Opmerkelijke angsten en fobieën

Opmerkelijke angsten en fobieën Het overkomt iedereen wel eens, het fenomeen angst. Je ziet een spin en begint het uit te schreeuwen van angst, misschien loop je ook nog eens heel hard weg totdat de spin is verdwenen. Maar toch zijn er angsten die nog opmerkelijker zijn dan bijvoorbeeld een angst voor spinnen. Doordat angsten en fobieën vrij frequent voorkomen, hebben allerlei zeer specifieke angsten zich ontpopt. Sommige van deze angsten lijken vreemd, maar toch moeten ze altijd serieus worden genomen en natuurlijk naar behoren worden behandeld.

Angst voor lange woorden

Ook woorden kunnen mensen blijkbaar angst aanjagen. Dit is het geval bij angst voor lange woorden of hippopotomonstrosesquipedaliofobie. De naamgeving voor deze fobie is zeker niet al te tactvol gekozen door wetenschappers, aangezien de patiënt bang is voor lange woorden. Dergelijke angst is zeldzaam, maar daarom niet meteen onbestaand.

Iemand met angst voor lange woorden heeft een irrationele angst en afkeer voor het horen, lezen of uitspreken van lange woorden. Bij sommige mensen gaat de fobie of angst nog een stapje verder door ook angst te hebben voor te ingewikkelde taal, zoals brieven met een juridisch jargon. Hoewel een dergelijke angst vaak niet serieus wordt genomen, is het dit zeker wel. Angst voor lange woorden kan je leven namelijk negatief gaan beïnvloeden. Deze lange woorden geven je paniekaanvallen, doen je zweten en geven je een algemeen ziek gevoel. Vele mensen zoeken jammer genoeg ook geen hulp, omdat ze zich schamen voor de angst.

Angst voor clowns

Bron: Robert Lawton, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: Robert Lawton, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Clowns moeten je doen lachen, maar voor vele mensen is dit niet het geval want er bestaat ook angst voor clowns. Meestal komt angst voor clowns voor in de kindertijd of bij tieners, maar ook sommige volwassenen kunnen blijvend last hebben van deze fobie. Ook bekende superster Johnny Depp heeft angst voor clowns, of coulrofobie.

Iemand die last heeft van coulrofobie heeft meestal een onaangename herinnering uit het verleden gekoppeld aan clowns. Hierdoor ontstaat er later een irrationele angst voor dit gegeven. Soms gaat de angst zich uitbreiden en wordt men bang van iedereen in een opmerkelijk kostuum, zoals de Kerstman en Sinterklaas. Kindervrienden zijn bij deze patiënten dus zeker niet uitgenodigd.

Angst voor bruggen

Ook angst voor bruggen is een erkende fobie. Bij angst voor bruggen of gephyrofobie is de patiënt irrationeel angstig om een brug over te steken. Indien dit nog niet genoeg is, wordt de angst ook vaak gekoppeld aan andere fobieën zoals claustrofobie en hoogtevrees.
Bron: Wolfgang K, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Wolfgang K, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Iemand met een angst voor bruggen heeft schrik dat hen iets op de brug zal overkomen, waardoor men de controle over het voertuig verliest. Toch blijken vele mensen last te hebben van dit soort angst, maar zijn ze er zichzelf niet van bewust.
Op bepaalde plaatsen heeft men zelfs al speciale maatregelen moeten treffen voor wanneer iemand een angstaanval op een brug krijgt. Zo wordt op de Oakland Bay Bridge altijd een sleepwagen ter beschikking gesteld voor personen die tijdens het rijden op de brug een paniekaanval krijgen. Andere bruggen in de Verenigde staten hebben ook al maatregelen getroffen door een speciale taxidienst ter beschikking te stellen voor mensen met gephyrofobie.

Angst om zich te wassen

Ablutofobie, of angst om zich te wassen, komt vooral voor bij kinderen. In zeer zeldzame gevallen wordt deze angst erger gemaakt door een angst voor water. In sommige gevallen zullen ook volwassenen blijvend last hebben van Ablutofobie, dit heeft meestal te maken met een slechte ervaring tijdens de kindertijd.

Angst om zich te wassen is een situationele angst, dit betekent dus dat de angst zich enkel voordoet bij bepaalde situaties. Andere situationele angsten zijn bijvoorbeeld claustrofobie en pleinvrees.

Meer opmerkelijke angsten

Er bestaan dus zeer specifieke, en voor iemand die er geen last van heeft, vaak rare angsten. Het lijstje met opmerkelijke fobieën is bijna eindeloos. Zo zijn er nog een heel groot aantal vreemde angsten die bij de mens kunnen voorkomen.

Allodoxafobie: opinievreesAndrofobie: angst voor mannenAnuptafobie: angst om alleen te blijvenAnglofobie: angst voor EngelandArachibutyrofobia: angst voor plakkerig eten
Autoglossofobie: angst voor eigen taalElektrofobie: angst voor elektriciteitGymnofobie: angst voor naaktheidGynefobie: angst voor vrouwenNomofobie: angst om mobiel niet bereikbaar te zijn
Paraskevidekatriafobie: angst voor vrijdag de dertiendeSnelwegangst: angst voor het rijden op de snelwegTaijin Kyofusho: angst om anderen te irriterenTriskaidekafobie: angst voor het getal 13Voetbalfobie: angst voor voetbal
© 2012 - 2024 Santje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeldzame angsten en fobieënZeldzame angsten en fobieënEr zijn vele bekende angsten zoals spinnenfobie, smetvrees, pleinvrees of hoogtevrees. Daarnaast bestaan er ook een hele…
Overwin angst en verminder angstenOverwin angst en verminder angstenAls angst het dagelijkse leven negatief beinvloed, is het tijd om er iets aan te doen. Valt er iets te doen tegen angst?…

Lui oog: oorzaak en behandelingLui oog: oorzaak en behandelingEen lui oog, oftewel amblyopie, ontstaat vaak bij baby's doordat één oog niet actief meedoet. De behandeling moet zo vro…
De vele gezichten van autismeDe vele gezichten van autismeAutisme, een sociale handicap met vele verschillen en gradaties. De ene heeft het al wat lastiger dan de andere. Wat is…
Bronnen en referenties
  • http://vrijvanfobie.nl/artikelen/angst-voor-lange-woorden.shtml
  • http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=File:Word_Count_3600.svg&page=1
  • http://vrijvanfobie.nl/artikelen/coulrofobie.shtml
  • http://vrijvanfobie.nl/artikelen/bruggenfobie.shtml
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sfbaybridge_at_night.jpg
  • http://www.medirecord.eu/fobie/index.htm
  • Afbeelding bron 1: Robert Lawton, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Afbeelding bron 2: Wolfgang K, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Santje (61 artikelen)
Gepubliceerd: 23-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.