Ingegroeide teennagels: behandelingen en vergelijkingen

Ingegroeide teennagels: behandelingen en vergelijkingen Ingegroeide teennagels kunnen zeer pijnlijk zijn. Je teen kan hierbij een rode kleur krijgen en er kan zelfs pus ontstaan. Ingegroeide teennagels kunnen onder andere als gevolg van een verwonding zijn ontstaan. Hiernaast is het mogelijk dat de desbetreffende nagel in het verleden verkeerd is afgeknipt waardoor hij vergroeid is. Je kunt je huisarts raadplegen om hier naar te kijken. De huisarts heeft de mogelijkheid om je nagel op verschillende manieren te behandelen. Hij kan bijvoorbeeld een zogenaamde 'wigexcisie' uitvoeren. Welke behandelmethodes zijn er allemaal nog meer? Hoe effectief zijn deze behandelmethodes ten opzichte van elkaar en welke verschillen zijn er nog meer?

Ingegroeide teennagels


Symptomen

De zijkant van de grote teennagel heeft de meeste kans om in je huid te groeien. In veel gevallen is hierbij het puntje van de teennagel in het nagelbed gegroeid. Hierdoor kan de teen pijnlijk aanvoelen en is het in sommige gevallen niet mogelijk om schoenen te dragen. Je teen kan tevens een rode kleur krijgen en opgezwollen raken. Na verloop van tijd kan er pus en wild vlees ontstaan. Jongeren tussen de 15 en 24 jaar hebben de meeste kans op het krijgen van deze aandoening.

Mogelijke oorzaken

Een ingegroeide nagel kan op verschillende manieren veroorzaakt worden. Het kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer er schoenen gedragen worden die te klein zijn, maar ook zwetende voeten kunnen de kans op het krijgen van een ingegroeide nagel vergroten omdat de huid hierdoor week wordt. In sommige gevallen worden de teennagels te vaak aangeraakt of bewogen, waardoor er een kans is dat de nagel scheef begint te groeien. Een ingegroeide nagel kan ook door een verwonding zijn ontstaan. De verwonding zorgt er in dit geval voor dat de nagel scheef begint te staan. Andere oorzaak kunnen zijn dat de nagel rond is afgeknipt of dat de teennagel krom is. Laatstgenoemde wordt ook wel een 'hyperconvexe nagel' genoemd.

Ingegroeide nagels voorkomen

Soms kun je ingegroeide nagels voorkomen door je nagels kort te houden. Hiernaast dienen zij recht afgeknipt te worden. Zorg er tevens voor dat je ruime schoenen draagt om te voorkomen dat je teennagels beschadigd raken. Het gebruik van nagellakremover (vooral met de stof aceton) kan eveneens schadelijk zijn.

Behandelingen

Als je regelmatig last hebt van deze aandoening is het aanbevolen om de huisarts te raadplegen. Er bestaan meerdere behandelingen die de huisarts of chirurg kan toepassen.

Het plaatsen van een rubber gootje

Als de ontsteking die ontstaat niet ernstig is (of als de nagel pas net begint in te groeien) wordt de teennagel meestal nog intact gehouden en kan er bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van een rubber gootje. Hiervoor wordt je teen aan beide kanten verdoofd. Vervolgens wordt er een plastic buisje via de zijkant van de nagel geplaatst en met twee hechtingen vastgezet. Het buisje is in de lengte ingesneden. Dit hulpmiddel voorkomt dat de nagel verder in de huid groeit en het zorgt ervoor dat de nagelpunt over het nagelbed heen groeit. De weke delen van je teen worden hiermee zoveel mogelijk beschermd. Het plaatsen van een rubber gootje kan zowel door de huisarts als door een podotherapeut of pedicure uitgevoerd worden. Als de nagel lang genoeg, dit is meestal na 6 tot 18 weken, dan dien je het gootje zelf te verwijderen.

Het plaatsen van een nagelbeugel

In plaats van een rubber gootje wordt er soms ook wel een beugel gebruikt. Deze methode wordt de 'nagelbeugeltechniek' oftewel 'orthonyxie' genoemd. Een nagelbeugel is gemaakt van kunststof of metaal. Als het uit een plastic plaatje bestaat wordt het met lijm en gel tegen de nagel vastgeplakt. Een nagelbeugel van metaal wordt in de vorm van je nagel gebogen en met behulp van haakjes over de laterale nagelwanden bevestigd. De beugel zorgt ervoor dat je nagel recht blijft en minder bol komt te staan. Dit verkleint de kans dat je nagel in je vlees begint te groeien. Hiernaast vermindert het de druk op je nagelbed en nagelwal. Er bestaan meerdere merken, bijvoorbeeld Podofix, BS Spangen en Veertje. Het plaatsen van een nagelbeugel kan (net als bij het plaatsen van een rubber gootje) door de huisarts, podotherapeut of pedicure uitgevoerd worden.

