Steunzolen, correctiezolen, inlays, of inlegzolen

Steunzolen, correctiezolen, inlays, of inlegzolen Vaak hebben mensen last van vermoeidheid. Na een paar uur werken hebben ze vaak het idee dat ze er al een hele dag op hebben zitten. Vaak staan de mensen er niet bij stil dat dit vaak met de voeten te maken heeft. Als u uw voeten op een verkeerde manier belast, kunt u allerlei bijverschijnselen krijgen zoals pijn in de rug, last van uw benen of een moe gevoel. De stand van uw voeten is verkeerd en dit kan heel goed gecorrigeerd worden door middel van een steunzool, inlay, inlegzool of een correctiezool.

Wat is een steunzool

Andere benamingen voor steunzool zijn, correctiezool, inlegzool of inlay. Deze zolen geven een ondersteuning aan het gewricht van de voet, maar ook de enkelbanden en kapsels worden gesteund. Soms moet de stand van de voet worden gecorrigeerd. Deze verkeerde stand zorgt vaak voor een verkeerde belasting van de gewrichten en de enkelbanden, maar soms ook voor een verkeerde belasting van de kniebanden en de stand van de heup. Vaak hebben mensen jaren klachten en na het laten aanmeten van een steunzool zijn de klachten verdwenen. Zo kan het zijn dat u teveel op de binnenkant van uw voeten loopt, of juist te veel op de buitenzijde. Dit kan allerlei klachten teweeg brengen. Vroeger werden de steunzolen van harde materialen gemaakt zoals ijzer en andere metalen, maar daar is tegenwoordig heel veel in veranderd. Ook was de techniek en kennis niet zo perfect zoals nu.

Grote verbetering

Tegenwoordig heeft men een andere techniek om te constateren of u een steunzool nodig heeft, dit gebeurt met behulp van computers met uitgebreide meettechnieken. Er kan aan de hand van meting van de druk op uw zolen precies worden bepaald wat voor afwijking u heeft. Tegenwoordig worden er technieken gebruikt die op hoog niveau staan. De methoden die worden toegepast bij de fabricage zijn van hoge kwaliteit, evenals de gebruikte materialen. De inlay steunzolen worden gemaakt van moderne kunststoffen die door een speciale vacuümtechniek een perfecte pasvorm hebben. Dit komt het comfort ten goede om zorgt dat de steunzolen zonder problemen gedragen kunnen worden. De schoenenbranche heeft hierop ingespeeld, er is nu genoeg keus in schoenen. Er zijn ook modellen die nu in de mode zijn en waarin u uw steunzolen zonder aanpassingen probleemloos kunt dragen.

Wat doet de steunzool

 • Het verlicht de spanning van verschillende spieren.
 • Corrigeert de stand van de voet.
 • Verbetert en/of versterkt de houding van het lichaam.
 • De druk wordt onder de voeten beter verdeeld.
 • Geeft de voet in de schoen meer ruimte.
 • Verbetert het loop patroon.

Als er voor het eerst een steunzool wordt gedragen kan het zijn dat de klachten in het begin toenemen, dit kan variëren van pijn in de spieren, pijn in de voetzolen of snel moe zijn. Meestal verdwijnen deze klachten weer binnen 2 weken. Mocht het langer aanhouden dan moeten de steunzolen gecontroleerd worden.

Nieuwe steunzolen en schoenen

Als u steunzolen moet gaan dragen is het aan te raden te wachten met het kopen van nieuwe schoenen tot uw nieuwe steunzolen klaar zijn. U kunt dan uw steunzolen meenemen naar de schoenenwinkel om zo de nieuwe schoenen te passen mét de steunzolen. Dit is belangrijk omdat niet in iedere schoen een steunzool past.

Wat is belangrijk

 • Een schoen met een veter heeft meestal een pasvorm die beter is, ze omsluiten vooral de zijkanten en de wreef van de voet beter.
 • Schoenen met brede en niet te hoge hakken geven meer steun.
 • De hiel moet goed verstevigd zijn.
 • De schoen moet diep genoeg zijn zodat er ruimte is voor de steunzool.
 • De schoen moet stevig zijn tussen hak en zool.
 • De schoen moet voldoende breed en lang zijn.
 • Neem de tijd en laat u deskundig adviseren.
© 2009 - 2024 Ckonemann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Steunzolen een weldaad voor voetafwijkingenEen steunzool is een losse zool die in een schoen wordt gelegd en de voetbogen ondersteunt. Een steunzool wordt ook wel…
Voor elke voet een geschikte steunzoolVoor elke voet een geschikte steunzoolMensen die last hebben van een voetafwijking, kunnen baat hebben bij het gebruik van steunzolen. Met een steunzool - ook…
Platvoeten, steunzolen en behandelingPlatvoeten, steunzolen en behandelingPlatvoeten zijn een regelmatig voorkomende afwijking van de voeten. Bij platvoeten is de voetboog doorgezakt. Het worden…
Dekos producten voor diverse aandoeningenKees Schilder is een therapeut op het gebied van de fysiologie, orthopedie en het manuele en heeft daardoor dagelijks te…

Hygiene bij contactlenzenHygiene bij contactlenzenContactlenzen zijn (bijna) onzichtbaar en vaak praktischer dan een bril. Maar als je niet konsekwent op de hygiëne let,…
Flow: Een mentale toestand die je leven kan verbeteren!Een flow refereert aan een mentale toestand waarin je helemaal opgaat in je bezigheid. Vaak is dit een bezigheid die per…
Ckonemann (58 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.