Welke behandelingen biedt een podotherapeut?

Welke behandelingen biedt een podotherapeut? Klopt u met voetklachten of klachten aan de knie, heup of rug aan bij de podotherapeut, dan zal hij eerst een onderzoek instellen naar de oorzaak van uw klachten. Hij bekijkt uw voeten, uw manier van bewegen of gangpatroon en de stabiliteit van uw gewrichten en spieren. Na het stellen van de diagnose stelt de therapeut u een behandelplan voor. Hij heeft daarbij een breed scala aan behandelmogelijkheden tot zijn beschikking: van voorlichting en advies tot vilttherapie, steunzolen en ortheses.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Wanneer u met voet-, knie, heup- of rugklachten bij een podotherapeut terechtkomt, is het uiteraard eerst zaak een juiste diagnose te stellen. Het podotherapeutisch onderzoek start met het bespreken van uw klachten; de therapeut zal onder andere vragen welke klachten u precies heeft, hoe vaak deze klachten optreden en onder welke omstandigheden u de meeste klachten ervaart. Vervolgens doet de podotherapeut lichamelijk onderzoek. Hij bekijkt de anatomische stand van uw voet en analyseert afwijkingen, verkleuringen en eventuele andere bijzonderheden. Hij kijkt ook naar mogelijke afwijkingen in uw botstructuren. Vervolgens worden de bewegingsmogelijkheden en stabiliteit van uw gewrichten en spieren getest. Mogelijk worden ook uw schoenen aan een inspectie onderworpen; de manier waarop uw schoen slijt geeft veelal een helder inzicht in uw looppatroon en de afwikkeling van uw voet. Tenslotte zal de podotherapeut de drukverdeling beoordelen. Dit kan worden gedaan met behulp van een podoscoop (een lichtbak met een spiegel op de bodem), een drukmeetplaat waarop u kunt staan of lopen, een blauwdruk of een schuimafdruk. Aan de hand van de onderzoeksresultaten zal de podotherapeut een behandelplan aan u voorstellen.

Welke handeling past het beste bij uw klachten?

Bij sommige klachten kunt u al gebaat zijn bij een goed schoenadvies. Soms is er echter ook meer nodig. De behandelingen die een podotherapeut kan bieden kunnen grofweg worden onderverdeeld in zes categorieën:
  • Preventieve behandelingen
  • Instrumentele behandelingen
  • Mobiliserende behandelingen
  • Corrigerende behandelingen
  • Drukverlagende behandelingen
  • Wondbehandelingen

Preventieve behandelingen

Uw schoen moet goed bij uw voet passen en de juiste pasvorm hebben. Ook kan de podotherapeut u helder uitleggen wat goed is voor uw voeten en waar u beter van af kunt zien. Hoe beter u weet wat goed is voor uw voeten, hoe beter u zelf in staat bent preventieve maatregelen te nemen.

Preventieve behandelingen die de podotherapeut biedt, zijn onder andere schoenadvies en voetscreening bij diabetes en reuma. Veel podotherapeuten hebben uitgebreide contacten met schoenleveranciers en lokale schoenwinkels en kunnen een gedegen schoenadvies geven. Sommige therapeuten bieden zelf ook schoenen aan, schoenen die niet in de normale schoenwinkel verkrijgbaar zijn, zoals extra brede of juist extra smalle schoenen. Ook preventief van aard is een screening van de voet van reuma- of diabetespatiënten. De voet wordt onderzocht op drukplekken en wondjes. De podotherapeut kan vervolgens advies geven hoe wondjes voorkomen kunnen worden en hij kan aanwezige drukplekken en kleine wondjes behandelen. Zo worden verdere problemen zoveel mogelijk voorkomen.

Instrumentele behandelingen

Dit zijn behandelingen waarbij een instrument wordt gebruikt. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om ernstige likdoorns of eeltvorming waarbij de (medisch) pedicure niet bevoegd is deze te behandelen.

Mobiliserende behandelingen

De podotherapeut kan spieroefeningen voorschrijven om de verminderde mobiliteit - oftewel beweeglijkheid - van uw voet te voorkomen of te verbeteren.

Corrigerende behandelingen

De podotherapeut kan kiezen uit een breed scala aan corrigerende behandelingen, waaronder podotherapeutische zolen, teenortheses, nachtspalken, schoenmodificaties, nagelbeugels en nagelprotheses. Podotherapeutische zolen of steunzolen kunnen verlichting bieden bij veel soorten voetklachten. Zo kan de zool zorgen voor correctie wanneer de voet op de verkeerde manier beweegt of afwikkelt. Ook kan een steunzool de druk verminderen of beter verdelen wanneer u veel druk op een bepaalde plaats ervaart. Behalve bij voetklachten kan de podotherapeutische zool ook worden aangemeten bij sporters. Afhankelijk van de sport kan een zool zorgen voor demping, stabiliteit, ondersteuning van het voetgewelf of verbetering van de enkelstand.

