Schone lucht voorkomt ongezonde schimmels en huisstofmijt

Schone lucht voorkomt ongezonde schimmels en huisstofmijt Als het in het najaar kouder wordt doen we de verwarming aan, en vaak tegelijk de ramen weer dicht. Huisstofmijten (zie foto links) en schimmels verspreiden zich dan snel en makkelijk. Naast stoken is daarom ook ventileren belangrijk, vooral bij gevoelige longen. En huisstofmijt overleeft ook geen vrieskou en temperaturen boven de 60 graden Celsius.

Gezonde lucht

Schone omgevingslucht is voor ieder mens belangrijk. In de periodes dat we deuren en ramen angstvallig gesloten houden, teneinde kou buiten, en warmte binnen te houden, wordt de binnenlucht in huis er echter niet schoner op. Een aantal tips om schone lucht in huis te bereiken, vooral belangrijk als je met een longaandoening te kampen hebt.

Ventileren

Goede ventilatie is belangrijk in huis, opdat stof en vocht wordt afgevoerd naar buiten. Dat bereiken we via mechanische-ventilatie, ventilatieroosters of gewoon openstaande bovenraampjes. De energieverspilling daarvan is minimaal, want vooral als er (hoog) gestookt wordt, wil de vochtigheid in huis nog wel eens te laag worden. Maar als het te droog in huis is voelt het ook te koud aan zodat die schone vochtiger buitenlucht er ook voor zorgt dat we het minder snel koud krijgen. Op een simpele hygrometer kun je de vochtigheid volgen, zie onder.

Huisstof en huisstofmijt

Huisstofmijt staat op nummer een van de allergische prikkels. Huisstofmijten zijn spinachtige dieren van 0,3 mm groot die niet met het blote oog waar zijn te nemen. Ze houden zich schuil in kleding, beddengoed, meubelstof, gordijnen,tapijten enz. Huisstofmijten hebben een afkeer van zonlicht. Het beste kun je daarom na de nacht je bed opengeslagen houden. Warmte en vocht kunnen er dan makkelijk uit, terwijl het (zon)licht erin kan. Eigenlijk moet je dus je bed nooit opmaken.

De allergische reacties van de mijt worden door hun uitwerpselen veroorzaakt, vooral bij personen met astma. Dus het huis liefst een paar keer per week goed stofvrij maken. Als je allergisch voor huisstofmijt bent kun je het beste allergeenwerende kussenhoezen en matrashoezen gebruiken. Deze hoezen en ander beddengoed altijd boven de 60 graden Celsius wassen. En ook lekker heet strijken.

Knuffeldieren zijn ook broeinesten van huisstofmijt. Als je ze in een plastic zak een week in de diepvries houdt zijn ze gegarandeerd dood. Wel nog even uitwassen daarna, om de dode restanten te verwijderen. Je kunt die knuffelbeesten ook gelijk boven de 60 graden Celsius wassen, want dat overleeft het huisstofmijt ook niet.

Sowieso is het handig om kussens, beddengoed en pluche beesten tijdens vorst een flinke tijd te luchten in de vrieskou, want ook dat redden ze niet. Bij apotheek en drogisterij zijn huisstofmijttesten te koop, waarmee te zien is waar veel mijten zitten.

Vocht in de woning

Warme lucht kan makkelijker vocht opnemen en vasthouden dan koude lucht. Als je een hygrometer in huis hebt zul je zien dat de (relatieve) vochtigheid terugloopt zodra de ruimtetemperatuur stijgt. Maar de hoeveelheid (het aantal liters) vocht in de ruimte neemt echter neemt niet af vanwege die hogere temperatuur. Vandaar dat we spreken over de "relatieve" vochtigheid, en die hygrometer het relatieve vochtigheidspercentage aangeeft. Want als de temperatuur in de kamer daalt neemt die relatieve vochtigheid gelijk weer toe, zelfs als er geen druppel vocht bijkomt. We kunnen het verschijnsel dat koude lucht minder vocht kan bevatten ook zien, doordat koude buitenramen beslaan. Omdat koude lucht dus minder vocht kan bevatten dan warme lucht, zal met dezelfde hoeveelheid vocht in die ruimte, het getal dat de hygrometer aangeeft in een koude ruimte hoger zal zijn dan in een warme ruimte. Het vochtigheidspercentage dat de hygrometer aangeeft is dus niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de ruimte, maar ook van de temperatuur in die ruimte.

Verwarm daarom zonodig de slaap- en woonkamer enigszins, zodat het vocht van de ramen en koude buitenmuren door de binnenlucht kan worden opgenomen, en via het ventileren wordt afgevoerd naar buiten. Vooral in voor- en najaar hierop attent zijn.

De relatieve luchtvochtigheid dient in huis tussen de 40 en 60% te zijn. Onder de 30% is de vochtigheid te laag hetgeen tot astmaklachten kan leiden. Boven de 70% beter ventileren, bijvoorbeeld door de ramen open te zetten. Huisstofmijt gedijdt bij een relatieve luchtvochtigheid vanaf 60%.

Huisdieren

Vanwege hun constante verharing nooit poezen of honden in de slaapkamer. En dat geldt ook voor cavia’s, hamsters e.d. Sowieso regelmatig stofzuigen, maar wel met een schoon filter om de uitgeblazen lucht zo schoon mogelijk te houden. Ben je gevoelig voor stof laat dergelijke karweitjes dan door een huisgenoot doen.
© 2013 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergievrij wonen: huisstofmijt, huisdieren en schimmelsAllergievrij wonen: huisstofmijt, huisdieren en schimmels10% van de Nederlanders heeft last van luchtwegklachten. Veel mensen met luchtwegklachten zijn allergisch. En allergisch…
Vochtigheid van de luchtLucht in de atmosfeer is eigenlijk niets anders dan een soep van constant bewegende moleculen. Al deze moleculen hebben…
Schimmels in je nieuw gebouwde huisSchimmels in je nieuw gebouwde huisSommige pas gebouwde huizen zijn reeds voor de eigenaars erin trekken, onbewoonbaar. Vocht dat bij de bouwwerken tot sta…
Vochtig huis en de gezondheidVochtig huis en de gezondheidMensen die in een vochtige woning verblijven, hebben ongeveer 25 procent meer gezondheidsklachten dan andere woningen. H…

Allergie voor fruit: appel, meloen, banaan en kiwiAllergie voor fruit: appel, meloen, banaan en kiwiJeuk in de mond, rode bultjes, misselijkheid, buikpijn, overgeven, obstipatie, zwelling in de keel: het zijn allemaal aa…
Plasangst: de breath holding-techniekPlasangst: de breath holding-techniekJe bent waarschijnlijk op deze pagina terecht gekomen omdat je last hebt van plasangst (paruresis). Je hebt dan moeite m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Longwijzer nr. 5-2013
  • En nr. 3-2016
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.