Zilvernitraat

Deze behandeling bestaat uit een combinatie van het vijlen van de nagel (waardoor de spanning op de nagelrand wordt verminderd) en het omhoog brengen van de nagelhoek. Laatstgenoemde wordt met een wattenpropje bewerkstelligd. Het wild vlees wordt vervolgens met zilvernitraat behandeld om het wild vlees te kunnen verwijderen. Hierdoor wordt de druk van de nagel verminderd. Onderzoekers hebben de uitwerking van zilvernitraat onderzocht en deze behandeling blijkt in het beginstadium van een ingegroeide nagel zeer effectief te zijn.

Partiële nagelextractie

De huisarts kan besluiten om een deel van je nagel weg te snijden. Deze ingreep wordt een 'partiële nagelextractie' genoemd. Na het wegsnijden van de nagel wordt het bloed afgeveegd. Als er vuil te zien is wordt er alcohol gebruikt om de wond schoon te maken. Je wordt hierna met een vloeistof (fenol) behandeld. De behandeling met fenol wordt ook wel 'cauterisatie' genoemd. De stof (80%) fenol zorgt ervoor dat de wortel van de nagel afsterft. Dit verkleint de kans op een 'recidief' (terugkeer van de aandoening). Het nadeel van het gebruik van fenol is dat het de hoeveelheid afscheiding kan vermeerderen. Na de behandeling met fenol wordt de wond met 70% alcohol behandeld om het te ontsmetten. Uiteindelijk zal er een geheel nieuwe nagel groeien.

Wigexcisie

Het komt regelmatig voor dat er een zogenaamde 'wigexcisie' wordt toegepast. Hierbij wordt er voorzichtig een stuk nagelbed, een stuk van de nagelmatrix en laterale nagelwal weggesneden. Dit wordt onder een plaatselijke verdoving gedaan. Met een gummislangetje wordt de bloedtoevoer stopgezet. Het stukje dat weggesneden is heeft de vorm van een driehoek. De wond wordt vervolgens gehecht. Na de behandeling kun je je voet tijdelijk hoger leggen om de pijn te verminderen. Vervolgens mag je drie dagen niet douchen en dien je het verband na drie dagen te verwijderen.

De verschillen tussen de behandelingen

De type behandelingen verschillen enorm van elkaar. Een behandeling kan bijvoorbeeld conservatief zijn, er wordt in dat geval niets aan de daadwerkelijke groei van de nagel gedaan. Bij sommige behandelingen dien je (vrij snel) bij de desbetreffende huisarts of podotherapeut terug te komen voor een controle. De kans op een recidief verschilt verder per behandeling.

BehandelingIntensiteitConservatief?Kans op een recidief?Controle
Rubber gootjeLichte behandelingNeeMiddelmatigNa 3 dagen
NagelbeugelLichte behandelingNeeKleinNa 1 week
ZilvernitraatLichte behandelingJaOnbekendN.v.t.
Partiële nagelextractieChirurgische ingreepNeeKleinNa 4 dagen
WigexcisieChirurgische ingreepNeeZeer kleinNa 1 week

Als er een nagelbeugel gebruikt wordt krijgt de nagel een plattere vorm. Wanneer de vorm van de nagel in orde is kan er gekozen worden om een rubbergootje te gebruiken. De wigexcisie wordt haast niet meer toegepast omdat de partiële nagelextractie met fenol zeer effectief blijkt te zijn.

Het genezingsproces

Als je last hebt van pus is het belangrijk om dit te verwijderen en de wond met water schoon te maken. Vervolgens kan er eventueel een pleister of verband gebruikt worden om de wond af te dekken. Het is belangrijk om de pleister en/of het verband schoon te houden om genezing te bevorderen. Het is aanbevolen om na de behandeling ruime schoenen of slippers te dragen. Als je teen met verband is afgedekt is het aanbevolen om niet te douchen of je teen goed droog te houden. Als je ziet dat er veel bloed door het verband is gekomen dien je er nieuw verband om te doen. Na drie dagen kun je het verband weer voorzichtig verwijderen. Dit doe je door je voet in een badje met warm water te plaatsen zodat het verband langzaam losgeweekt wordt. De kans is namelijk groot dat het verband aan je nagel is vastgeplakt.

