Kruidenkussens tegen slapeloosheid

Hopbellen zijn de vrouwelijke bloeiwijze van de hopplant, Humulus lupulus. Deze bloemen vormen eivormige vruchtkegels met groenige schubben die de korrelige gele klieren bedekken. Dat deze decoratieve bolletjes in bier verwerkt worden is algemeen bekend, dat je ze ook als hoofd- en slaapkussen kunt gebruiken is minder gebruikelijk. Hopbellen worden zowel door de volksgeneeskunde, als ook door de wetenschap in het algemeen als kalmerend beschouwd en worden aanbevolen bij nerveuze rusteloosheid en slaapstoornissen.
Bij kinderen met schoolproblemen en bij de zogeheten vegetatieve dystonie, evenals bij over­gangsklachten, is met name een theemengsel van citroenmelisseblad, hopkegels en passiebloemkruid effectief gebleken:

Slaapthee (in het bijzonder voor kinderen)

  • citroenmelisseblad 40 g
  • hopkegels 30 g
  • passiebloemkruid 30 g

Het kruidenhoofdkussen

Een traditionele kruidentoepassing is het slaapkussen. Hoewel het gedurende lange tijd niet serieus genomen werd in wetenschappelijke hoek, krijgt het tegenwoordig in het voetspoor van de herontdek­king van de aromatherapie weer nieuwe aandacht.
Want als het waar is, dat citroenmelisseblad en hopkegels, evenals lavendelbloesem met name door hun etherische oliën kalmerend werken, dan is het juist ideaal deze werkzame stoffen door inademing op te nemen. Het is ook mogelijk dat we andere stoffen zoals het gele lupulinepoeder uit de hopbellen in ademen. In dat poeder zit o.a. een bitterzuur 2-methyl-3-buten-2-ol dat spasmolytisch (op glad spierweefsel), sedatief en slaapwekkend werkt.
Een echt werkzaam kruidenkussen kan dus gevuld zijn met citroenmelisseblad, hopkegels, lavendelbloesem en St.-Janskruid. Men legt het kruidenkussen op of onder het hoofdkussen of in bed in de buurt van het hoofd. Van belang is dat je het kussen of de inhoud regelmatig (om de 3 maanden) ververst. Vroeger wist men dat oude hopbellen juist een stimulerende werking hebben. Naar mate de plant ouder wordt, treden veranderingen op in de werkzame bestanddelen.

Een kruidenkussen is juist voor kinderen interessant en goed werkzaam. Omdat het niet alleen een reële, materiële werking heeft door zijn geur, maar ook een psychologisch en troostend effect, te vergelijken met het omarmen van een pop of een beer. Waarom zouden we voor onze kinderen geen kruidenbeer maken? Een mooi persoonlijk geschenk en het maken zelf is al mooi rustgevend op zich.

Geborgenheid in bed

Voor baby's en jonge kinderen moet hun bed een plaats van geborgenheid zijn en ouders moeten alles doen om storende factoren zoals herrie, te fel licht en drukte buiten te sluiten. Voor het wat oudere kind kan het slapen gaan aantrekkelijk gemaakt worden door het steeds met iets leuks te combineren: dat kan voorle­zen zijn, het vertellen van verhaaltjes, het zingen van slaapliedjes, het aansteken van een kaars of kijken naar de sterren en de maan. Hierdoor wordt het slapen gaan een ritueel en geniet het kind van de tien minuten onbelemmerde aandacht, die het daarbij krijgt. Absoluut verkeerd is, het kind te bedreigen met "naar bed gestuurd" te worden. Daarmee worden slapen en naar bed gaan tot een straf gede­gradeerd. Dit zijn vanzelfsprekende raadgevingen, maar toch moet het blijkbaar af en toe nog eens gezegd worden.

Niet alleen kinderen, maar ook onrustige, slapeloze mannen en vrouwen in de overgang kunnen baat hebben bij een hopkussen. Hop bevat niet alleen kalmerende etherische olie maar hormonale, oestrogeenlike stoffen die mogelijk de driften van alleenstaande mannen kunnen kalmeren en de menopauzale opvliegingen van vrouwen kunnen onderdrukken.

Een gemengd kruidenkussen kan er als volgt uit zien

  • citroenmelisseblad
  • kamillebloemen
  • lavendelbloemen
  • hopbellen
maar ook rozenbloemblaadjes, kattenkruid en zelfs valeriaanwortel kan gebruikt worden. Alhoewel de geur van valeriaan niet echt aantrekkelijk is, toch blijkt deze wortel juist sterk werkzaam te zijn.
© 2012 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijk middel tegen slapeloosheid: hopkussen en badkruidNatuurlijk middel tegen slapeloosheid: hopkussen en badkruidEen natuurlijk middel tegen slapeloosheid. Slapeloosheid is iets dat 30 procent van de mensen regelmatig overkomt. Niet…
Slapeloosheid en slaapmedicatieJe bent moe, maar toch val je niet in slaap. Gedachten stapelen zich op. Drie uur is het inmiddels en je hebt nog geen o…
Smoothies tegen slapeloosheidSmoothies tegen slapeloosheidResearchers zijn het erover eens dat er een relatie bestaat tussen slapeloosheid en voeding. Sommige voedingsmiddelen (e…
Humulus wetenschappelijk bekekenHumulus wetenschappelijk bekekenHop, Humulus lupulus, de inheemse klimplant, waarvan de vrouwelijke hopbellen vooral bekend zijn als conserveer- en smaa…

Brain food voor hersenen in topconditieBrain food voor hersenen in topconditieWe willen er allemaal zo lang mogelijk goed en dus jong uitzien. Dat kan door gezonde voedings- en levensgewoonten, die…
Eierstokkanker: symptomen, oorzaken en behandelingEierstokkanker: symptomen, oorzaken en behandelingEierstokkanker, ovariumkanker of ovariumcarcinoom is kanker aan één van de eierstokken. Jaarlijks krijgen 1.100 vrouwen…
Bronnen en referenties
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/leven/28056-hop-en-zijn-medisch-verleden.html
  • http://naturafoundation.nl/monografie/Humulus_lupulus.html
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.