Droge huid rond mond: Oorzaken uitdroging rond mondgebied

Droge huid rond mond: Oorzaken uitdroging rond mondgebied Een droge huid komt vrijwel overal op het lichaam mogelijk tot uiting, ook rondom de mond. Dit merkbare en vaak gênante symptoom kent heel wat mogelijke oorzaken, zoals uitdroging, een allergie en irritatie door het gebruik van bepaalde producten. Soms is er echter geen identificeerbare oorzaak en wordt de huid van nature droog. Diverse huishoudmiddeltjes verhelpen de droogheid van de huid rond de mond, zoals het huidgebied regelmatig bevochtigen met lotions of oliën en mogelijke irriterende stoffen te vermijden. Bij aanhoudende of frequente droogheid van het gebied rond de mond, is het verstandig om een arts op te zoeken voor een professionele diagnose en behandeling.

Aandoeningen en droge huid rond mondgebied

De huid rond de mond droogt mogelijk uit door een medische aandoening

De blootstelling aan make-up-producten leidt mogelijk tot droogheid rond het mondgebied / Bron: WerbeFabrik, PixabayDe blootstelling aan make-up-producten leidt mogelijk tot droogheid rond het mondgebied / Bron: WerbeFabrik, Pixabay
Allergieën of irritatie (contactdermatitis)
De huid rond de mond is soms droog door de blootstelling aan agressieve chemicaliën, die bijvoorbeeld aanwezig zijn in zepen, make-up-producten en tand- en mondproducten. Daarom vermijden patiënten het best deze chemicaliën en dan vooral middelen waarin alcohol aanwezig is. Natuurlijke, hypoallergene producten genieten de voorkeur.

Huidaandoeningen

Bepaalde aandoeningen beschadigen de huidbarrière, wat leidt tot uitdroging en een huiduitslag. Dit geldt voor atopische dermatitis, andere vormen van eczeem en psoriasis.

Periorale dermatitis
Bij periorale dermatitis ontstaat een uitslag rond de mond die zich mogelijk verspreidt naar de huid rond de neus en de ogen. Meestal is deze huidziekte het gevolg van het langdurig gebruik van op de huid toegepaste (topische)steroïde crèmes of steroïde inhalatoren. Ook huidirritatie of rosacea veroorzaken mogelijk periorale dermatitis. Het gebruik van zware gezichtscrèmes, vochtinbrengende middelen of gefluoreerde tandpasta vormt eveneens een risicofactor.

Symptomen van periorale dermatitis zijn onder andere:

De uitslag verergert vaak nog nadat een patiënt stopt met het gebruik van een steroïde crème alvorens deze uiteindelijk verbetert. De patiënt moet de huid voorts steeds wassen met een zachte zeep of zeepvervanger om verdere irritatie te voorkomen.

Seborreïsche dermatitis
Seborreïsche dermatitis (seborree) komt normaal gesproken vaker voor bij patiënten met een vette huid. Deze huidontsteking is het gevolg van de overproductie van olie in combinatie met irritatie van een soort gist die van nature op de huid voorkomt. Hoewel dit voor de meeste patiënten geen probleem is, leidt de gist soms tot een droge huid en een schilferige huid. Omdat er zich olieklieren aan de zijkanten van de neus bevinden, komen de symptomen van de huidaandoening ook rond de neus en bijgevolg ook rond de mond tot uiting.

Uitdroging

Olie is nodig om de huid voldoende gehydrateerd te houden. De huid maakt soms overmatig veel olie aan, hetgeen resulteert in puistjes. Wanneer de huid te weinig olie produceert, ontstaat een droge huid. Wanneer de huid onvoldoende vocht bevat, is de huid ruw of schilferig. Het overmatig wassen van het gezicht leidt tot een onbalans in de gezichtsolie, waardoor droogheid van de huid tot stand komt.

