Naar de podotherapeut, hoe werkt dat?

Naar de podotherapeut, hoe werkt dat? De menselijke voet is een complex geheel. Het is dan ook geen wonder dat de meeste mensen ergens in hun leven te maken krijgen met voetklachten. Hoe gezond iemand zich voelt, hangt nauw samen met het al dan niet aanwezig zijn van voetklachten. Het hebben van voetpijn, wordt geassocieerd met het ervaren van een slechte gezondheid. De impact van voetpijn is dus vaak groot. Voeten moeten ons hele lichaam dragen, dus is de balans eenmaal zoek en is er een (pijn)klacht ontstaan, dan moet er vaak een professional aan te pas komen om hierin te begeleiden en de klacht te helpen oplossen: de podotherapeut.

De podotherapeut

In Nederland bestaan er veel (semi-)professionals die zich bezig houden met het oplossen van voetklachten en voetgerelateerde klachten. Alleen degenen die de 4-jarige HBO-opleiding Podotherapie succesvol hebben afgerond en dus de bachelordegree Podotherapie op zak hebben, mogen zich podotherapeut noemen. De opleiding is bij de wet erkend door het Ministerie van Onderwijs en voldoet aan de Wet op de beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG), artikel 34. Een podotherapeut dient als erkende paramedicus te voldoen aan een groot aantal kwaliteitseisen. Het functioneren en de kennis worden hiervoor regelmatig getoetst. Daarnaast staan bijna alle podotherapeuten ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici en zijn nagenoeg alle podotherapeuten lid van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP). Een podotherapeut behandelt onder andere klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en onderrug maar is bijvoorbeeld ook gespecialiseerd in nagelproblemen. Een verwijzing van een arts is niet nodig, u kunt direct een afspraak maken. Een podotherapeut heeft in de meeste gevallen goed contact met (huis)artsen, fysiotherapeuten, orthopedisch schoenmakers en andere medische en paramedische professionals en kan u indien nodig doorverwijzen.

Een bezoek aan de podotherapeut

Intake

Een podotherapeut zal allereerst vragen naar een eventuele verwijzing van een arts. Zonder verwijzing wordt er ook gecontroleerd op zogenaamde 'rode vlaggen'. Dit zijn redenen om iemand naar een (huis)arts te verwijzen. Verder worden de persoonlijke gegevens gecontroleerd, waarvoor een geldig legitimatiebewijs wordt gevraagd.

Vraaggesprek

Er wordt een uitgebreid aantal vragen gesteld met betrekking de klacht. Dit zijn meestal vragen over onder andere het algemeen dagelijks leven, de algehele gezondheid, de historie met betrekking tot de klacht, het ontstaan ervan, de aard van de klacht en de mogelijke verwachtingen. Het is verstandig om hier vooraf alvast over na te denken.

Inspectie

De houding, het voorkomen, eventuele hulpmiddelen en de voeten zullen worden bekeken. Hierbij moeten de schoenen, de sokken en indien nodig de broek of rok uit, zodat er goed beoordeeld kan worden. De podotherapeut kijkt naar de anatomische stand, verkleuringen en bijzonderheden ten aanzien van de voeten.

Palpatie

Door goed te voelen aan voeten en/of benen kan een podotherapeut veel informatie verkrijgen. Dit is dus ook een belangrijk onderdeel in het onderzoek. De podotherapeut kan vaak verstoringen in het weefsel opmerken, alleen al door te voelen. Hierbij wordt de pijnklacht soms opgewekt.

Functieonderzoek

Het functieonderzoek bestaat uit het actief of passief uitvoeren van bewegingen in de voet. De podotherapeut wil hiermee de anatomie van de voet beter leren kennen en krijgt zo meer inzicht in bewegingsmogelijkheden, stabiliteit en spierkracht. Indien er hogerop klachten zijn, zal een apart onderzoek van enkel, knie, heup en/of rug plaatsvinden. Ook hierbij kunnen eventuele pijnklachten worden opgewekt en wordt er gekeken naar anatomie, bewegingsmogelijkheden, stabiliteit en spierkracht.

Ganganalyse

Er wordt gevraagd om een stukje te lopen terwijl de podotherapeut de gang bestudeert. Tijdens het lopen wordt de voetafwikkeling bekeken en er zal ook gekeken worden naar de bewegingen in enkels, knieën, heupen en rug.

