Slapeloosheid een regelrechte ramp

Slapeloosheid een regelrechte ramp Iedereen heeft er weleens last van, niet kunnen slapen en uren liggen woelen en de klok elk uur weer vooruit zien gaan. Keer op keer het bed maar weer uit, even wat drinken om het vervolgens even later weer te proberen. De volgende dag gesloopt op je werk aankomen, concentratieproblemen bieden zich aan, kortom een hel in de nacht!

Wat kan ik doen voor een goede nachtrust?

  • Let goed op wat je drinkt voor het slapen gaan. Vermijd koffie, thee en cola. Let ook goed op alcohol, het inslapen gaat wel vlot maar het risico zit er ook in dat je te snel wakker wordt

  • Eet geen zware maaltijden vlak voor het slapen gaan, een volle buik kan de nachtrust ernstig verstoren. Maar ook met een hongerig gevoel gaan slapen kan de nachtrust ernstig verstoren, zorg er dus voor dat je vier uur voor het slapen gaan hebt gegeten

  • Doe je in de middag een dutje, let er dan op dat je niet langer dan een halfuur indut. Door een middagdutje te doen wordt je lichamelijke batterij opgeladen en dat zorgt ervoor dat je 's-avonds minder moe bent

  • Hoewel dit soms erg moeilijk kan zijn moet je proberen niet teveel te piekeren en proberen zoveel mogelijk positieve gedachten in je hoofd te laten opkomen

  • Probeer je zoveel mogelijk te ontspannen in bed. Indien je de beschikking hebt over een bad neem dan een bad voor het slapen gaan, dit kan heel ontspannend werken

  • Zorg voor regelmatige tijden. Stel, je ging altijd om elf uur naar bed maar je moet de volgende dag vroeg op dus je denkt ik ga een uurtje eerder, doe dit niet, de kans dat je moeilijk inslaapt is zeer groot omdat je biologische klok dit niet gewend is. Gevolg is dat je je mateloos gaat ergeren dat je niet kan inslapen. Overigens zorgen je hersens er wel voor dat je de achterstallige slaap inhaalt
  • Doe vier uur voor het slapen gaan geen inspannende activiteiten. Zet een rustgevend achtergrondmuziekje op in de muziekwinkel zijn speciale slaap-CD's te verkrijgen

Wanneer is er sprake van een slaapprobleem?

Als je drie nachten of meer per week niet slaapt, is er sprake van een slaapprobleem. Ga dan naar je huisarts om de slaapproblemen te bespreken. De huisarts kan je een slaapmedicatie voorschrijven. Tegenwoordig zijn er een heleboel slaapmiddelen die geen gewenning veroorzaken.

Indien de slaapproblemen aanhouden dan kun je je huisarts vragen om verwijzing naar een slaapkliniek. Specialisten kunnen daar de slaap onderzoeken en metingen verrichten om uiteindelijk tot de juiste diagnose te komen.

De Slaapkliniek

Het slaaponderzoek, ook wel polysomnografie genoemd, heeft tot betekenis het vastleggen van meerdere metingen tijdens de slaap. Om het verschil tussen waken en slapen te kunnen meten wordt er hersenactiviteit gemeten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een EEG of electro-encephalogram. Ook worden de oogbewegingen gemeten voor het vastleggen van de droomslaap, waarbij vaak vele snelle oogbewegingen gezien worden (REM Slaap). De kaakbewegingen en beenspieren worden vastgelegd met opgeplakte elektroden, zoals ook de hartslag, het hartritme en de zuurstofspanning in het bloed door middel van plakkers op de borst en meetinstrumentjes aan de vingertop worden gemeten. Om de ademhaling te onderzoeken wordt gebruik gemaakt van een sensor voor de mond en neus waarmee de luchtstroom kan worden gemeten. Tevens wordt de luchtdruk in de neus gemeten. Er wordt een microfoontje op de hals gelegd om het snurkgeluid mee vast te leggen. Op de borst en de buik worden drukbanden geplaatst waamee de ademhalingsbeweging kan worden gemeten. Met een bewegingssensor worden de bewegingen vastgelegd.

De patiënt ligt voor dit onderzoek in een eigen kamer omdat het van belang is dat de slaap goed gevat kan worden en niet verstoort wordt door andere geluiden. Voor dit onderzoek is het noodzakelijk dat men een nacht in het ziekenhuis verblijft omdat het een vrij ingewikkelde meting is waarbij de meetinstrumentjes niet los mogen raken.

Wist je dat.........

  • baby's 16 tot 18 uur slapen

  • sinds de uitvinding van electriciteit we veel minder zijn gaan slapen
  • de vrouw lichter slaapt dan de man
  • kinderen en baby's het meest groeien tijdens de slaap
  • je door slaapgebrek dikker kunt worden doordat slaapgebrek van invloed is op de hormoonproductie
  • er meer mannen dan vrouwen zijn die snurken
  • slaapwandelen het meest voorkomt bij kinderen
  • eenderde van de Nederlanders snurkt
  • we per jaar zo'n 2900 uur in bed doorbrengen, wie 65 jaar wordt heeft er ongeveer 200.000 slaapuren opzitten
© 2009 - 2024 Becyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat moet je doen om goed te slapen?Wat moet je doen om goed te slapen?Voldoende slaap is belangrijk om de dag goed door te komen. Voor mensen met slaapproblemen is het erg moeilijk. Lees in…
Slapeloosheid en slaapmedicatieJe bent moe, maar toch val je niet in slaap. Gedachten stapelen zich op. Drie uur is het inmiddels en je hebt nog geen o…
Probleem of stoornis: Slaapstoornis door een middelAls u problemen met slapen heeft, is het eerste wat u zich moet afvragen of dit kan worden veroorzaakt door een middel o…
Huismiddeltjes tegen slapeloosheidHuismiddeltjes tegen slapeloosheidSlapeloosheid is een vervelende aandoening die je leven overdag flink kan verstoren. Gelukkig zijn er een aantal huismid…

Stemproblemen voorkomen bij leerkrachtenLesgeven is een stembelastend beroep. Leerkrachten zijn elke dag weer met hun stem bezig en ze zijn er voor hun beroep a…
Gehoorschade door Mp3 spelersGehoorschade door Mp3 spelersDe Mp3 speler is een handig apparaat om onderweg lekker naar muziek te kunnen luisteren. Veel jongeren zetten hun Mp3 ec…
Becyn (11 artikelen)
Gepubliceerd: 08-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.