Een overmatige blootstelling aan de zon leidt mogelijk tot een droge huid rond de mond / Bron: Blueeve, PixabayEen overmatige blootstelling aan de zon leidt mogelijk tot een droge huid rond de mond / Bron: Blueeve, Pixabay

Omgevingsfactoren en droogheid van huidgebied rond mond

Ook enkele omgevingsfactoren zijn geassocieerd met een droge huid rond de mond:

Koud weer

Koudere temperaturen en een lagere luchtvochtigheid leiden tot een droge of zelfs gebarsten huid. Vooral het gebied rond de mond en handen is kwetsbaar voor kloofjes / barstjes.

Liplikken

Het likken van de lippen biedt slechts enkele seconden verlichting van het droge gevoel rond of aan de mond. Liplikken verergert een uitgedroogde huid rondom de mond. Speeksel verdampt namelijk snel en maakt de lippen droger dan voordien. Een vochtinbrengende lipzalf of een lippenbalsem is aanbevolen om droge lippen te voorkomen of behandelen, waardoor uiteindelijk ook minder droogheid aan het gebied rondom de mond tot stand komt.

Voeding

Gekruid voedsel leidt mogelijk tot een geïrriteerde huid rond het mondgebied. Ook een ijzertekort of andere vitaminetekorten leiden mogelijk tot een droge, slechte huid. Hoekige cheilitis is een gevolg van dit tekort aan voedingsstoffen waarbij pijnlijke barstjes ontstaan in de mondhoeken. Meer ijzerrijke voedingsmiddelen consumeren is verstandig (sardines, haver, ingeblikte garnalen, …)

Diagnose en onderzoeken

De arts inspecteert het getroffen gebied nadat de patiënt zijn medische en familiale geschiedenis verteld heeft. De arts bevraagt de patiënt tevens over mogelijke risicofactoren. De droge huid is gemakkelijk te identificeren, maar de oorzaak opsporen is niet altijd eenvoudig.

Huismiddeltjes bij droogte rondom mond

Dagelijks het gebied bevochtigen

Een vochtinbrengende crème zorgt dat de huid water vast kan houden. De patiënt brengt dit middel aan vlak voor het slapengaan, onmiddellijk na een wasbeurt, of na het scrubben van de huid. De patiënt moet wel kiezen voor een veilig middel zonder alcohol, kunstmatige ingrediënten, dioxaan en vaseline. De patiënt slikt deze schadelijke ingrediënten namelijk mogelijk in wanneer hij dit aanbrengt in het gebied rond de mond. Soms moet de patiënt wel zoeken naar het meest geschikte product voor zijn huidtype. Een middel met hyaluronzuur (natuurlijke vochtvasthoudende stof), ceramiden of colloïdale havermout dat bovendien geschikt is voor een gevoelige gezichtshuid, geniet de voorkeur. Het gebruik van pure aloë vera-gel, kokosnootolie, zonnebloemolie of Shea boter is ook nuttig. Deze natuurlijke oliën verminderen de droge huid op het gezicht. Wel moeten patiënten met mate deze natuurlijke oliën gebruiken omdat een overmatig gebruik mogelijk juist resulteert in een droge huid of een huiduitslag.

Dagelijks het gebied voorzichtig reinigen

Het te hard wassen van de huid of het gebruik van te heet of te koud water, leidt mogelijk tot een droge huid. Patiënten moeten daarom de huid voorzichtig wassen en lauw of warm water gebruiken.

Droge huid exfoliëren

De lichaamshuid ondergaat een natuurlijke cyclus. Nieuwe huidcellen verschijnen, waardoor oude huidcellen afsterven. Meestal duurt dit proces ongeveer één maand. Dode huidcellen die aan het huidoppervlak blijven kleven, veroorzaken mogelijk verstopte poriën en droge plekken. Door de dode huidcellen te verwijderen (exfoliëren), is het mogelijk om dit probleem te voorkomen en de gezondheid en textuur van de huid te verbeteren. Het meest aanbevolen is om het gezicht dagelijks te reinigen en om de paar dagen voorzichtig te scrubben. Elke dag scrubben leidt namelijk tot huidirritatie of schade aan de huid.

