Chagrijnig gedrag

Allerlei factoren kunnen chagrijn veroorzaken. Het karakter van een mens zal hierbij een grote rol spelen. Maar hoe is dat karakter gevormd? De persoonlijke geschiedenis van een mens kan grote invloed hebben op de gemoedsstemming. Vooral de negatieve jeugdervaringen van een persoon kunnen gedurende heel het leven invloed blijven uitoefenen. De vraag is of iemand zich altijd maar slachtoffer moet blijven voelen en zijn gedrag en boosheid kan goedpraten. Synoniemen voor chagrijnig zijn: knorrig, etterig, klierig, kwaad, nukkig, nurks, ontevreden, sikkeneurig en zeurig. Het is verstandig om aan zelfonderzoek te doen en te werken aan verandering van een vervelende eigenschap. Daarbij is hulp van anderen dikwijls onontbeerlijk.

Oorzaken van chagrijnig gedrag

Er zijn mensen die erg lichtgeraakt zijn en men moet oppassen om niet op hun tenen te trappen. Chagrijnige mensen hebben vaak kritiek. Hun gezicht staat niet altijd vriendelijk en ze weten het veelal beter. Soms kan zelfs een gebaar, een houding of een gewone opmerking een gekwetst gevoel bij hen opwekken. Iets wordt goed bedoeld, maar het wordt toch weer anders uitgelegd. Knorrige mensen kunnen pretenderen dat ze weten wat de ander denkt.

Minderwaardigheidsgevoelens

Nukkige mensen kunnen last hebben van minderwaardigheidsgevoelens. De oorzaak daarvan ligt dikwijls in hun jeugdjaren. Wie onzeker is over zichzelf, zal zich eerder geraakt voelen door kritische opmerkingen. Misschien hebben ze ouders gehad die hen kleineerden.

Jaloezie

Chagrijn kan ontstaan door jaloezie. Het is mogelijk dat het flink tegenzit in iemands leven, maar persoonlijke tegenvallers mogen niet aan anderen worden opgelegd. Dat is oneerlijk en maakt het eigen leven alleen maar moeilijker. Deze mensen worden gemeden en kunnen eenzaam worden. Chagrijnige personen leven in het defensief; ze staan tegenover anderen in de houding van een bokser. Ze zijn kwaad omdat anderen geluk hebben en zij pech. Er zijn veel onrechtvaardigheden in de maatschappij, maar daarom hoeft men nog niet onaardig te zijn tegenover een medemens.

Zelfonderzoek

Gebrek aan zelfreflectie

Ga na waarom anderen gekwetst worden door sikkeneurigheid. Vaak is er een gebrek aan zelfreflectie; men gaat maar door met zijn eigen gedrag, zonder zelfkritiek of naar anderen te luisteren. Als het goed is worden mensen wijzer en milder in het ouder worden, maar bij velen is dat helemaal niet het geval. Ze hebben weinig of niets geleerd. Dat is een van de ergste dingen die een mens kan overkomen. Tracht te ontdekken dat anderen heus niet altijd willen kwetsen, die interpretatie zit veelal tussen de eigen oren (normale positieve kritiek negatief uitleggen en vervolgens boos worden).

Excuus aanbieden

Bied excuus aan over onaardig gedrag. Een mens wordt er niet minder van. Lichtgeraaktheid is een zwakheid die diep verankerd ligt in de persoonlijkheid. Nauwkeurig zelfonderzoek (zelfreflectie) is dan geboden, om erachter te komen waarin de oorzaken liggen van de eigen korzeligheid.

Hulp zoeken bij anderen

Als men er alleen niet uitkomt, is een gesprek nodig met een wijs mens om tot zelfcorrectie te komen. Soms is het nodig om naar een psychiater of een psycholoog te gaan. Het is van groot belang dat de opgebouwde verbittering verdwijnt. Zo kan een mens tot een nieuwe positieve eigenwaarde komen en de relaties met anderen worden verbeterd. Chagrijn kan ook ontstaan door traumatische ervaringen. De therapie EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) kan helpen om de vervelende ervaringen uit het verleden te verzachten of zelfs geheel te laten verdwijnen.

Beschadig anderen niet

Iemand kan zich beledigd voelen en tekort gedaan en hij maakt korzelige opmerkingen. Bij een gebrek aan invoelend vermogen (empathie) trapt men door boosheid op andermans tenen, maar tegelijk wordt het eigen gedrag goed gepraat (mogelijke oorzaken: narcisme, autisme en egoïsme). Het gelijk kan ook bij de ander liggen, dus men moet bereid zijn om het eigen tekort te onderkennen, maar dikwijls is er angst dat anderen onze zwakheden ontdekken. Het is belangrijk om eerlijk te zijn en de eigen zwakheden te erkennen. Een mens moet nagaan wat hij aanricht met zijn chagrijn. Een van de mooiste teksten uit het Nieuwe Testament voor de omgang met anderen is: “Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen “( Fil. 4:5), en: “Stel, voor zover het in uw macht ligt, alles in het werk om met alle (!) mensen in vrede te leven” (Rom. 12:18).
© 2014 - 2024 Commandeur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Narcisme herkennenNarcisme herkennenNarcisme kent verschillende variaties, van een grote zelfvoldaanheid tot een zware narcistische persoonlijkheidsstoornis…
Jaloezie en ontrouwwaanJaloezie en ontrouwwaanJaloezie treedt voornamelijk op in relaties of bij bezittingen. Jaloezie kan ernstige vormen aannemen en overgaan in zie…
Jaloezie in een relatieJaloezie in een relatieJaloezie is een normale menselijke emotie. Maar we hebben altijd geleerd dat jaloezie vooral een negatieve emotie is. De…

Wat te doen tegen zweethanden? Tips bij klamme handenWat te doen tegen zweethanden? Tips bij klamme handenHeb jij ook vaak last van die vervelende zweethanden? Dan weet je dat zweethanden vooral in sociale situaties erg irrita…
Actinomycose: een bacteriële infectieActinomycose: een bacteriële infectieActinomycose is de naam van een bacteriële infectie dat wordt veroorzaakt door de bacteriesoort Actinomyces israelii. He…
Bronnen en referenties
  • Eigen artikel " Charijnig? " verschenen in blad Samen ( Westlandse Kerkbode) 20-03-2014, herschreven voor Info Nu
  • Nieuwe Testament
  • Woordenboek internet
Reactie

Marca, 15-06-2016
Iemand bij ons thuis is super chagrijnig maar we weten niet waarom, na deze testen nog steeds niet, wat nu? Reactie infoteur, 14-07-2016
Het is dan belangrijk om een deskundige in te schakelen.
Psychotherapeut of psychiater.
Een grondig onderzoek door middel van gesprekken zal hopelijk uitsluitsel geven over de oorzaak van altijd maar chagrijnig zijn. Er is altijd een oorzaak.
Oorzaken kunnen liggen in de persoon zelf of in de omstandigheden, maar dikwijls is het
een combinatie van beide.
Succes,
Commandeur.

Commandeur (18 artikelen)
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.