Hoe lang blijft alcohol in je bloed?

Hoe lang blijft alcohol in je bloed? Drinken en autorijden is geen goede combinatie, maar wanneer we een glaasje hebben gedronken, hoe lang blijft de alcohol dan in ons bloed?

Met de auto naar een feestje

Wanneer je naar een feest gaat, is het altijd aan te raden het openbaar vervoer of een taxi te nemen. Ga je toch met de auto dan zal één van de groep de bob moeten zijn om de rest weer veilig thuis te krijgen. De bob kan ervoor kiezen helemaal niet te drinken, maar één of twee glaasjes op een avond zal niet tot een echt hoog alcoholgehalte in het bloed zorgen. Helaas wordt één of twee glaasjes soms ongemerkt meer, omdat het zo gezellig is. Vaak denk je bij het naar huis gaan, dat het nog wel kan, dat je niet veel alcohol in je bloed hebt. Of dat je laatste glas al een uur geleden was. Die vlieger gaat helaas niet op.
Dronken autorijden is helemaal uit den boze, maar voordat je echt dronken bent is er wel een aardige hoeveelheid alcohol nodig. Is een beetje alcohol wel veilig?

Wat is het gevaar van een een beetje alcohol in je bloed?

Zelfs met een laag gehalte aan alcohol in je bloed, na een paar glaasjes wijn, kan je reactievermogen op een andere auto of voetganger verminderen. De gevolgen van rijden onder invloed kunnen traumatisch en niet meer terug te draaien zijn. Wanneer je iemand doodrijdt doordat je gedronken hebt, ook al had je maar een paar glaasjes gehad, zal je leven nooit meer worden wat het daarvoor was. Nog belangrijker: het leven van het slachtoffer of de nabestaanden zal nooit meer hetzelfde zijn. Mede daarom is het belangrijk dat je je ervan bewust bent wat alcohol in je bloed kan doen en hoe lang alcohol in je bloed blijft nadat je hebt gedronken.

Hoe lang blijft alcohol in je bloed?

De hoeveelheid alcohol in het bloed kan van mens tot mens verschillen. Maar over het algemeen kun je ervan uitgaan dat het ruim drie uur duurt voordat een groot glas wijn door je lichaam is verwerkt en twee uur voordat één biertje is verwerkt. Hierbij kan er verschil zitten in de alcoholwaarden in het bloed vergeleken met de ene of de andere persoon. Medicijngebruik kan van invloed zijn op het alcoholgehalte in het bloed, maar ook de leverfunctie, je metabolisme en of je goed tegen alcohol kan of niet. Ook kunnen de alcoholwaarden in het bloed afhankelijk zijn of je hebt gegeten, of je snel gedronken hebt en of je lichamelijk gezond bent.

Toch een drankje nemen en autorijden?

Het beste is het om in het geheel niet te drinken wanneer je moet autorijden. Wanneer je ervoor kiest om toch te drinken, ga dan verstandig te werk:
  • Zorg ervoor dat je altijd tegelijkertijd met het nuttigen van alcohol eet, zodat de alcohol minder snel door het lichaam wordt opgenomen.
  • Drink zo langzaam mogelijk, met kleine slokjes.
  • Drink nooit vlak voordat het feest voorbij is en je gaat autorijden. Wacht minstens twee uur voordat je in de auto stapt, zodat het alcoholgehalte in je bloed inmiddels is gezakt naar een veilige waarde.
  • Hou het bij één glas of maximaal twee. Drink na je alcoholische versnaperingen veel water of vruchtensap.

Niet drinken ongezellig?

Veel mensen denken dat niet drinken op een feestje niet gezellig is. Echter het tegendeel is waar, aan het eind van de avond kunnen immers alleen de nuchter gebleven feestgangers nog een goed gesprek voeren!
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het alcoholslot tegen dronken autorijdenHet alcoholslot tegen dronken autorijdenVoor automobilisten die betrapt zijn op dronken rijden is het vanaf volgend jaar mogelijk dat er een alcoholslot in hun…
10 fabeltjes over 'het glaasje te veel'"Bier na de wijn is venijn", een bierbuik krijg je na het drinken van te veel bier en zo zijn er nog wel meer fabeltjes…
Met een joint op ook rijontzegging: autorijden en drugsMet een joint op ook rijontzegging: autorijden en drugsEen joint roken en dan binnen 3 uur in de auto gaan zitten, wordt binnenkort net zo hard bestraft als rijden onder invlo…
Alcoholpercentage's en toegestane promillage'sHet is inmiddels wel algemeen bekend dat alcohol en verkeer niet samen gaan en dat het lichaam ruime tijd nodig heeft vo…

Flow: Een mentale toestand die je leven kan verbeteren!Een flow refereert aan een mentale toestand waarin je helemaal opgaat in je bezigheid. Vaak is dit een bezigheid die per…
Benzodiazepinen: bijwerkingen, toepassingen en afbouwenBenzodiazepinen: bijwerkingen, toepassingen en afbouwenWat zijn benzodiazepinen (benzo's), hoe benzodiazepinen afbouwen en wat zijn de bijwerkingen van benzodiazepinen. De ben…
Reactie

Degen, 25-08-2011
Mijn verloofde drink 5tot7 0.5 flessen op een dag, heb hem gevraagd waarom: gaat de pijn in de rug weg of dat mag toch. heb hem al eens gevraagd om minder te drinken, maar dat wordt snel vergeten.Hoe kun je zo~n iemand helpen? ik weet het niet meer. Reactie infoteur, 26-08-2011
Dat is inderdaad lastig. Iemand die teveel drinkt, moet zelf eerst inzien dat hij of zij verslaafd is aan drank. En hiermee geholpen willen worden. Zolang hij niet erkent dat hij een probleem heeft, kun je niets anders doen dan er met hem over praten.
Je kunt wel een gesprek met je huisarts aanvragen om je te laten adviseren.

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.