Flow: Een mentale toestand die je leven kan verbeteren!

Een flow refereert aan een mentale toestand waarin je helemaal opgaat in je bezigheid. Vaak is dit een bezigheid die perfect bij de persoonlijkheid past en waar je jezelf helemaal in kan vinden. Het vinden van een flow is redelijk gemakkelijk maar je moet er wel wat tijd voor vrij maken.

Een flow herkennen

Een flow kan je aan acht kenmerken herkennen:
  • Extreme concentratie en doelgerichtheid.
  • Een duidelijk doel komt naar voren.
  • Verlies van zelfbewustzijn waarbij men zich geheel focust op de activiteit en zichzelf vergeet.
  • De activiteit is belonend, hij is bijvoorbeeld heel erg leuk.
  • Een duidelijk gevoel van controle over de situatie en/of activiteit.
  • Een gevoel van uitdaging waarbij het wel haalbaar is.
  • Succes en falen zijn direct duidelijk.
  • Verlies van tijdsbesef waardoor de tijd voorbij vliegt.

Mentale toestand

De flow is een mentale toestand waar je in kan verkeren. Deze toestand komt bij iedereen op een andere manier naar voren. Vaak gebeurd dit bij een activiteit die enerzijds fascinerend en anderzijds leuk is om te doen. Hieronder volgen enkele voorbeelden van hoe je een flow kan creëren en je leven daardoor kan verbeteren.

Werk/opleiding

Je bent een groot deel van je leven bezig met je werk en opleiding. Het is daarom van belang dat je er jezelf thuis voelt en je er kan vermaken. Maak de keuzes altijd zelf en laat je niet verleiden door macht of geld. Het gebeurt vaak dat mensen een verkeerde keuze maken door buitenstaanders en daardoor in een depressie terecht komen. Als je baan erg leuk is en goed bij je past dan ben je de hele dag door een vrolijker mens. Als je niet geniet van wat je doet dan is het tijd om een nieuwe baan te gaan zoeken. Het is hierbij van belang dat je het kan en wilt.

Religie

Sommige mensen krijgen energie uit hun religie en komen daardoor in hun flow. Religie hoeft niet direct met een godsdienst te maken hebben. Ook atheïsten kunnen in bepaalde dingen geloven. Zo kan je geloven in een oneindig heelal of iets anders wat je interessant wordt. Op deze manier kan je in een flow terecht komen.

Een activiteit

Een andere manier om in een flow te komen is door een leuke activiteit de ondernemen. Voordat je weet wat echt bij je past moet je een boel dingen uitproberen. Volg je gevoelens en ga na of deze positief of negatief zijn. Alleen als je er een positief gevoel bij krijgt is het verstandig om door te gaan. Meestal kan je deze activiteiten goed baseren op je interesses omdat deze met elkaar in verbinding staan.

Combineer

Combineer een of meerdere van deze manieren en er is een grote kans dat je in een flow raakt. Een flow hoeft niet permanent te zijn en duurt meestal enkele uren. Het tegenovergestelde van een flow, een depressie, kan een flow snel opvolgen nadat je iets hebt gedaan wat je absoluut niet leuk vindt. Het is in zo’ n geval verstandig om weer energie te halen uit de dingen die je wel leuk vindt.
© 2009 - 2024 Rakker126, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Ideale Prestatietoestand en flow in sportDe Ideale Prestatietoestand en flow in sportEr zijn verschillende manieren om uit te zoeken welke psychologische kenmerken de basis vormen van succesvolle sportpres…
Op weg naar blijdschapOp weg naar blijdschapBlijdschap geeft niet alleen maar een heerlijk gevoel, maar heeft ook vele positieve effecten op onze gezondheid, relati…
Winterdepressie tegengaanWinterdepressie tegengaanDe manier waarop je om je heen kijkt, je medemens zien doen wat ze aan het doen zijn en de rem in je hoofd die geluk en…
In de flow komen: 10 tipsIn de flow komen: 10 tipsIn de flow (of in the flow) zijn betekent opperste concentratie, doelgericht en effectief werken, en daar tegelijkertijd…

Steunzolen, correctiezolen, inlays, of inlegzolenSteunzolen, correctiezolen, inlays, of inlegzolenVaak hebben mensen last van vermoeidheid. Na een paar uur werken hebben ze vaak het idee dat ze er al een hele dag op he…
Hoe lang blijft alcohol in je bloed?Hoe lang blijft alcohol in je bloed?Drinken en autorijden is geen goede combinatie, maar wanneer we een glaasje hebben gedronken, hoe lang blijft de alcohol…
Rakker126 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.