Signalen van het lichaam niet negeren

Signalen van het lichaam niet negeren Het lichaam zit ingenieus in elkaar, het signaleert zelf als er iets niet in de haak is. Echter, of we altijd genoeg doen met de signalen die ons lichaam afgeeft, is maar helemaal de vraag. Naast het geen ‘zeur’ willen zijn en niet voor ieder probleempje naar de huisarts te gaan, speelt mogelijk ook een rol dat menigeen het eigen lichaam eigenlijk helemaal niet zo goed kent. Leer je eigen lichaam kennen en wees actief met een afgegeven signaal.

Het eigen lichaam

Veel mensen, misschien wel té veel mensen, zitten redelijk opgesloten in het hoofd. Het lichaam wordt als het ware steeds minder ‘gebruikt’ en op zich dus niet vreemd dat we maar doorgaan, zonder mogelijk enig signaal van het lichaam op te merken of er actief bij stil te staan. Veel mensen kennen het eigen lichaam eigenlijk helemaal niet zo goed. Behalve dat leven in je hoofd je uitput, is juist die balans tussen lichaam en geest zo belangrijk. Je lichaam kan je van alles zeggen over mensen en situaties waar je tegenaan loopt, maar ook waar er iets mis is in het lichaam en dat het tijd wordt dat je actie onderneemt.

Bron: Dannymoore1973, PixabayBron: Dannymoore1973, Pixabay
Oefenen
Nu is het voor iemand die het niet gewend is, meestal niet eenvoudig om zomaar om te schakelen. Dat werkt over het algemeen eigenlijk niet. Waar je mee kunt beginnen in dit proces, is het bewust in het ‘hier en nu’ staan.

Nu klinkt dat mogelijk mooi én ook een beetje zweverig, maar dat is het zeker niet. Pak een willekeurige situatie, waarbij je bijvoorbeeld naar het station, de winkel of het kantoor loopt. Ben je er op het moment dat je er naar toe loopt bewust van dat je loopt en waar je loopt. Voel je voeten, je benen die je er naar toe brengen en je (hopelijk) rustige ademhaling. Maar ook de geluiden van bijvoorbeeld pratende mensen, kwetterende vogels of de wind die door de bomen op het parkeerterrein blaast. Je ziet dingen zoals spelende kinderen, iemand die een beetje vreemd uit zijn auto stapt of de volle boodschappen tas die heel moeilijk op de fiets wordt meegenomen. Vergeet ook je neus niet, want misschien ruik je nog een specifieke geur.

Doe dit enkele keren per dag en ervaar wat de indrukken met je doen. Daarmee zeggend dat het niet alleen de waarneming is die je in je hoofd opslaat, maar wat het precies met je doet. Een geur of een beeld kan bijvoorbeeld een herinnering oproepen. Je gaat lachen om een koddig mannetje dat voorbij loopt of je schrikt van een kind dat met een blote knie het trottoir raakt. Wat doen deze indrukken lichamelijk met je? Ervaar het gevoel.

Zo ga je de opbouw ervaren van alle lagen die je in het hier en nu tegenkomt, communicatie over en weer op allerlei niveau en hoe jij als mens in het beeld past.

"Take care of your body, it's the only place to live in."

