Voor elke voet een geschikte steunzool
Mensen die last hebben van een voetafwijking, kunnen baat hebben bij het gebruik van steunzolen. Met een steunzool - ook wel inlegzool, correctiezool, podologische zool of inlay genoemd - kan de stand van de voet worden gecorrigeerd. Maar de ene zool is de andere niet. Er zijn heel veel verschillende soorten zolen verkrijgbaar. En ook iedere voet is anders. Het is dan ook heel belangrijk om niet zomaar een schoenenwinkel in te lopen voor een standaard inlegzooltje, maar advies in te winnen bij een erkende podoloog of podotherapeut en de zool goed te laten aanmeten.
Wanneer biedt een steunzool uitkomst?
Er zijn heel veel verschillende situaties denkbaar waarbij een steunzool verlichting kan bieden. Allereerst vormen correctiezolen een oplossing voor mensen met een voetafwijking, zoals platvoeten, hamertenen, klauwtenen, overrijdende tenen, hallux rigidus of hallux valgus. Steunzolen kunnen tevens hulp bieden bij een verkeerd stappatroon, bijvoorbeeld wanneer de enkels bij het lopen te ver naar binnen zakken (overpronatie), of de afwikkeling van de voet niet goed verloopt (supinatie). Zowel overpronatie als supinatie kunnen tot allerlei soorten klachten leiden. Maar ook sporters kunnen baat hebben bij podologische zooltjes, evenals mensen met een ziekte als reuma of diabetes, en mensen met een verschil in beenlengte. En voor al deze gevallen zijn andersoortige zolen verkrijgbaar.
Verschillende soorten steunzolen
Een reumatische voet vraagt om een andere inlegzool dan een voet met klauw- of hamertenen. En een diabetespatiënt heeft een andere oplossing nodig voor zijn voeten dan een wandelaar of wielrenner. Er is een groot aantal verschillende steunzolen te onderscheiden, waaronder:
- Zolen bij voetafwijkingen
- Zolen bij ziekten
- Zolen voor sporters
- Zolen voor kinderzolen
Zolen bij voetafwijkingen
Zoveel mensen, zoveel voetafwijkingen. Een mens kan platvoeten hebben of juist holvoeten. Hamertenen of klauwtenen. Hallux rigidus of hallux valgus. De podotherapeutische zool wordt hiervoor speciaal op maat gemaakt. Heb je last van een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes? Dan is een zool nodig die de ruimte vergroot, de binnenste voetboog ondersteunt en de woekering ontlast. Heb je te maken met hielspoor, dan zul je een zool aangemeten krijgen die zorgt voor schokdemping in de hiel en ondersteuning van de binnenste voetboog. Zolen bij rugklachten verbeteren de voetstand, waardoor eventuele asymmetrie in het lichaam vanwege afwijkende voetstand wordt opgeheven. Ook kunnen steunzolen een beenlengteverschil compenseren en zo rugklachten voorkomen of verhelpen.
Zolen bij ziekten
Je denkt er misschien niet meteen aan, maar ook reuma- en diabetespatiënten zoeken regelmatig hun heil in steunzolen. Zolen voor een diabetespatiënt zorgen voor drukontlasting van de voet en verbetering van de voetstand, waardoor het risico op complicaties daalt. Reumatische voeten zijn gebaat bij zolen die zorgen voor drukacceptatie van de gewrichten in de voorvoet en stabiliteit voor de enkel.
Naast reuma en diabetes bestaan er nog andere ziektebeelden waarbij steunzolen uitkomst kunnen bieden. Onderstaande lijst is niet uitputtend, maar geeft een aantal voorbeelden van mogelijke bot- en gewrichtsaandoeningen waarbij een zooltje ontlasting kan bieden:
- Ziekte van Köhler
- Ziekte van Freiberg (dit wordt ook wel de ziekte van Köhler 2 genoemd)
- Ziekte van Sever Schinz (komt voor bij kinderen tussen 7 en 12 jaar)
- Ziekte van Perthes
Zolen voor sporters
Bij sporters bestaat altijd de kans op overbelasting. En daardoor kan letsel ontstaan. Zo hebben sporters vaak last van hielpijn en kunnen zij achillespeesblessures oplopen door overbelasting of een te plotselinge belasting. Ook het gebruik van verkeerde schoenen op een zachte of juist heel harde ondergrond kan tot problemen leiden.
Steunzolen kunnen bij deze problemen voor verlichting zorgen. Ook hier geldt: win altijd advies in bij een podoloog, want een voetballer heeft baat bij een andere zool dan een tennisser of een marathonloper. Zo bieden zolen voor voetballers stabiliteit en verdelen zij de krachten tijdens hoge belasting. Voor hardlopers zijn er inlays die zorgen voor demping en die tevens zorgen voor stabiliteit en het sturen van de afwikkeling van de voet. Correctiezolen voor wielrenners en mountainbikers bieden ondersteuning en correctie van het voorste voetgewelf en zorgen daarnaast voor uitlijning van het enkel- en kniegewricht. Wandelzolen kunnen de afwikkeling van de voet sturen, de druk verminderen en zorgen voor extra demping. En bij zolen voor skiërs wordt het draagvlak in de skischoen vergroot, de druk op de voorvoet ontlast en de enkelstand verbeterd.
Zolen voor kinderen
Ook kinderen in de groei krijgen soms steunzolen aangemeten. Bij de geboorte zijn kindervoetjes vaak plat. Nog niet alle botstructuren zijn bij de geboorte aanwezig en de been- en voetspieren werken ook nog niet optimaal. Als het kind ouder wordt, wordt de voet sterker en ontwikkelt de voetboog zich. Soms komt het echter voor dat de voet plat blijft. Dit leidt tot loop- en voetklachten. Struikelt een kind vaak, heeft het vaak pijnlijke voeten of klachten in benen, heupen of rug? Dan kan een steunzooltje uitkomst bieden. Kinderzolen bieden stabiliteit en zorgen voor een betere voetstand. Bovendien stimuleren ze de natuurlijke ontwikkeling van de voet. Door het gebruik van zooltjes bij kinderen kan gewrichtsslijtage op latere leeftijd worden voorkomen, doordat de banden, spieren en pezen in het jonge lichaam de kans krijgen zich op een goede manier te ontwikkelen. Overigens worden kinderzolen meestal alleen ingezet bij klachten. Een gezonde voet heeft in principe voldoende aan een soepele schoen die voldoende bewegingsruimte biedt. Let er bij het kopen van kinderschoenen op dat er aan de voorkant van de schoen een vingerbreedte ruimte is en dat de zool van de schoen met één hand gebogen kan worden.
Lees verder