Plasangst: de breath holding-techniek
Je bent waarschijnlijk op deze pagina terecht gekomen omdat je last hebt van plasangst (paruresis). Je hebt dan moeite met plassen wanneer er iemand in de buurt is, iemand je kan horen plassen, er op je gewacht wordt of wanneer er om wat voor reden dan ook druk zit achter het moeten urineren. Naast openbare gelegenheden hebben sommige mensen er ook thuis last van. De breath holding-techniek is een manier om je te helpen plassen en is voor velen met dit plasprobleem een uitkomst.
Breath holding-techniek bij plasangst
Wat is paruresis of plasangst?
Plasangst is het onvermogen om te plassen wanneer anderen in de buurt zijn. In het Engels worden hiervoor ook wel termen als
shy bladder of
pee-shyness gebruikt, oftewel een verlegen blaas of plasverlegenheid. Dit kan voor mannen betekenen dat ze niet kunnen plassen in een urinoir wanneer er anderen in een openbaar toilet aanwezig zijn. Het kan echter ook zo ver gaan dat het ook niet lukt om in een afgesloten toilet te plassen wanneer men buiten de deur anderen hoort lopen. De angst kan ook gerelateerd zijn aan het idee dat er iemand op je wacht om het toilet te gebruiken of dat het je laatste kans is om te plassen voordat het een tijd niet meer kan omdat je bijvoorbeeld een lange autorit of vergadering voor de boeg hebt.
Invloed op sociaal leven
Paruresis (de medische term voor plasangst) kan een grote uitwerking hebben op je sociaal leven. Zo denken sommige mensen met deze angst er niet over om een avond uit te gaan en veel te drinken omdat je dan zeker weet dat je vroeg of laat het toilet zult moeten bezoeken. Anderen proberen er alles aan te doen om zo veel mogelijk alleen thuis te zijn omdat ook thuis plassen in de nabijheid van anderen als onmogelijk kan worden ervaren. Bij sommige mensen is de aandoening zo erg dat ze uitsluitend kunnen urineren door gebruik te maken van een katheter. Ook wordt soms medicatie voorgeschreven om het plassen te vergemakkelijken. Het gaat dan om Prozac, Paxil, Zoloft of benzodiazepines zoals Valium, Xanax of Klonopin.
Zowel bij mannen als vrouwen
De aandoening komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Mannen hebben er over het algemeen echter wat meer last van vanwege het feit dat het als normaal wordt beschouwd dan mannen zij aan zij staan te plassen en zo soms zelfs een gesprek voortzetten. De angst om dan niet te kunnen beginnen met plassen kan op sommige verlammend werken.
Breath holding-techniek helpt bij plasangst
Inmiddels zweren duizenden paruresis-patiënten bij de zogeheten
breath holding technique: een techniek waarbij je als het ware een trucje uithaalt met je eigen hersenen om op die manier toch te kunnen plassen. Het betreft een
uitwegtechniek. Alhoewel de angst zelf blijft bestaan wordt je op het moment dat het echt nodig is in staat gesteld je behoefte te doen, wat vaak voor een grote opluchting zorgt. De wetenschap dat je altijd deze uitweg hebt kan de stress enorm verminderen. Wat je met de techniek eigenlijk doet is zo lang je adem inhouden dat je bekkenbodemspieren het opgeven om je aandrang op te houden en zich dusdanig ontspannen dat je de urinestraal toch in het toilet kunt laten lopen. Om de techniek toe te passen voor je de volgende stappen uit:
- Adem in zoals je dit altijd doet en zorg dat je voor ongeveer 75% uitademt
- Hou vervolgens je adem in
- Probeer zoveel mogelijk al je spieren te ontspannen
- Wacht je merkt dat de aandrang om weer een ademteug te nemen groter wordt maar blijf volhouden
- Ervaar na 15 tot 35 seconden een gevoel van ontspanning in je bekkenbodemspieren
- Span om goed door te kunnen plassen je buikspieren aan om druk te houden op je blaas
- Hervat je gewone ademhaling met voorzichtige teugjes lucht tot je klaar bent met plassen
In het Engels wordt er ook wel gesproken van een
‘pelvic floor drop’ om de dynamiek te omschrijven die in werking treedt als gevolg van de hypoxie, of het ontstaan van een tekort aan zuurstof in de hersenen. Dit wordt niet door iedereen zo ervaren. Andere omschrijven het gevoel als het voelen opkomen van het normale gevoel van aandrang dat door de stress aanvankelijk verdwenen was waardoor het plassen dan toch kan beginnen.
Oefening baart kunst!
Om deze techniek op een goede manier te kunnen uitvoeren is wat oefening vereist. Zo moet je wellicht het vermogen om je adem in houden trainen. Ook moet je leren aanvoelen hoeveel 75% kan een uitademing is. Wees vooral niet bang om flauw te vallen. De drang om dit te voorkomen is altijd sterker dan de drang om je adem in te houden dus wanneer je bijna gaat
flauwvallen zal je lichaam vanzelf reageren. Val je makkelijk flauw en is dit in het verleden vaker voorgekomen, overleg dan met je huisarts of het wel verstandig is om deze techniek toe te passen.
Bijwerkingen van het adem inhouden
Een vervelende
bijwerking van de breath holding-techniek voor een klein percentage van de mensen dat het probeert, is dat niet alleen de bekkenbodemspieren maar ook de kringspier zich ontspant. Wanneer je ontlasting niet al te hard is zou dit er dan voor kunnen zorgen dat je meer doet dan alleen plassen. Om te voorkomen dat deze bijwerking vervelende gevolgen heeft kun je hier beter op voorbereid zijn. Zo kun je overwegen om ook als man te gaan zitten bij het plassen wanneer je de techniek voor het eerst uitprobeert. Dit is sowieso handig wanneer je het voor de eerste keer doet en je van jezelf weet dat je snel flauwvalt.