Teenortheses worden regelmatig ingezet bij een afwijkende stand van de tenen. Zo’n afwijkende teenstand zorgt vaak voor teveel druk op bepaalde punten, waardoor zich vervolgens eelt en likdoorns vormen. Uiteraard kunnen likdoorns en eelt verwijderd worden, maar als het drukpunt niet wordt aangepakt zullen deze ook weer snel terugkomen. In dat geval wordt een orthese ingezet. Het kan hierbij gaan om een corrigerende orthese, bedoeld om de teen recht te zetten, of om een drukverdelende orthese, die de druk en wrijving vermindert. Een corrigerende orthese wordt gedragen tot de teen in de juiste stand is gebracht. Een drukverdelende orthese wordt blijvend gedragen.

Om de stand van de voet of het onderbeen te corrigeren, kan de podotherapeut een nachtspalk aanmeten. Een nachtspalk wordt ’s nachts gedragen of tijdens het rusten overdag en zorgt ervoor dat de voet of het onderbeen in een bepaalde stand blijft staan als u in bed ligt.

Niet altijd is een steunzool of orthese de juiste oplossing. De therapeut kan er ook voor kiezen om een aanpassing aan te brengen in uw eigen schoen, een zogenaamde schoenmodificatie. Het kan dan gaan om een kleine aanpassing aan de hak of de zool van uw schoen, waar nodig in combinatie met een individueel aangemeten voetbed voor extra ondersteuning.

Bij ingegroeide of kromme nagels, ontstaan door bijvoorbeeld te kleine schoenen of te kort geknipte nagels, kan de podotherapeut een nagelbeugel inzetten om de groei van de nagel te sturen.

Tijdelijke drukverlagende behandelingen

Een podotherapeutische zool moet worden ontworpen op basis van een afdruk van uw voeten en vervolgens worden uitgefreesd. Bij sommige klachten kan het nodig zijn om een tijdelijke oplossing te bieden totdat de zool klaar voor gebruik is, bijvoorbeeld in de vorm van medisch tapen (‘medical taping’) of vilttherapie. Zowel taping als vilttherapie kunnen ook worden ingezet ter ondersteuning van andere therapievormen.

Wondbehandeling

Patiënten met reuma of diabetes kunnen ook door de podotherapeut worden behandeld. Bij reumapatiënten ontstaan vaak voetklachten doordat ontstoken gewrichten lopen en staan pijnlijk maken. En diabetespatiënten komen regelmatig terecht bij de podotherapeut met wondjes aan hun voet. Door een verminderd gevoel in de voeten kan het voorkomen dat een diabetespatiënt een steentje in zijn schoen niet opmerkt en doorloopt met het steentje in zijn schoen, met een wondje als resultaat. De podotherapeut kan dergelijke wondjes behandelen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Sterkstaaltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Naar de podotherapeut, hoe werkt dat?Naar de podotherapeut, hoe werkt dat?De menselijke voet is een complex geheel. Het is dan ook geen wonder dat de meeste mensen ergens in hun leven te maken k…
Ingegroeide teennagels: behandelingen en vergelijkingenIngegroeide teennagels: behandelingen en vergelijkingenIngegroeide teennagels kunnen zeer pijnlijk zijn. Je teen kan hierbij een rode kleur krijgen en er kan zelfs pus ontstaa…
Wat is medical taping en hoe werkt het?Wat is medical taping en hoe werkt het?Medical taping is een bepaalde vorm van tape aanbrengen op de huid, teneinde lichamelijke problemen op te lossen of zelf…
Behandeling van ingegroeide teennagels altijd belangrijkBehandeling van ingegroeide teennagels altijd belangrijkEen ingegroeide teennagel is een vervelende klacht, die je beter in een vroeg stadium kunt aanpakken, teneinde latere ch…

PSA-waarde in bloed: normale of te hoge PSA-waardenPSA-waarde in bloed: normale of te hoge PSA-waardenPSA is een specifiek eiwit dat wordt gemaakt in de prostaat. De PSA-waarde kan worden getest. Het PSA-gehalte in het blo…
Anesthesie bij operatie kinderen door anesthesioloogAnesthesie bij operatie kinderen door anesthesioloogEen kind dat een operatie of behandeling ondergaat, krijgt vaak algemene, regionale of lokale anesthesie toegediend. Bij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pruzi, Pixabay
  • Voetsula.nl, bezocht op 9 april 2016
  • Thijssen Podologie, http://thijssenpodologie.nl/behandeling, bezocht op 9 april 2016
  • Podozorg Barneveld, podozorg-barneveld.nl/, bezocht op 9 april 2016
  • NVvP, http://www.podotherapie.nl , bezocht op 9 april 2016
  • Podotherapie Almere, www.podotherapiealmere.nl, bezocht op 9 april 2016
  • C.J. Rameau, www.rameau.nl, bezocht op 11 april 2016
  • Voetencentrum Wender, www.podotherapeut.nl, bezocht op 11 april 2016
Sterkstaaltje (7 artikelen)
Gepubliceerd: 12-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.