentenbaard, een infectie van de huid met gele plekkenKrentenbaard, of Impetigo, is een vervelende infectie van de huid deze wordt veroorzaakt door een bacterie. Krentenbaard…
Hoofdpijn door pijnstillers en andere stoffenHoofdpijn door pijnstillers en andere stoffenHet klinkt tegenstrijdig maar veelvuldig gebruik van pijnstillers tegen hoofdpijn kan juist hoofdpijn veroorzaken. Het s…
Bronnen en referenties
  • Folder 'Hypochondrie' huisarts
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 11-04-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.