Akoestische therapie helpt tegen blijvende gehoorschade
Steeds meer landgenoten worden geconfronteerd met ernstige, dikwijls zelfs blijvende gehoorschade. Vooral jongeren worden er meer en meer het slachtoffer van. Oorsuizen, gekenmerkt door steeds wisselende geluiden van een interne bron afkomstig zijn de grooste boosdoener, maar er zijn uiteraard nog tal van andere oorzaken. Wat zijn dan de preciese oorzaken, welke symptomen moeten je onmidellijk aan een of andere ooraandoening doen denken, en wat kun je eraan doen?
Lichamelijke aandoeningen
Oorsuizen of tennitis is meestal, maar lang niet altijd, het gevolg van geluidsoverlast. Ook allerlei lichamelijke aandoeningen kunnen aan de basis liggen van deze gehooraandoening. En in een beperkt aantal gevallen kunnen ze zelfs spontaan optreden. Iemand die kampt met oorsuizen hoort hoofdzakelijk suisende, piepende en bromgeluiden of pieptonen in de twee oren. Deze tonen wisselen voortdurend van sterkte, zijn meestal van een interne bron afkomstig en enkel door de patiënt waarneembaar.
Professioneel en sociale isolement
Allerlei gehoorstoornissen komen meer voor dan je denkt. Ruim twintig procent van de bevolking kampt met een of andere vorm van gehoorschade, en het legertje slechthoorders neemt jaarlijks nog toe. Het heeft ongetwijfeld een bijzonder grote impact op zowel het professionele als het sociale leven van de patiënt. De ongemakken variëren van het onschuldig waarnemen van storende geluiden tot doorlopend lijden aan de gevolgen van geluidsoverlast.
Letsel aan gehoorgang en/of binnenoor
Naast geluidsoverlast kunnen dus ook letsels aan je gehoorhang en/of je binnenoor (blijvende) gehoorschade veroorzaken. Een abnormale overdracht van allerlei boodschappen in je hersenen ligt op zijn beurt aan de basis vantal van ernstige ooraandoeningen. Deze zorgen er voor dat sommige geluidsprikkels wél je binnenoor bereiken, maar daarbij niet aan je hersenen worden doorgegegeven.
Antibiotica en aspirine
Ook het (veelvuldig) gebruik van allerlei geneesmiddelen kunnen schade aan je gehoor veroorzaken. Dat is onder meer het geval met het regelmatige gebruik allerlei vochtafdrijvende middelen, plaspillen, bepaalde antibiotica en aspirine.
Uiteenlopende oorzaken
Sommige gevallen van ernstige gehoorschade zijn het rechtstreekse gevolg van afwijkingen in je bloedvaten, of als gevolg van suikerziekte, verkalking van je slagaderen en van té hoge bloeddruk.
Een slecht functionerende buis van Eustachius, een middenoorontsteking, de ziekte van Meunière, angst, stress, depressies of een hersentumor kunnen ook aan de basis liggen van allerlei gehoorproblemen.
Leeftijdsgebonden gehoorschade
Ernstige gehoorproblemen worden uiteraard niet alleen bij jongeren, maar ook bij senioren en dan vooral bij zestigplussers vastgesteld. In deze laatste leeftijdscategorie gaan dergelijke aandoeningen meestal samen met ouderdomsgebonden achteruitgang van het gehoor in het algemeen.
Preventie erg belangrijk
Voorkomen is meestal beter dan genezen, en dat is ook hier het geval. Het regelmatig bloot staan aan extreme geluiden veroorzaakt uiteraard ernstige gehoorschade, waar nog geen enkel afdoend geneesmiddel tegen bestaat. Preventie is hier dan ook van groot belang. Om gehoorstoornissen zoveel mogelijk te voorkomen, kun je best intense geluiden van meer dan honderd decibel vermijden. Verschillende geluiden kunnen deze storende omgevingsgeluiden fors versterken, met als gevolg dat jouw oorsuizingen minder waarneembaar zijn.
Akoestische therapie
De akoestische therapie staat centraal bij het behandelen van oorsuizingen en ernstige gehoorstoornissen. Deze akoestische therapie, gecombineerd met een cognitieve therapie moeten uiteindelijk tot gewenning leiden. Deze aanpak is in de eerste plaats patiëntgericht, zodat deze leert omgaan met zijn geluidsperceptie. Al deze therapiën worden in de meeste gevallen gecombineerd met tal van relaxatietechnieken. Gebruik bij het beluisteren van muziek niet alleen oordoppen of oorbeschermers, maar zeker ook een filtrerende koptelefoon om eventuele gehoorschade te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken.
© 2012 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gehoorschade door Mp3 spelersDe Mp3 speler is een handig apparaat om onderweg lekker naar muziek te kunnen luisteren. Veel jongeren zetten hun Mp3 ec…