Hygiene bij contactlenzen
Contactlenzen zijn (bijna) onzichtbaar en vaak praktischer dan een bril. Maar als je niet konsekwent op de hygiëne let, breng je je ogen schade toe. In het ergste geval dreigt blindheid.
Vooral zachte contactlenzen kwetsbaar
Jaarlijks lopen honderden dragers van
contactlenzen een gevaarlijke ontsteking aan het hoornvlies op, omdat ze hun lenzen niet goed reinigen. Vooral zachte contactlenzen zijn bijzonder kwetsbaar. Onze ogen reinigen zichzelf op natuurlijke wijze via knipperbewegingen van de oogleden en traanvocht. Lenzen evenwel trekken vuil aan. En omdat verontreiniging een ideale voedingsbodem is voor allerlei micro-organismen zoals schimmels, moeten ze goed en regelmatig gereinigd worden.
Wrijving kan hoornvlies beschadigen
Per slot van rekening blijft een
contactlens een lichaamsvreemd voorwerp in het oog zoals dat op het hoornvlies drijft. Ontstaat er wrijving, dan kan de bovenste laag van dat hoornvlies beschadigd raken.
Infectiegevaar
Bovendien loeren er in het water van meren, zwembaden en zelfs in leidingwater allerlei micro-organismen, die via de lensen in het oog kunnen raken. Worden de lenzen dan ondanks typische symptomen zoals oogpijn, lichtgevoeligheid, afnemend zichtvermogen of verhoogde traanneiging niet vervangen, dan dreigt in het ergste geval blindheid.
Hygiëne: tips voor juist gebruik van contactlenzen
- Gebruiksduur: harde contactlenzen laten meer zuurstof door en kunnen de hele dag worden gedragen. Zachte contactlenzen niet langer dan 14 uur per dag.
- Beschadigde lenzen: meteen in de prullenbak. Draag geen defecte lenzen. Die moeten meteen verwijderd worden.
- Kwel uw ogen niet: Lenzen dient u niet te gebruiken bij rode geïrriteerde ogen
- Netheid: vooral via de handen worden veel bacteriën overgebracht. Contactlenzen mogen daarom uitsluitend met gewassen handen worden aangebracht.
- Make-up: dames dienen eerst de contactlenzen aan te brengen, dàn pas de make-up. En ogen dicht bij het spuiten van haarlak
- Geen vet: Breng lenzen nooit in contact met vet (bijvoorbeeld handcreme)
- Ziekte: eigenlijk zou je bij verkoudheid, koorts en medicijngebruik beter geen contactlenzen dragen
- Onderhoud: lenzen moeten minimaal eenmaal per dag worden gereinigd. Wijzig dagelijks de reinigingsvloeistof!
- Lenzenvloeistof: houd er rekening mee dat lenzenvloeistof niet alleen na openen beperkt houdbaar is. Ook ongeopend geldt een uiterste gebruiksdatum.
- Kraanwater: reinig uw contactlenzen nooit met leidingwater!
- Lenshouder: reinig het lenzendoosje minimaal eenmaal per week grondig met zeep en vergeet daarbij niet het dekseltje en de schroefdraad. Vernieuw uw lenzendoosje ongeveer elke drie maanden
Klachten over rode en geïrriteerde ogen bij contactlenzen
Dragers van contactlenzen hebben soms klachten over rode en geïrriteerde ogen. Over het algemeen niets ernstig, maar wel heel vervelend. En als je het niet goed aanpakt, kan het op den duur wél ernstig worden.
Voorkomen is beter dan genezen en essentieel daarbij is toch weer de hygiëne. Maar die schiet er vaak bij in want tegenwoordig moet alles snel gaan. Dus gaan de lenzen uit en in het doosje met vloeistof. Maar worden ze dan schoon? Nee dus!
Lenzen moet je echt reinigen door ze te poetsen:
- leg daarvoor de lens in de palm van je hand;
- druppel er wat vloeistof bij;
- en wrijf ze 10 tot 15 seconden zacht;
Wie dit proces elke avond herhaalt, kan ervan uitgaan dan zijn lenzen een hele maand meegaan zonder irritaties.
Meer informatie in
welke lenzen zijn het beste?