Gehoorschade door Mp3 spelers

Gehoorschade door Mp3 spelers De Mp3 speler is een handig apparaat om onderweg lekker naar muziek te kunnen luisteren. Veel jongeren zetten hun Mp3 echter heel hard, waardoor gehoorschade ontstaat.

Mp3 spelers

Mp3 spelers zijn een normaal gezicht geworden in ons straatbeeld. Het is heel gewoon, wanneer we mensen met oortelefoontjes in hun oren over straat zien lopen of in het openbaar vervoer zien zitten. Het gemak van de Mp3 speler is dat we onze favoriete nummers kunnen downloaden of rippen van een cd en op onze Mp3 speler kunnen zetten. Zo hebben we de keuze om alleen naar nummers te luisteren die we leuk vinden. De Mp3 speler is ook een mooi tijdverdrijf, voor als we onderweg zijn bijvoorbeeld. Op de betere Mp3 spelers kunnen zelfs hele films afgespeeld worden.

Het geluid van een Mp3 speler

Het geluid van een Mp3 speler wordt via een oortelefoontje of koptelefoon weergegeven. Dat is makkelijk, want dan hoeft niet iedereen mee te genieten van de muziek die wordt afgespeeld. Maar we merken ook regelmatig op dat het geluid wat via de oortelefoontjes in iemands oor wordt afgespeeld voor ons duidelijk hoorbaar is. We denken dan "zo, die heeft z'n muziek hard staan". Wat men zich vaak niet realiseert is dat de muziek vaak veel te luid wordt afgespeeld, vooral door jongeren. Zij houden dan ook regelmatig gehoorschade over aan het gebruik van hun Mp3.

Wat voor klachten geeft gehoorschade?

Wanneer je last hebt van gehoorschade dan kun je last hebben van de volgende symptomen:
  • Verminderd gehoor
  • Oorsuizingen (tinnitus)
  • Vervorming van het gehoor
Deze symptomen zijn op z'n minst vervelend te noemen. Verminder gehoor is lastig, je hoort bepaalde tonen niet meer en het kan zelfs gebeuren dat je gesprekken niet meer goed kan verstaan, bijvoorbeeld in een wat rumoerige omgeving. Verder zijn oorsuizingen erg vervelend en vaak zijn ze een belemmering voor een goede nachtrust. Je zou zeggen dat iemand met deze symptomen z'n Mp3 speler voortaan zacht zet. Echter is er wat dat betreft een probleem onder jongeren.

Jongeren en Mp3 spelers

De grootste afnemers van de Mp3 spelers zijn jongeren. Daarnaast zijn zij degenen die het geluid vaak graag hard hebben staan. Het kan zijn dat zij al wat gehoorschade hebben opgelopen door regelmatig bezoek aan discoteken of bars, waar luide muziek wordt gedraaid. Dan zal de neiging de Mp3 harder te zetten nog groter zijn, omdat zij al minder goed horen. Bovendien is het "stoer" onder jongeren als het volume van de Mp3 zo hard staat dat iedereen kan horen wat een lekker harde muziek ze hebben. Een onderzoek door het Erasmus MC heeft uitgewezen dat experts niet de verwachting hebben dat jongeren de volumeknop lager zullen gaan draaien door de wetenschap dat zij gehoorschade kunnen oplopen door de harde muziek. De jongeren uitgebreid informeren over gehoorschade door Mp3 spelers is naar verwachting dan ook niet effectief.

Wat is de oplossing tegen gehoorschade door Mp3 spelers?

Het grootste probleem wat leidt tot gehoorschade door Mp3 spelers is het feit dat het maximum volume van de op de markt zijnde Mp3 spelers veel te hard is. De oplossing zou simpel zijn: de fabrikanten passen de volumeknop aan, zodat het geluid niet zo hard meer kan, dat er gehoorschade ontstaat. De vraag is of fabrikanten hiertoe bereid zijn. Het Erasmus MC doet in ieder geval een beroep op de fabrikanten om hun verantwoordelijkheid te nemen de apparatuur aan te passen. Alleen op die manier zullen jongeren op een veilige manier gebruik maken van hun Mp3 speler.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als muziek in je oren: over welzijn en je gehoorAls muziek in je oren: over welzijn en je gehoorWat geluid met een mens doet, is nog altijd onderwerp van onderzoek. In positieve zin kunnen we onze dag er mooier mee m…
Mp3-speler: naar muziek luisteren vanuit minder opslagMp3-speler: naar muziek luisteren vanuit minder opslagEen mp3-speler is in veel gevallen een handzaam draagbaar apparaat dat muziek kan afspelen vanuit veel minder opslag. De…
Gehoorbeschadiging bij jongeren door harde muziekGehoorbeschadiging bij jongeren door harde muziekGehoorbeschadiging komt tegenwoordig steeds vaker voor, vooral onder de jongeren. Steeds meer jongeren hebben last van o…
Een piep in je oren door vuurwerk of harde muziekEen piep in je oren door vuurwerk of harde muziekEen piep in je oren door vuurwerk. Wat betekent dat? Piepende oren hebben is geen goed teken. Het betekent namelijk dat…

Slapeloosheid een regelrechte rampSlapeloosheid een regelrechte rampIedereen heeft er weleens last van, niet kunnen slapen en uren liggen woelen en de klok elk uur weer vooruit zien gaan.…
Obstipatie op vakantieObstipatie op vakantieBijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt: obstipatie (verstopping) op vakantie. Bij gezonde volwassenen is het geluk…
Bronnen en referenties
  • Maasstad Weekbladen
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 08-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.