Complicaties tijdens de genezing

Als je teen steeds meer pijn begint te doen is het aangeraden om contact met de huisarts op te nemen. Dit kan bijvoorbeeld wijzen op een ontsteking waarbij je teen steeds roder en dikker wordt. Het is ook mogelijk dat na een aantal weken je teen niet helemaal fijn aanvoelt. Dit kan betekenen dat de nagel vanuit het nagelbed weer ingegroeid kan zijn.
© 2019 - 2021 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behandeling van ingegroeide teennagels altijd belangrijkBehandeling van ingegroeide teennagels altijd belangrijkEen ingegroeide teennagel is een vervelende klacht, die je beter in een vroeg stadium kunt aanpakken, teneinde latere ch…
Ingegroeide nagel behandelenIngegroeide nagel behandelenWanneer de nagel in de huid ingroeit, spreken we van een ingegroeide nagel. Dit komt het vaakst voor bij de teennagels,…
Ingegroeide teennagel: Oorzaken, symptomen, behandelingIngegroeide teennagel: Oorzaken, symptomen, behandelingEen ingegroeide teennagel zie je het meest aan de grote teen. Eén of beide zijkanten van nagel is gekromd en snijdt in d…
Ingegroeide teennagel: Preventie en behandelingIngegroeide teennagel: Preventie en behandelingEen ingegroeide nagel kan zeer hinderlijk en pijnlijk zijn. Een unguis incarnatus, zoals een ingegroeide nagel in medisc…

Tips voor zelfhulp bij het herstel van een burn-outTips voor zelfhulp bij het herstel van een burn-outWanneer je van de huisarts de diagnose krijgt dat je een burn-out hebt, is dat niet leuk. Je voelt je onzeker, moe en vr…
Tepel- en tepelhofeczeem: Huidziekte met jeukende uitslagTepel- en tepelhofeczeem: Huidziekte met jeukende uitslagDe chronische huidziekte eczeem treedt mogelijk op op de tepel en het tepelhof (het gekleurde gedeelte rond de tepel). M…
Bronnen en referenties
 • https://www.thuisarts.nl/ingegroeide-teennagel/ik-heb-ingegroeide-teennagel
 • https://www.dokterdokter.nl/aandoening/ingegroeide-nagel/item1595
 • https://www.huisartsenpraktijkvathorst.nl/bijzonder-zorgaanbod/chirurgie/
 • https://www.henw.org/artikelen/ingegroeide-teennagel
 • https://www.podotherapiehermanns.nl/hulpmiddelen-2/nagelbeugels/
 • https://www.gezondheidsnet.nl/voeten/nooit-meer-ingegroeide-nagels
 • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/ingegroeide-teennagel/behandeling/item38725
 • https://www.ntvg.nl/artikelen/de-ingegroeide-nagel-0/volledig
 • https://podotherapeut.nl/podotherapie/behandeling/nagelbeugel/
 • https://www.pedicurepraktijkroosendaal.nl/41/specialistische-technieken.html
 • http://pedicuresien.nl/specialisaties/nagelbeugels.html
 • https://www.ntvg.nl/artikelen/de-ingegroeide-nagel-0/volledig
 • https://books.google.nl/books?id=hr_yb-EdzooC&pg=PA310&lpg=PA310&dq=partiele+nagelextractie+controle&source=bl&ots=cxJUSC2y5z&sig=2SVlbB43H0NFGUdPJH8Mwn0i_9U&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwj3rJ3HrNLfAhWBKVAKHePBA20Q6AEwCXoECAoQAQ
 • https://books.google.nl/books?id=NqYyDwAAQBAJ&pg=PA284&lpg=PA284&dq=wanneer+rubber+gootje+in+plaats+van+nagelbeugel&source=bl&ots=tC2kUN6HGQ&sig=ACfU3U30n2hNjJnWmWPUPHMGX--J__K6Gw&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwinj8O08J3hAhUM_KQKHcdhCEkQ6AEwBnoECAYQAQ#v=onepage&q=wanneer%20rubber%20gootje%20in%20plaats%20van%20nagelbeugel&f=false
 • Ttps://www.sannesvoetique.nl/specialisatie-technieken/
 • http://www.voetzorgoldenzaal.nl/?page_id=3265
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 30-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.