Brain food voor hersenen in topconditie

Brain food voor hersenen in topconditie We willen er allemaal zo lang mogelijk goed en dus jong uitzien. Dat kan door gezonde voedings- en levensgewoonten, die je verouderingsproces afremmen. Bij dit alles worden je hersenen meestal over het hoofd gezien. Het zijn nochtans je hersenen die al je lichaamsfuncties beheersen. Wetenschappers stelden na langdurig onderzoek een lijst samen met brain food voor hersenen in topconditie. Zo krijgen aandoeningen als stress, angst depressie en alzheimer minder vat op je brein.

Té veel en té vette voeding vermijden

Overgewicht en zwaarlijvigheid zijn maar moeilijk klein te krijgen. Het legertje zwaargewichten wordt jaarlijks niet alleen groter, maar tegelijk ook jonger. Italiaanse wetenschappers kwamen er nu achter dat ongezonde eetgewoonten niet alleen ongezond zijn voor je lichaam, maar zéker ook schadelijk voor je brein. Een beperkte calorie- inname doet ook hier wonderen. Met brain food slaag je er in ook je hersenen zoveel mogelijk te beschermen tegen hun onvermijdelijke verouderingsproces. En daarbij speelt zich veel, zoniet alles af rond de molecule Creb 1.

Molecule creb 1 erg belangrijk

Inderdaad, deze molecule creb 1 speelt bij de gezondheid van je brein een erg belangrijke rol. Ze wordt immers geactiveerd in je hersenen, zéker bij de start van ieder dieet. Deze molecule creb 1 is betrokken bij het goed functioneren van je hersenen, en dan vooral hun verouderingsproces. Het is dus van bijzonder groot belang deze molecule zo lang mogelijk intact te houden.

Verminder je calorie- inname met zeventig procent

De enige manier om je streefgewicht zo dicht mogelijk te benaderen en daarna ook zo lang mogelijk op peil te houden, is het drastisch terug schroeven van je calorie- inname, bij voorkeur met zo'n zeventig procent. Dat maakt niet alleen komaf met je overgewicht, maar dat doet je tegelijkertijd ook langer en gezonder leven, stopt suikerziekte en vooral, geeft een extra steuntje aan je hersenen. Door te kiezen voor calorie- arm voedsel reageer je minder agressief, en kun je zelfs adhd voorkomen. Heb je uiteindelijk toch met deze geestelijke aandoeningen af te rekenen, dan zijn de symptomen minder uitgesproken.

Overgewicht ongezond voor je brein

Zwaarlijvigheid is dus niet alleen ongezond voor je lichaam, het is zeker ook erg nadelig voor je brein. Overgewicht, zwaarlijvigheid en uiteindelijk obesitas vertragen aanzienlijk de werking van je hersenen, en werken hun verouderingsproces in de hand. Zo zijn je hersenen meer vatbaar voor plotse stemmingswisselingen, angst, stress, burn- out en depressies.

Geef je hersenen regelmatig een energie- boost

Net als je lichaam, hebben je hersenen nood aan extra energie. Die extra energie halen ze uit aangepaste voeding, vooral uit voeding rijk aan omega3- vetzuren. Deze wordt hoofdzakelijk geleverd door vette vis als sardines, zalm, paling, makreel en haring. Wellicht minder bekend is dat zowel lijnzaadolie als (wal) noten eveneens belangrijke concentraties aan omega3- verzuren bevatten. Voeding rijk aan deze omega3- vetzuren hebben een gunstige werking op aandoeningen als agressie, adhd, en bipolaire stoornis,

Kalium belangrijk voor je brein

Hersenen hebben nood aan kalium, dat een gunstige invloed heeft op de algemene werking van je brein, én een belangrijk wapen is tegen stress, angst en depressies. Avocado bevat een hoge concentratie aan kalium, en is dus topvoedsel voor je brein. Kalium is in mindere mate ook aanwezig in sinaasappelen, bananen, tomaten, abrikozen, broccoli, sojabonen en in aardappelen.

Vitamine B maakt je gelukkiger

Hoofdzakelijk vitamine B6, maar alle vitamines van deze B- familie, zijn van levensbelang voor je hersenen. Zij zorgen immers voor de productie van tryptofaan, op zijn beurt verantwoordelijk voor de aanmaak van serotonine. Serotonine of het gelukshormoon zorgt er voor dat je zich goed in je vel voelt. Alle volkorenproducten, bonen, zuivelproducten, kip en kalkoen zijn de belangrijkste leveranciers van vitamine B(6).
Vitamine C, een van de belangrijkste antioxidanten, beïnvloedt gunstig je hersencellen. Antioxydanten zijn tevens je belangrijkste wapen tegen schadelijke vrije radicalen die je lichaam binnen dringen en je ziek maken.

Kies voor trage koolhydraten

Wil je jouw hersenen zo lang mogelijk in ere houden, dan kies je voeding die bij voorkeur trage koolhydraten bevat. Je hersenen houden zijn daar gek op. Ze hebben minstens twintig procent van je totale koolhydrateninname nodig om normaal te kunnen blijven functioneren. Omdat je brein de voorkeur geeft aan een stabiele aanvoer van deze onontbeerlijke koolhydraten, is hun trage variant zo belangrijk. Zij hebben immers het belangrijke voordeel dat ze veel trager afbreken. Voor een belangrijke aanvoer van deze trage koolhydraten zijn alle volkorenproducten ontzettend belangrijk.
© 2012 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alzheimer: Risicofactoren, symptomen en nieuwe doorbraakAlzheimer: Risicofactoren, symptomen en nieuwe doorbraakAlzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Dementie is een overkoepelende term voor symptomen die de werking v…
Fitness voor je breinFitness voor je breinWe doen van alles om ons lichaam fit te houden. Zo letten we erg op onze voeding en ons gewicht. Gek genoeg vinden we de…
Alzheimer: Wat is het?De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. De term ‘dementie’ wordt gebruikt om vele verschillende aandoeningen v…

Single leg squat - Indicatie voor zwakte van heupspierenSingle leg squat - Indicatie voor zwakte van heupspierenDe single leg squat is een meetinstrument dat binnen de fysiotherapie wordt gebruikt om zwakte van de heupspieren op te…
Kruidenkussens tegen slapeloosheidHopbellen zijn de vrouwelijke bloeiwijze van de hopplant, Humulus lupulus. Deze bloemen vormen eivormige vruchtkegels me…
Frantan (185 artikelen)
Laatste update: 07-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.