Gezondheid: Vermoeidheid

Gezondheid: Vermoeidheid Vermoeidheid overkomt ons allemaal wel eens en is meestal te verklaren. Als je echter vaak vermoeid bent en er is niet echt een aanleiding toe, is het zinvol er eens bij stil te staan. Maar ook als je vermoeidheid wel te verklaren is en je geeft geen ruimte voor herstel. Behalve dat je er chagrijnig van kunt worden, kan je ook minder actief in het leven staan en genieten van het moment.

Vermoeidheid

Vermoeidheid staat voor: “afmatting of uitputting” en iedereen is wel eens intens moe. Na stevige inspanning is het logisch dat je moe bent, als je lichaam en/of geest de kans krijgt te herstellen, voel je je na verloop van tijd weer helemaal prima. Waarbij geestelijke inspanning zeker zo inspannend kan zijn, dan lichamelijke inspanning … niet onderschatte dus.

Omgeving

Waar mensen nog wel eens aan voorbij gaan is het feit dat het niet alleen jezelf uitput, maar ook invloed heeft op de omgeving. Onderzoekers hebben vastgesteld dat je sneller geïrriteerd raakt op zaken uit de omgeving, je moppert meer en je agressieniveau stijgt dus, daarnaast ben je relatief sneller bang en je gevoel van vreugde en optimisme daalt gestaag. Je zult simpelweg niet zo snel blij van iets worden als je dit vergelijkt met een normale situatie.
Lang heeft men gedacht dat dit te maken heeft met je biologische klok en als de dag vordert je langzaam maar zeker vermoeit raakt, maar dat is niet zo. Het heeft wel een rol, want iemand die bang is, is voorzichter. Toch is het beter om je lichaam de kans te geven normaal te herstellen.

Hoe om te gaan met vermoeidheid?

Hoe erg is vermoeidheid?

Strikt genomen niet, zolang je ook maar voldoende momenten neemt om te herstellen. Daar gaat het nogal eens fout, want we leven in een drukke maatschappij en willen zoveel als mogelijk in 24 uur proppen. Met als gevolg dat de ontspanning, het voldoende kwalitatief en kwantitatief slapen én het in alle rust wakker worden, nog wel eens wordt ingekort. We hebben het weekend dan nodig om “op adem” te komen, wat met een druk sociaal programma dan ook weer niet altijd lukt en vakanties uitkomst in deze moet bieden. Langzaam maar zeker put je jezelf nog meer uit.

Voldoende rustnemen is altijd goed, maar zeker als je lichamelijk en/of geestelijk intensief bezig bent geweest, is je lichaam de kans geven te herstellen, helemaal belangrijk.

Wat kan nog meer doen?

Goede voeding is altijd belangrijk, echter als je normaal beweegt en je eet slecht, kan je ook vermoeidheidsklachten krijgen (je spieren worden bijvoorbeeld niet meer goed gevoed). Als je twijfelt of je weet zeker dat je niet goed eet, zorg dan minimaal voor aanvullende vitamines. Voor de een zijn dat multivitaminen en voor de ander zijn dat losse vitaminen. Als je bijvoorbeeld geen vlees eet kan je een B12 tekort ontwikkelen. Bij een vitamine D tekort kan je sowieso vermoeidheidsklachten ontwikkelen en vitamine D haal je bijvoorbeeld uit voldoende zonlicht. Voldoende daglicht is dus absoluut geen overbodige luxe.
Verder is B1, B2, B3, B5, B6, B8 en vitamine C belangrijk in deze en zijn er nog wat mineralen die invloed uitoefenen, te weten:
  • Calcium
  • Ijzer
  • Koper
  • Jodium
  • Magnesium
  • Fosfor

Bron: Antonika, PixabayBron: Antonika, Pixabay
Zomaar wat gaan nemen is niet goed, maar op internet kan je eenvoudige testjes doen, waaruit blijkt of en zo ja welke tekort je hebt. En vergeet niet het slechte eten te laten staan!

Ademhaling is vanzelfsprekend en toch kan een goede ademhaling bijdragen aan een sneller herstel. Je kunt dit waar dan ook oefenen en als je het regelmatig doet, wordt het een automatisme en wordt het straks een vanzelfsprekendheid in je leefpatroon (en dus ook het herstel).

Ga rechtop zitten of staan en adem diep in (trek niet te veel je schouders op bij de inademing, maar laat de zuurstof richting je buik stromen), even vasthouden en dan in alle rust uitademen. Doe dit enkele keren en ga dan weer over tot de orde van de dag. Doe dit verschillende keren per dag en als je dit een tijdje doet ga je vanzelf dieper ademen. Dit helpt dan weer bij vermoeide momenten sneller te herstellen.

Tot slot

Gezond leven en af en toe naar je levensbalans kijken en ondervinden dat als deze niet meer in balans is je moet handelen, is geen overbodige luxe. Voor jezelf om overal ook direct van te kunnen genieten en lekker te kunnen leven, maar natuurlijk ook voor je omgeving.

Noot! Spreekt voor zich dat we het hier niet hebben over het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Helaas is daar de oorzaak nog steeds niet van bekend.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vermoeidheid, oorzaak en symptomenVermoeidheid, oorzaak en symptomenVermoeidheid kan ontstaan als gevolg van slaaptekort, door een onderliggende ziekte of aandoening of door inspanning. Ma…
Het chronisch vermoeidheidssyndroom CVS: Hoe herken je het?Iedereen is wel eens moe. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Te weinig slaap, slecht slapen of een tekort aan bepaal…
Onderzoek: CVS hangt samen met leefstijl of gebeurtenisOnderzoek: CVS hangt samen met leefstijl of gebeurtenisHet Chronisch Vermoeidheids Syndroom. Deze mysterieuze aandoening roept allerlei reacties op, van 'het zit allemaal tuss…
Ziekte van Pfeiffer bij een kindZiekte van Pfeiffer bij een kindDe ziekte van Pfeiffer is een virale infectieziekte. Het meest in het oog springende verschijnsel van de ziekte is een e…

Plasangst: de breath holding-techniekPlasangst: de breath holding-techniekJe bent waarschijnlijk op deze pagina terecht gekomen omdat je last hebt van plasangst (paruresis). Je hebt dan moeite m…
Wat te doen tegen zweetvoeten? Nu zweetvoeten verhelpenWat te doen tegen zweetvoeten? Veel mensen hebben behoorlijk veel last van zweetvoeten. Het hebben van zweetvoeten is da…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Concord90, Pixabay
  • B. Janssen - Verrijk (mental coach)
  • Afbeelding bron 1: Antonika, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.