Podoscopie

Vaak in combinatie met de inspectie zal de podotherapeut u vragen om op een glazen plaat met een spiegel eronder te gaan staan: de podoscoop. Zo kan de stand van de voeten goed beoordeeld worden, is er een drukverdeling zichtbaar en kunnen de voeten van alle kanten bekeken worden tijdens het staan.

Afdruk en/of voetdrukmeting

Voor dit onderdeel bestaan er verschillende methoden, afhankelijk van wat de betreffende podotherapeut prettig en relevant vindt. Blauwdrukken en schuimafdrukken zijn de methoden die van oudsher gebruikt worden voor het in beeld brengen van de drukverdeling onder de voeten. Tegenwoordig zijn er vaak ook modernere drukmeetplaten beschikbaar die de (dynamische) druk onder de voeten kunnen vastleggen.

Schoeninspectie

Het bekijken van de schoenen kan veel informatie opleveren. Het slijtagepatroon laat iets zien over hoe de voeten over een langere periode gefunctioneerd hebben. Schoenen zijn soms zelfs de oorzaak van de klacht en dus zal er goed naar gekeken worden. Bij een afspraak naar de podotherapeut is het verstandig om de schoenen aan te trekken en mee te nemen die het merendeel van de tijd gedragen worden.

Differentiaaldiagnose

Zo mogelijk wordt er een differentiaaldiagnose gesteld. Dat wil zeggen dat de podotherapeut verschillende mogelijke diagnoses in kaart heeft op basis van waarschijnlijkheid. Deze diagnose zal besproken worden.

Behandelopties

De podotherapeut zal de mogelijke behandeling(en) bespreken en uitvoeren. Afhankelijk van de klacht wordt hiervoor een aparte nieuwe afspraak gemaakt. Behandelmogelijkheden zijn:
 • zooltherapie
 • siliconenorthese
 • taping
 • nagelbeugel
 • instrumentele behandeling
 • belastingadvies
 • schoenadvies
 • oefeningen
 • doorverwijzing naar andere disciplines

Het behandeltraject

Vaak is er sprake van een behandeltraject. Dat wil zeggen dat er meerdere afspraken nodig zijn voor de behandeling. Dit hangt sterk af van de klacht. De behandeltrajecten kunnen daarnaast sterk verschillen. Zo zal het traject voor iemand met Diabetes Mellitus nauwelijks lijken op dat van een patiënt met Reumatische Artritis, een topsporter of een kind. Podotherapie is maatwerk omdat elke klacht anders is.

Lees verder

© 2019 - 2024 Infovanes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet een podotherapeut?Wat doet een podotherapeut?De paramedische wetenschap podotherapie of podologie betekent letterlijk voettherapie. Podotherapie richt zich op het vo…
Podologie voor kinderenPodologie voor kinderenKinderen die last hebben van een voetafwijking, kunnen baat hebben bij advies of een behandeling van de podoloog of podo…
Welke behandelingen biedt een podotherapeut?Welke behandelingen biedt een podotherapeut?Klopt u met voetklachten of klachten aan de knie, heup of rug aan bij de podotherapeut, dan zal hij eerst een onderzoek…
Single leg squat - Indicatie voor zwakte van heupspierenSingle leg squat - Indicatie voor zwakte van heupspierenDe single leg squat is een meetinstrument dat binnen de fysiotherapie wordt gebruikt om zwakte van de heupspieren op te…

Vasculaire malformaties: Soorten misvormingen van bloedvatenVasculaire malformaties: Soorten misvormingen van bloedvatenVasculaire malformatie is een brede term. Het vasculaire systeem van het lichaam omvat zowel bloed- als lymfevaten, waar…
Onweerastma: Astma-aanval door onweer en hoog aantal pollenOnweerastma: Astma-aanval door onweer en hoog aantal pollenOnweersastma is een uiterst zeldzame vorm van astma (chronische ontsteking van luchtwegen in de longen) die het gevolg i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Andreas160578, Pixabay
 • https://www.henw.org/artikelen/alledaagse-voetproblemen-de-behandeling
 • https://www.podotherapie.nl/files/professional/informatiemateriaal/folders/folder-algemeen-2012-def.pdf
Infovanes (2 artikelen)
Laatste update: 09-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.