Tips voor zelfhulp bij het herstel van een burn-out

Tips voor zelfhulp bij het herstel van een burn-out Wanneer je van de huisarts de diagnose krijgt dat je een burn-out hebt, is dat niet leuk. Je voelt je onzeker, moe en vraagt je af wat je verkeerd gedaan hebt en hoe dit jou kan overkomen. Bovendien wil je er graag snel van af en je weer beter voelen. Behalve dat hulp zoeken bij een psycholoog of een gespecialiseerde burn-outcoach belangrijk is, kan je ook zelf dingen doen die bijdragen aan een sneller herstel.

Inhoud: tips bij het herstel van een burn-out


Accepteer je burn-out

Dit klinkt makkelijker dan het is. Maar het is wel belangrijk om te accepteren dat je lichaam en geest nu allereerst rust nodig hebben. Een burn-out ontstaat niet van de ene op de andere dag. En dat geldt ook voor het herstel. Je hebt te lang teveel stress gehad, bent maar door en doorgegaan en hebt de signalen van je lichaam genegeerd. Kortom, de batterij is leeg en heeft tijd nodig om weer op te laden. Dit leren inzien en er niet tegen vechten, is de eerste stap van je herstel.

Bron: Taniadimas, PixabayBron: Taniadimas, Pixabay

Rust uit en slaap veel

Een burn-out wordt nog vaak alleen als psychische ziekte gezien maar niets is minder waar. Omdat jouw stress-systeem te lang op volle toeren heeft gedraaid, hebben de stresshormonen je lichaam uitgeput. Daarom heeft jouw lichaam om goed te kunnen herstellen nu veel slaap en rust nodig. Zeker de eerste paar weken is het belangrijk om veel te slapen en alles op een rustiger tempo te gaan doen. Je hoeft niet dagenlang in bed te gaan liggen maar het is belangrijk dat je leert dat je na inspanning ontspanning nodig hebt. Wanneer je iets gaat doen, zoals een wandeling of boodschappen, is het belangrijk om daarna uit te rusten. Je kan even op de bank gaan zitten met een kopje thee of een half uurtje naar bed gaan. Je zal zien dat wanneer je dit volhoudt, je je stapje voor stapje beter gaat voelen.

Rust, reinheid en regelmaat

Breng structuur aan in je dagen: ga iedere dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Ook in het weekend. Leer je lichaam te wennen aan die regelmaat. En gedraag je niet ziek. Hoewel je zeker in het begin goed moet uitrusten, ga je je niet beter voelen door de hele dag binnen te blijven en op de bank te liggen met je telefoon. Probeer dagelijks te wandelen en bouw dit per week op. Misschien is het in de eerste periode voor jou al inspannend om een kwartier per dag te lopen maar bouw dit iedere week met een kwartier uit zodat je na een paar weken dagelijks een uur kan wandelen. Je fysieke conditie is belangrijk en zorgt dat je je ook mentaal weer wat beter gaat voelen.

Gezonde voeding

Ook voor je voedingspatroon geldt dat regelmaat belangrijk is: dagelijks op dezelfde tijd ontbijten, lunchen en dineren hoort bij een gezond ritme. Let ook op wat je eet en zorg dat je voldoende groente en fruit eet. Mensen die door stress veroorzaakte klachten hebben, krijgen vaak trek in een ongezonde vette hap. Wees je daarvan bewust en doorbreek dat patroon. Drink veel water!

Ontspanning

Wanneer je een burn-out hebt, voel je je vaak onrustig. Het lukt maar niet om je te ontspannen. Dit heeft te maken met je stress-systeem dat nog 'aan' staat. Daarom is ontspanning belangrijk. Maak een lijstje met 10 dingen waar jij van ontspant. Als je niks kan verzinnen, denk dan aan de periode voordat je een burn-out kreeg. Wat vond je fijn om te doen? Waar kreeg je energie van? Doe je die dingen nog? Zo niet, probeer ze weer in je leven terug te krijgen. Mensen die een burn-out hebben, zijn vaak al een tijd geleden gestopt met de dingen doen die ze fijn vonden omdat ze (dachten dat ze) daar geen tijd meer voor hadden.

Bron: Engel62, PixabayBron: Engel62, Pixabay

Leer nee zeggen

Mensen die in een burn-out terecht zijn gekomen, hebben vaak moeite met grenzen aangeven, voor zichzelf opkomen en vinden nee zeggen maar lastig. Dit kan veel stress veroorzaken. Ga hiermee aan de slag en schrijf voor jezelf eens op wat je nou eigenlijk allemaal voor anderen doet, terwijl je dat stiekem helemaal niet wil. Voel je je overmatig verantwoordelijk? Ben je bang andere mensen teleur te stellen? Ga na hoe het kan dat jij anderen over je grenzen laat gaan en dat je niet je eigen leven leeft maar dat van ‘de belangrijke ander’. En oefen jezelf om hier op een nieuwe manier mee om te gaan, nl. door bijvoorbeeld vaker nee te zeggen en/of niet pro-actief je hulp aan te bieden waar niemand om gevraagd heeft.

Praten

Ga in gesprek met mensen over hoe je je voelt. Vaak schamen mensen met een burn-out zich en voelen zich falen. Dit draagt niet bij aan je herstel. Wanneer jij andere mensen niet laat weten hoe je je voelt, kunnen ze je ook niet helpen. De steun van je partner, een goede vriend of een fijne collega kan werken als medicijn in jouw proces van herstel.
© 2019 - 2024 Stresspsy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een burn-out?Wat te doen bij een burn-out?Misschien ken je wel mensen in je omgeving die een burn-out hebben of heb je het zelf. Als je een burn-out hebt ben je m…
Het voorkomen van een burn-outHet voorkomen van een burn-outEen burn-out is gemakkelijk te voorkomen, er zijn vaak maar een aantal zaken nodig om er voor te zorgen dat je niet uitg…
Burn-out, wat is het?Burn-out, wat is het?Het is inmiddels een algemeen bekend begrip. Burn-out. Klachten die niet lichamelijk zijn, maar wel lichamelijk kunnen w…

Droge huid rond mond: Oorzaken uitdroging rond mondgebiedDroge huid rond mond: Oorzaken uitdroging rond mondgebiedEen droge huid komt vrijwel overal op het lichaam mogelijk tot uiting, ook rondom de mond. Dit merkbare en vaak gênante…
Ingegroeide teennagels: behandelingen en vergelijkingenIngegroeide teennagels: behandelingen en vergelijkingenIngegroeide teennagels kunnen zeer pijnlijk zijn. Je teen kan hierbij een rode kleur krijgen en er kan zelfs pus ontstaa…
Bronnen en referenties
Stresspsy (1 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.