Podologie voor kinderen
Kinderen die last hebben van een voetafwijking, kunnen baat hebben bij advies of een behandeling van de podoloog of podotherapeut. Indien nodig kan met een steunzool - ook wel inlegzool, correctiezool, podologische zool of inlay genoemd - de stand van de kindervoet worden gecorrigeerd. Hiermee kan gewrichtsslijtage op latere leeftijd worden voorkomen, evenals diverse soorten pijnklachten. Klaagt uw kind niet over pijn, maar struikelt hij wel erg vaak? Of kan hij niet lang achter elkaar wandelen? Ook dan kan een bezoek aan een erkende podoloog of podotherapeut uitkomst bieden.
De kindervoet vraagt speciale aandacht
Een kindervoet is niet te vergelijken met de voet van een volwassene. De voet van een volwassene bestaat uit 28 botjes, die omgeven worden door banden, spieren, zenuwen en bloedvaten. Bij de geboorte zijn nog niet al deze botstructuren aanwezig, en ook werken de voet- en beenspieren dan nog niet optimaal. Een babyvoet is vaak plat en heeft een dik vetkussen aan de onderkant, dat na een een aantal jaren verdwijnt. Gedurende het eerste levensjaar groeit de babyvoet zeer snel, tot bijna de helft van een volwassen voet. Doordat baby´s graag trappelen en met hun voetjes spelen, ontwikkelen ook de spieren zich in dat eerste jaar heel snel. Zo worden de voeten voorbereid op de eerste stapjes.
Lopen zorgt voor belasting
Zodra kinderen gaan lopen worden de voeten belast, wat zorgt voor een geleidelijke verandering in de stand van de voeten en benen. Let op dat de voetjes in deze fase niet worden gehinderd door strakke schoentjes: laat een kind binnenshuis lekker op sokken of op blote voeten lopen. Dat helpt de voeten en de voet- en beenspieren om zich op de juiste manier te ontwikkelen.
Voeten en benen in de groei
Zodra de kindervoetjes worden belast, worden ze sterker en ontwikkelt de voetboog zich. Ook de stand van de benen verandert. De O-stand die de benen in de eerste jaren laten zien, verandert rond het derde levensjaar in een X-stand. De voeten gaan dan vaak meer naar binnen staan. Dit kan overigens ook eerder of later zijn, afhankelijk van het kind: een X-stand komt voor tussen de 2 en de 5 jaar. Pas rond het vijfde levensjaar gaan de benen - in de meeste gevallen - een rechte vorm vertonen.
Soms komt het echter voor dat de benen in een O- of juist een X-stand blijven staan. Ook kan het zijn dat de voet plat blijft. Dit kan leiden tot klachten aan de voet, knie, heup of rug van het kind. In dat geval is het verstandig een podoloog of podotherapeut te bezoeken.
Wanneer gaat u met uw kind naar een podoloog of podotherapeut?
Een bezoek aan de podoloog of -therapeut is raadzaam wanneer uw kind klaagt over pijn aan zijn voeten, of aan zijn knieën, heupen of rug. Maar ook bij andere klachten kan een bezoek aan de podoloog heilzaam zijn. Hierbij kunt u denken aan:
- Niet lang achter elkaar kunnen lopen
- Afwijkende stand van de tenen
- Een plotseling ander looppatroon
- Ingroeiende teennagels
- Zere voeten of benen tijdens het sporten
- Vaak klagen over vermoeide voeten of benen
- Vaak struikelen
Constateert u bij uw kind één van bovenstaande symptomen of klaagt uw kind over pijn in zijn voeten, neem dan contact op met een podoloog of podotherapeut, zodat een professional kan beoordelen of er reden is om tot behandeling over te gaan. Laat uw kind niet te lang met klachten doorlopen; vele voetproblemen bij volwassenen zijn al in de kinderjaren ontstaan, evenals klachten aan de knieën, heupen en/of rug. Door tijdig professionele hulp in te schakelen kan de kans op problemen op latere leeftijd flink verkleinen.
Mogelijke behandelingen
De podotherapeut kan besluiten een therapeutische correctiezool bij uw kind aan te meten. Deze zolen bieden stabiliteit en zorgen voor een betere voetstand. Bovendien stimuleren ze de natuurlijke ontwikkeling van de voet. Steunzooltjes kunnen zowel worden ingezet ter correctie van de voetstand, als ter verbetering van de voetfunctie. De podotherapeut kan ook een orthese aanmeten om de teenstand te corrigeren, drukplekjes te verminderen en wrijving te voorkomen of te verminderen.
Naast corrigerende en beschermende maatregelen kan de podoloog of -therapeut spieroefeningen adviseren en gedegen schoenadvies geven.
Koop goede schoenen voor uw kind
Een gezonde kindervoet heeft in principe voldoende aan een soepele schoen, die voldoende bewegingsruimte biedt. Leert een kind net lopen, dan is het belangrijk dat hij ruime en soepele schoentjes draagt. Gaat hij écht lopen, dan moet de schoen aan meer eisen voldoen om tegemoet te komen aan de kwetsbare kindervoet.
Een kinderschoen dient aan de voorkant een vingerbreedte ruimte te bieden zodat de voet goed door kan groeien en zich goed kan afwikkelen tijdens het lopen. De breedte van de schoen moet passen bij de breedte van de voet en de schoen mag geen hak hebben, tenzij het een hele lage, brede hak is. De zool moet zodanig soepel zijn dat hij met één hand kan worden gebogen en moet het liefst gemaakt zijn van rubber en voorzien van een duidelijk profiel. Dit geeft het kind meer grip met de ondergrond zodat hij niet wegglijdt en zorgt bovendien voor een goede schokdemping.
Veel voetproblemen bij kinderen ontstaan door ziekte, aangeboren afwijkingen, vergroeiingen of blessures. Een goede schoen voorkomt dat de problemen zich verergeren.
Lees verder