De tien meest voorkomende fobieën in Nederland

De tien meest voorkomende fobieën in Nederland Iedereen is wel ergens bang voor. Dat is nog niet hetzelfde als een fobie. Maar bepaalde fobieën komen behoorlijk vaak voor in de (Nederlandse) populatie en wie weet lijdt ook jij er wel aan. Ben je ongelofelijk bang voor spinnen? Krijg je het benauwd in een kleine lift of breekt het zweet je uit bij onweer? Misschien heb jij wel een fobie.

Wat is een fobie

Een fobie is meer dan gewoon angstig zijn. Bij een fobie is er sprake van een psychische aandoening met een irrationele, ziekelijke angst voor een specifiek iets, een ding of situatie. De angst is vaak niet geheel terecht, zoals een enorme angst bij het zien van een klein spinnetje.

De oorzaak is grotendeels onbekend hoewel er soms wel iets in onze evolutie te vinden is. Zo was het vroeger, toen we nog in de wildernis leefden, niet ongewoon bang te zijn voor spinnen en slangen. Dit waren destijds nog realistische angsten. Misschien dat dit daardoor nog aanwezig is.

Top tien fobieën

1. Arachnofobie

Ook wel de spinnenfobie genoemd. Mensen met arachnofobie hebben een grote angst voor spinnen en spinachtigen (waarbij ook teken en schorpioenen horen). Dit kan leiden tot hard weg rennen of zelfs paniekaanvallen. In principe zijn er in Nederland natuurlijk weinig gevaarlijke spinnen te vinden en de spinnen die je tegenkomt zullen je weinig doen. Het is niet voor niets een fobie, een angst die groter is dan de reële bedreiging. Hoewel er meerdere angsten voor dieren bestaan, zoals voor ratten en muizen, is die voor spinnen het grootst en meest voorkomend. En wat kun je nou precies doen aan deze angst? Helaas, door jezelf ermee te confronteren. Eén van de beste oplossingen bij fobieën en angststoornissen is blootstelling aan hetgeen waar je bang voor bent. Daardoor zul je zelf ontdekken dat de angst vaak irreëel is en dat zal het doen afnemen.

2. Sociale fobie

Een milde vorm van deze fobie komt bij veel mensen voor. Wie houdt er nou van spreken en publique en de meeste mensen zijn wel bang om fout beoordeeld te worden. We willen allemaal geaccepteerd worden, of in ieder geval een groot deel van de mensen. We zijn niet voor niets sociale wezens. Maar voor sommigen voert dit nog verder. Zij hebben werkelijk angst voor sociale contacten en gaan dit dan ook zo veel mogelijk uit de weg. Er is sprake van grote onzekerheid en verlegenheid voor alledaagse sociale interacties. Het kan al aan om het doen van boodschappen of het bezoeken van een verjaardag. Soms kan het overgaan in agorafobie, waarop we later terug zullen komen.

3. Aerofobie

Aerofobie, van aero, gaat natuurlijk over vliegangst. Mensen die bang zijn dat hun vliegtuig neer zal storten, gebaseerd op bijvoorbeeld een gelezen of gehoord verhaal. Doordat vliegtuigongelukken natuurlijk groot in het nieuws komen, lijkt het ook vaak alsof de kans groot is. Iemand met aerofobie kan zelfs paniekaanvallen krijgen of gaan overgeven alleen al bij het noemen van een vliegreis.

4. Agorafobie

Agorafobie, beter bekend als pleinvrees, kan nog al eens bij de sociale fobie voorkomen. Dit omdat iemand met een sociale fobie op een gegeven moment het kan vermijden buiten te komen. Zij mijden grote, drukke plaatsen omdat zij hun eigen vertrouwde omgeving maar moeilijk kunnen verlaten. Er is een angst voor open ruimten met de vrees niet terug te kunnen keren of in verlegenheid gebracht te worden.

5. Claustrofobie

Opgesloten in een lift of een donkere kelder onder het huis. De meesten zullen daar niet warm van lopen. Maar voor mensen met claustrofobie is dit helemaal een ramp. Het gaat zelfs niet alleen om kleine benauwde ruimtes maar om de afwezigheid van een ontsnappingsmogelijkheid. Een ruimte die klein is én nog eens op slot zit is natuurlijk een grote ramp.

6. Acrofobie

Niet alleen bestaat er de angst om te vliegen maar ook de angst om je op hoogtes te begeven. Dat is dus hoogtevrees ofwel acrofobie. Mensen met acrofobie komen niet graag op uitzichtpunten of op een hoog flatgebouw. Er is een grote angst om te vallen van de hoogte. Toch kan er gewenning optreden waarbij deze mensen wel kunnen wonen in een flatgebouw.

7. Emetofobie

De angst om over te geven, dat is emetofobie. Sommige mensen die hieraan lijden voelen zich daarbij constant misselijk en hebben vaak ook maag- en darmproblemen.

8. Carcinofobie

Bij carcinofobie bestaat er een enorme vrees een vorm van kanker te krijgen. Zeker in deze tijd waarin zoveel kan leiden tot kanker is het moeilijk voor mensen met carcinofobie om met deze angsten om te gaan. Het gaat hier natuurlijk niet om af en toe een bang gevoel kanker te krijgen/hebben maar om iets wat je dagelijks bezighoudt.

9. Brontofobie

Deze irrationele angst werd ook al in het begin genoemd. De angst voor onweer. Het is niet onverstandig zorgmaatregelen te nemen op het moment dat onweer te horen is, maar soms kan het wel te veel zijn. Mensen die onmiddellijk alles laten vallen op het moment dat onweer klinkt, ramen gaan sluiten, elke stekker uit het stopcontact halen en ga zo maar door. Voorzorgsmaatregelen worden al genomen vóór het onweer werkelijk daar is.

10. Necrofobie

Op 10 staat de angst voor de dood. Het kan gaan om de angst om zelf dood te gaan, maar ook de angst om doodse dingen te zien. Deze angst komt over het algemeen meer voor bij ouderen.
© 2013 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fobie: grote angstFobie: grote angstSoms ontstaat een fobie zonder dat er een duidelijke verklaring voor is. In principe kan iedere situatie of handeling zi…
Wat is een fobieWat is een fobieEen fobie is een extreme, irrationele angst voor een situatie, plaats, object, persoon of dier. Mensen met een fobie zul…
7 meest voorkomende fobieënEr zijn ontzettend veel fobieën in de wereld. Voor alles wat er op de wereld bestaat kan er een fobie ontwikkeld worden.…
Normaal of abnormaal? FobieënIedereen is wel ergens bang voor. Misschien ben je wel doodsbang voor spinnen of voor honden. Het kan natuurlijk ook zij…

Een ontstoken vinger, behandelingEen ontstoken vinger, behandelingEen ontstoken vinger kan ontstaan door een wondje of het afbijten van velletjes. Ook een ingescheurde of ingegroeide nag…
Bloedverlies na de overgangBloedverlies na de overgangDe gemiddelde leeftijd dat een vrouw in de overgang komt ligt tussen de vijfenveertig en vijfenvijftig jaar. Op het mome…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia.org
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 02-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.