Signalen

Een lichaam geeft niet voor niets signalen af. Dat is nu juist het ingenieuze van het lichaam. De meeste mensen kennen wel de vlinders in de buik. Dat is een teken van verliefdheid. Een onrustig of ongedurig gevoel in de buik kan wel eens een signaal zijn om alert te moeten zijn. Bijvoorbeeld over gevaar dat dreigt.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay
Behalve signalen waar je met de geest iets mee moet, geeft je lichaam ook nog letterlijke signalen af die iets zeggen over wat mogelijk niet goed zit in je lichaam. Signalen waar je, als het aanhoudt, eigenlijk wel iets mee moet doen. Ze worden immers niet voor niets afgegeven.
Enkele voorbeelden:
  • Als je pijn op de borst hebt, kan het in figuurlijke zin betrekking hebben op geen lucht krijgen, een vernauwende situatie. In letterlijke zin denkt men vaak aan problemen met het hart. Maar het kan ook om problemen met de longen of bronchitis gaan.
  • Gewichtsverlies zonder reden is vreemd. Als je niet aan het lijnen bent en je leeft ‘normaal’, dan is het vreemd wanneer je plots veel gewicht verliest. Diabetes type I of problemen rond de spijsvertering kunnen de oorzaak zijn.
  • Een moedervlek op zich is geen probleem, maar anders wordt het als de moedervlekken veranderen van vorm en/of kleur, soms meerdere kleuren in één moedervlek. Dat hoort niet bij een moedervlek. Je lichaam geeft het signaal af dat er mogelijk een woekering gaande is, huidkanker dus.
  • Als je met enige regelmaat een opgeblazen gevoel hebt, kan er iets niet goed zijn met de maag, darmen of galblaas.
  • Bloedverlies wanneer dit niet de bedoeling is, is altijd vreemd. Dat wil niet meteen iets ernstigs zeggen, maar kan een signaal zijn. Als je bloed ophoest, kan dit bijvoorbeeld een signaal van een maagzweer zijn. Bloedverlies buiten de menstruatiecyclus, dan moet deze wel enigszins stabiel zijn, kan bij de vrouw ook duiden op vleesbomen of een infectie aan het bekken.
  • Natuurlijk valt er ook heel veel op te maken uit wat je lichaam verlaat als poep. Het moet een smeuïge substantie zijn, maar is deze veel te dun of zit er slijm bij, dan functioneert je dikke darm niet optimaal. Het kan bijvoorbeeld om een geïrriteerde darm gaan.
  • Een bobbeltje in de borst is niet altijd borstkanker, er kan ook een clustering van melkklieren zijn. Maar zodra je het signaleert is een controle wel belangrijk.

Zo zijn er nog tientallen voorbeelden te benoemen die, indien het eens een meer voorkomt, nog niet zo veel voor hoeven te stellen. Echter, als het vaker de revue passeert – en dan moet je er dus alert op zijn – kan het een signaal zijn, dat je niet moet negeren. Dat wil ook meestal zeggen dat het lichaam het niet zelf oplost, wat in sommige gevallen immers wel het geval is.

Tot slot

Het lichaam zit ingenieus in elkaar, maar soms lost het lichaam het probleem - om wat voor reden dan ook - zelf niet meer op en dan is het zinvol een huisarts te raadplegen. Pijntjes niet negeren, pijntjes zijn er niet voor niets. Het is een signaal dat je in moet grijpen.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Automaten: het systeembordEen systeembord is ook een automaat. Op dit bord vind je de drie stappen van automaten terug: invoer, verwerking en uitv…
Digitaal satelliet tv: de LNBDe LNB is een noodzakelijk onderdeel van satelliet televisie. Kan je digitale satelliet tv ontvangen zonder LNB? Wat is…
Van analoog naar digitaalBijna alle machines werken met signalen. Een binair signaal of een digitaal signaal, maar hoe weet een machine nu wannee…
De zoektocht naar buitenaardse signalenDe zoektocht naar buitenaardse signalenMet behulp van diverse telescopen proberen wetenschappers signalen op te vangen die een buitenaardse oorsprong kunnen he…

Voor elke voet een geschikte steunzoolVoor elke voet een geschikte steunzoolMensen die last hebben van een voetafwijking, kunnen baat hebben bij het gebruik van steunzolen. Met een steunzool - ook…
Ziekte van Chagas: Infectieziekte door beet van parasietZiekte van Chagas: Infectieziekte door beet van parasietDe ziekte van Chagas is een ernstige aandoening die voornamelijk voorkomt in Zuid- en Midden-Amerika. De verspreiding va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jane Lopatkina, Pixabay
  • https://sochicken.nl/kruip-uit-je-hoofd-en-verhoog-je-levenskwaliteit
  • Health, de Tuinen / april 2016; “8 symptomen die je niet mag vergeten”
  • Afbeelding bron 1: Dannymoore1973, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.