Naar de podotherapeut, hoe werkt dat?
De menselijke voet is een complex geheel. Het is dan ook geen wonder dat de meeste mensen ergens in hun leven te maken krijgen met voetklachten. Hoe gezond iemand zich voelt, hangt nauw samen met het al dan niet aanwezig zijn van voetklachten. Het hebben van voetpijn, wordt geassocieerd met het ervaren van een slechte gezondheid. De impact van voetpijn is dus vaak groot. Voeten moeten ons hele lichaam dragen, dus is de balans eenmaal zoek en is er een (pijn)klacht ontstaan, dan moet er vaak een professional aan te pas komen om hierin te begeleiden en de klacht te helpen oplossen: de podotherapeut.
De podotherapeut
In Nederland bestaan er veel (semi-)professionals die zich bezig houden met het oplossen van voetklachten en voetgerelateerde klachten. Alleen degenen die de 4-jarige HBO-opleiding Podotherapie succesvol hebben afgerond en dus de bachelordegree Podotherapie op zak hebben, mogen zich podotherapeut noemen. De opleiding is bij de wet erkend door het Ministerie van Onderwijs en voldoet aan de Wet op de beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG), artikel 34. Een podotherapeut dient als erkende paramedicus te voldoen aan een groot aantal kwaliteitseisen. Het functioneren en de kennis worden hiervoor regelmatig getoetst. Daarnaast staan bijna alle podotherapeuten ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici en zijn nagenoeg alle podotherapeuten lid van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP). Een podotherapeut behandelt onder andere klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en onderrug maar is bijvoorbeeld ook gespecialiseerd in nagelproblemen. Een verwijzing van een arts is niet nodig, u kunt direct een afspraak maken. Een podotherapeut heeft in de meeste gevallen goed contact met (huis)artsen, fysiotherapeuten, orthopedisch schoenmakers en andere medische en paramedische professionals en kan u indien nodig doorverwijzen.
Een bezoek aan de podotherapeut
Intake
Een podotherapeut zal allereerst vragen naar een eventuele verwijzing van een arts. Zonder verwijzing wordt er ook gecontroleerd op zogenaamde 'rode vlaggen'. Dit zijn redenen om iemand naar een (huis)arts te verwijzen. Verder worden de persoonlijke gegevens gecontroleerd, waarvoor een geldig legitimatiebewijs wordt gevraagd.
Vraaggesprek
Er wordt een uitgebreid aantal vragen gesteld met betrekking de klacht. Dit zijn meestal vragen over onder andere het algemeen dagelijks leven, de algehele gezondheid, de historie met betrekking tot de klacht, het ontstaan ervan, de aard van de klacht en de mogelijke verwachtingen. Het is verstandig om hier vooraf alvast over na te denken.
Inspectie
De houding, het voorkomen, eventuele hulpmiddelen en de voeten zullen worden bekeken. Hierbij moeten de schoenen, de sokken en indien nodig de broek of rok uit, zodat er goed beoordeeld kan worden. De podotherapeut kijkt naar de anatomische stand, verkleuringen en bijzonderheden ten aanzien van de voeten.
Palpatie
Door goed te voelen aan voeten en/of benen kan een podotherapeut veel informatie verkrijgen. Dit is dus ook een belangrijk onderdeel in het onderzoek. De podotherapeut kan vaak verstoringen in het weefsel opmerken, alleen al door te voelen. Hierbij wordt de pijnklacht soms opgewekt.
Functieonderzoek
Het functieonderzoek bestaat uit het actief of passief uitvoeren van bewegingen in de voet. De podotherapeut wil hiermee de anatomie van de voet beter leren kennen en krijgt zo meer inzicht in bewegingsmogelijkheden, stabiliteit en spierkracht. Indien er hogerop klachten zijn, zal een apart onderzoek van enkel, knie, heup en/of rug plaatsvinden. Ook hierbij kunnen eventuele pijnklachten worden opgewekt en wordt er gekeken naar anatomie, bewegingsmogelijkheden, stabiliteit en spierkracht.
Ganganalyse
Er wordt gevraagd om een stukje te lopen terwijl de podotherapeut de gang bestudeert. Tijdens het lopen wordt de voetafwikkeling bekeken en er zal ook gekeken worden naar de bewegingen in enkels, knieën, heupen en rug.
Podoscopie
Vaak in combinatie met de inspectie zal de podotherapeut u vragen om op een glazen plaat met een spiegel eronder te gaan staan: de podoscoop. Zo kan de stand van de voeten goed beoordeeld worden, is er een drukverdeling zichtbaar en kunnen de voeten van alle kanten bekeken worden tijdens het staan.
Afdruk en/of voetdrukmeting
Voor dit onderdeel bestaan er verschillende methoden, afhankelijk van wat de betreffende podotherapeut prettig en relevant vindt. Blauwdrukken en schuimafdrukken zijn de methoden die van oudsher gebruikt worden voor het in beeld brengen van de drukverdeling onder de voeten. Tegenwoordig zijn er vaak ook modernere drukmeetplaten beschikbaar die de (dynamische) druk onder de voeten kunnen vastleggen.
Schoeninspectie
Het bekijken van de schoenen kan veel informatie opleveren. Het slijtagepatroon laat iets zien over hoe de voeten over een langere periode gefunctioneerd hebben. Schoenen zijn soms zelfs de oorzaak van de klacht en dus zal er goed naar gekeken worden. Bij een afspraak naar de podotherapeut is het verstandig om de schoenen aan te trekken en mee te nemen die het merendeel van de tijd gedragen worden.
Differentiaaldiagnose
Zo mogelijk wordt er een differentiaaldiagnose gesteld. Dat wil zeggen dat de podotherapeut verschillende mogelijke diagnoses in kaart heeft op basis van waarschijnlijkheid. Deze diagnose zal besproken worden.
Behandelopties
De podotherapeut zal de mogelijke behandeling(en) bespreken en uitvoeren. Afhankelijk van de klacht wordt hiervoor een aparte nieuwe afspraak gemaakt. Behandelmogelijkheden zijn:
- zooltherapie
- siliconenorthese
- taping
- nagelbeugel
- instrumentele behandeling
- belastingadvies
- schoenadvies
- oefeningen
- doorverwijzing naar andere disciplines
Het behandeltraject
Vaak is er sprake van een behandeltraject. Dat wil zeggen dat er meerdere afspraken nodig zijn voor de behandeling. Dit hangt sterk af van de klacht. De behandeltrajecten kunnen daarnaast sterk verschillen. Zo zal het traject voor iemand met Diabetes Mellitus nauwelijks lijken op dat van een patiënt met Reumatische Artritis, een topsporter of een kind. Podotherapie is maatwerk omdat elke klacht anders is.
Lees verder