Single leg squat - Indicatie voor zwakte van heupspieren

Single leg squat - Indicatie voor zwakte van heupspieren De single leg squat is een meetinstrument dat binnen de fysiotherapie wordt gebruikt om zwakte van de heupspieren op te sporen. Voornamelijk zwakte van de abductoren (spieren die een zijwaartse beweging naar op zij maken) spoor je op door middel van deze test. Daarnaast akn de single leg squat ook gebruikt worden als oefening binnen de fysiotherapie om de heupspieren sterker te maken.

Single leg squat

Veelal jonge meiden met patellofemorale knieklachten (pijn aan de voorkant van de knie) hebben een verzwakking van de abductoren, extensoren (naar achteren bewegen) en exorotatoren (naar buiten draaien) van de heup. Om deze zwakte te ontdekken heb je een meetinstrument nodig. De single leg squat is een meetinstrument die deze zwakte kan opsporen. Daarnaast geeft de single leg squat je ook een indruk van hoe sterk dat iemand is maar hij geeft je vooral een indruk hoe de stabiliteit is van de knie, heup, bekken, en het bovenlichaam (romp).

Criteria

Uitvoering:

De single leg squat wordt uitgevoerd staande op één been. Er wordt aan de proefpersoon gevraagd om een zo diep mogelijke knie buiging te maken en daarna weer terug te komen tot de begin positie. De therapeut beoordeelt de uitvoering van de single leg squat en hanteert de volgende criteria.

Algemene indruk van de uitvoering van de single leg squat:

CriteriaWanneer de test als 'goed' wordt gemarkeerd
In staat zijn om balans te bewarenRaakt niet uit balans
Is er sprake van een stoornis in de uitvoeringDe uitvoering gaat soepel
Hoe diep is de uitvoeringMinimaal 60 graden buigen
Snelheid van de uitvoeringNiet langer dan 2 seconden

Positie van het bovenlichaam:

CriteriaWanneer de test als 'goed' wordt gemarkeerd
Is er sprake van zijwaartse verplaatsing van het bovenlichaamGeen zijwaartse verplaatsing van het bovenlichaam
Is er sprake van draaien van het bovenlichaamGeen draaiing van het bovenlichaam
Is er sprake van zijwaartse buiging van het bovenlichaamGeen zijwaartse buiging van het bovenlichaam
Is er sprake van voorwaartse buiging van het bovenlichaamGeen voorwaartse buiging van het bovenlichaam

Positie van het bekken:

CriteriaWanneer de test als 'goed' wordt gemarkeerd
Is er sprake van een zijwaartse verplaatsing van het bekkenGeen zijwaartse verplaatsing van het bekken
Is er sprake van een draaiing van het bekkenGeen draaiing van het bekken
Is er sprake van een kanteling van het bekken omhoog (een tilt)Geen kanteling van het bekken omhoog

Positie van de heup:

CriteriaWanneer de test als 'goed' wordt gemarkeerd
Is er sprake van een zijwaartse beweging van de heup (bovenbeen) naar binnen (mediaal)Geen zijwaartse beweging van de heup (bovenbeen) naar binnen
Is er sprake van een binnenwaartse draaiing van de heupGeen binnenwaartse draaiing van de heup

Positie van de knie:

CriteriaWanneer de test als 'goed' wordt gemarkeerd
Is er sprake van een X-stand van de knieGeen X-stand van de knie
Hoe is de positie van de knie ten opzichte van de voetHet centrum van de knie blijft boven het centrum van de voet

De therapeut bepaalt door middel van de bovenstaande criteria of de single leg squat 'goed', 'gemiddeld' of 'slecht' is uitgevoerd.
© 2012 - 2024 Jerommeke31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trainen met je eigen lichaamsgewicht: SquatEen squat is een kniebuiging. De term squat wordt wereldwijd gebruikt in de krachtsportwereld. De squat is een oefening…
Zo voer je een goede squat uitDe squat is de basisoefening als het om trainen gaat. Vanuit de squatpositie worden veel oefeningen uitgevoerd. Helaas i…
5 goede bilspieroefeningen voor strakke bilspieren!Strakke bilspieren wil iedereen natuurlijk wel. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het heeft ook een belangrijke fun…
Design je eigen loombandLoombands maken is een enorme rage. De loombands waren in 2013 al een enorme hit in Amerika. Met de loombands maak je de…

Akoestische therapie helpt tegen blijvende gehoorschadeSteeds meer landgenoten worden geconfronteerd met ernstige, dikwijls zelfs blijvende gehoorschade. Vooral jongeren worde…
Brain food voor hersenen in topconditieBrain food voor hersenen in topconditieWe willen er allemaal zo lang mogelijk goed en dus jong uitzien. Dat kan door gezonde voedings- en levensgewoonten, die…
Jerommeke31 (92 artikelen)
Laatste update: 06-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.