Plasangst: de breath holding-techniek

Plasangst: de breath holding-techniek Je bent waarschijnlijk op deze pagina terecht gekomen omdat je last hebt van plasangst (paruresis). Je hebt dan moeite met plassen wanneer er iemand in de buurt is, iemand je kan horen plassen, er op je gewacht wordt of wanneer er om wat voor reden dan ook druk zit achter het moeten urineren. Naast openbare gelegenheden hebben sommige mensen er ook thuis last van. De breath holding-techniek is een manier om je te helpen plassen en is voor velen met dit plasprobleem een uitkomst.

Breath holding-techniek bij plasangst


Wat is paruresis of plasangst?

Plasangst is het onvermogen om te plassen wanneer anderen in de buurt zijn. In het Engels worden hiervoor ook wel termen als shy bladder of pee-shyness gebruikt, oftewel een verlegen blaas of plasverlegenheid. Dit kan voor mannen betekenen dat ze niet kunnen plassen in een urinoir wanneer er anderen in een openbaar toilet aanwezig zijn. Het kan echter ook zo ver gaan dat het ook niet lukt om in een afgesloten toilet te plassen wanneer men buiten de deur anderen hoort lopen. De angst kan ook gerelateerd zijn aan het idee dat er iemand op je wacht om het toilet te gebruiken of dat het je laatste kans is om te plassen voordat het een tijd niet meer kan omdat je bijvoorbeeld een lange autorit of vergadering voor de boeg hebt.

Invloed op sociaal leven

Paruresis (de medische term voor plasangst) kan een grote uitwerking hebben op je sociaal leven. Zo denken sommige mensen met deze angst er niet over om een avond uit te gaan en veel te drinken omdat je dan zeker weet dat je vroeg of laat het toilet zult moeten bezoeken. Anderen proberen er alles aan te doen om zo veel mogelijk alleen thuis te zijn omdat ook thuis plassen in de nabijheid van anderen als onmogelijk kan worden ervaren. Bij sommige mensen is de aandoening zo erg dat ze uitsluitend kunnen urineren door gebruik te maken van een katheter. Ook wordt soms medicatie voorgeschreven om het plassen te vergemakkelijken. Het gaat dan om Prozac, Paxil, Zoloft of benzodiazepines zoals Valium, Xanax of Klonopin.

Zowel bij mannen als vrouwen

De aandoening komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Mannen hebben er over het algemeen echter wat meer last van vanwege het feit dat het als normaal wordt beschouwd dan mannen zij aan zij staan te plassen en zo soms zelfs een gesprek voortzetten. De angst om dan niet te kunnen beginnen met plassen kan op sommige verlammend werken.

Breath holding-techniek helpt bij plasangst

Inmiddels zweren duizenden paruresis-patiënten bij de zogeheten breath holding technique: een techniek waarbij je als het ware een trucje uithaalt met je eigen hersenen om op die manier toch te kunnen plassen. Het betreft een uitwegtechniek. Alhoewel de angst zelf blijft bestaan wordt je op het moment dat het echt nodig is in staat gesteld je behoefte te doen, wat vaak voor een grote opluchting zorgt. De wetenschap dat je altijd deze uitweg hebt kan de stress enorm verminderen. Wat je met de techniek eigenlijk doet is zo lang je adem inhouden dat je bekkenbodemspieren het opgeven om je aandrang op te houden en zich dusdanig ontspannen dat je de urinestraal toch in het toilet kunt laten lopen. Om de techniek toe te passen voor je de volgende stappen uit:
  1. Adem in zoals je dit altijd doet en zorg dat je voor ongeveer 75% uitademt
  2. Hou vervolgens je adem in
  3. Probeer zoveel mogelijk al je spieren te ontspannen
  4. Wacht je merkt dat de aandrang om weer een ademteug te nemen groter wordt maar blijf volhouden
  5. Ervaar na 15 tot 35 seconden een gevoel van ontspanning in je bekkenbodemspieren
  6. Span om goed door te kunnen plassen je buikspieren aan om druk te houden op je blaas
  7. Hervat je gewone ademhaling met voorzichtige teugjes lucht tot je klaar bent met plassen

In het Engels wordt er ook wel gesproken van een pelvic floor drop om de dynamiek te omschrijven die in werking treedt als gevolg van de hypoxie, of het ontstaan van een tekort aan zuurstof in de hersenen. Dit wordt niet door iedereen zo ervaren. Andere omschrijven het gevoel als het voelen opkomen van het normale gevoel van aandrang dat door de stress aanvankelijk verdwenen was waardoor het plassen dan toch kan beginnen.

Oefening baart kunst!

Om deze techniek op een goede manier te kunnen uitvoeren is wat oefening vereist. Zo moet je wellicht het vermogen om je adem in houden trainen. Ook moet je leren aanvoelen hoeveel 75% kan een uitademing is. Wees vooral niet bang om flauw te vallen. De drang om dit te voorkomen is altijd sterker dan de drang om je adem in te houden dus wanneer je bijna gaat flauwvallen zal je lichaam vanzelf reageren. Val je makkelijk flauw en is dit in het verleden vaker voorgekomen, overleg dan met je huisarts of het wel verstandig is om deze techniek toe te passen.

Bijwerkingen van het adem inhouden

Een vervelende bijwerking van de breath holding-techniek voor een klein percentage van de mensen dat het probeert, is dat niet alleen de bekkenbodemspieren maar ook de kringspier zich ontspant. Wanneer je ontlasting niet al te hard is zou dit er dan voor kunnen zorgen dat je meer doet dan alleen plassen. Om te voorkomen dat deze bijwerking vervelende gevolgen heeft kun je hier beter op voorbereid zijn. Zo kun je overwegen om ook als man te gaan zitten bij het plassen wanneer je de techniek voor het eerst uitprobeert. Dit is sowieso handig wanneer je het voor de eerste keer doet en je van jezelf weet dat je snel flauwvalt.
© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Breath Holding Spell: wat is het en wat kan ik er aan doen?Breath Holding Spell: wat is het en wat kan ik er aan doen?Als ouder of verzorger kun je erg schrikken, die eerste keer dat de adem van je (kleine) kind ineens wegblijft! Misschie…
Help, mijn boze kind stopt met ademhalen!Er zijn kinderen die, wanneer zij hun zin niet krijgen, stoppen met ademhalen. Dit kan voor de ouders erg eng zijn, door…
Angst om te plassen (paruresis)Angst om te plassen (paruresis)Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend dat als je aandrang voelt om te plassen, dat je probleemloos naar de wc kun…
Angst om te plassen? Tips tegen plasangst of verlegen blaasAngst om te plassen? Tips tegen plasangst of verlegen blaasHoe meer je ervoor vreest dat het niet zal lukken, hoe groter de kans dát het ook mislukt. Dat is een belangrijke vastst…

Schone lucht voorkomt ongezonde schimmels en huisstofmijtSchone lucht voorkomt ongezonde schimmels en huisstofmijtAls het in het najaar kouder wordt doen we de verwarming aan, en vaak tegelijk de ramen weer dicht. Huisstofmijten (zie…
Gezondheid: VermoeidheidGezondheid: VermoeidheidVermoeidheid overkomt ons allemaal wel eens en is meestal te verklaren. Als je echter vaak vermoeid bent en er is niet e…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 24-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.