Geen agressieve reinigingsmiddelen gebruiken

Ook zeep of reinigingsmiddelen met geuren, kleuren of andere chemicaliën droogt de huid nog meer uit. Deze middelen zijn het best vrij van alcohol, geuren, kunststoffen, kunstmatige kleuren en andere drogende chemicaliën.

Gewoonten aanpassen

Badgewoonten aanpassen
Te heet water verwijdert mogelijk de natuurlijke oliën van de huid waardoor de huid niet meer vochtig blijft en gaat uitdrogen. Ook te langdurig douchen heeft dit effect. Daarom douchen patiënten het best vijf à tien minuten met lauw of warm water om een gezonde huid te bevorderen.

Droge lucht vermijden
Een chronische droge gezichtshuid is vaak het resultaat van blootstelling aan droge lucht. Winterweer en continue airconditioning en verwarming verwijderen veel vocht uit de lucht, waardoor de huid kan uitdrogen. Daarom beperken patiënten het best deze droge lucht. Het gebruik van een luchtbevochtiger in de winter is nuttig wanneer de droge huid rond de rond een terugkerend probleem is dat geen andere medische oorzaak heeft.

Natuurlijke gezichtsproducten kiezen
Mondwater, lippenbalsem, lippenstift, tandpasta en andere gezichtsproducten drogen de huid in het gebied rond de mond mogelijk uit. Nieuwe, meer natuurlijke producten uittesten verhelpt mogelijk dit probleem.

Stoppen met roken verbetert de huidtextuur / Bron: Geralt, PixabayStoppen met roken verbetert de huidtextuur / Bron: Geralt, Pixabay
Stoppen met roken
Roken leidt sneller tot een uitgedroogde huid dus stoppen met roken is het beste advies om de huid gezond te houden.

Preventie van uitgedroogde huid rond mond

Om de droge huid rond de mond te voorkomen, is het belangrijk om een paar gewoonten te veranderen die mogelijk leiden tot uitdroging of irritatie:
 • bekende allergenen (uitlokkende stoffen van allergische reactie) vermijden
 • dagelijks voldoende water drinken
 • de gezichtshuid af en toe scrubben
 • de huid regelmatig bevochtigen
 • krassen op de huid vermijden
 • minder tijd doorbrengen in de directe wind of het koude/droge weer
 • nieuwe, scherpe scheermessen en scheergels gebruiken
 • overmatige airconditioning vermijden
 • overmatige blootstelling aan de zon vermijden
 • stoppen met roken
 • zachte gezichtsproducten zonder droogmiddelen gebruiken
 • zachtjes de gezichtshuid reinigen
 • zich wassen met lauw of warm in plaats van heet water

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Droge mond en droge lippen: oorzaken, behandeling & tipsDroge mond en droge lippen: oorzaken, behandeling & tipsEen droge mond kan erg hinderlijk zijn bij het eten, bij het slikken en zelfs bij het spreken. Uitgedroogde lippen met k…
Droge mond (xerostomie): oorzaak en behandelingDroge mond (xerostomie): oorzaak en behandelingHet droge mond syndroom (xerostomie) wordt gekenmerkt door een abnormale droogte van het mondslijmvlies (orale mucosa),…
Wat moet je doen tegen een droge huid?Wat moet je doen tegen een droge huid?Een droge huid is geen zware medische aandoening, maar het is toch iets vervelends. Gelukkig bestaan er genoeg oplossing…
Foundation voor gecombineerde huid: Welke soort is het best?Een gecombineerde huid is erg lastig te behandelen. Moet je een foundation kiezen voor een droge huid of voor een vette…

Psoriasis in het gezicht: symptomen, oorzaken en behandelingPsoriasis in het gezicht: symptomen, oorzaken en behandelingPsoriasis op het gezicht of gezichtspsoriasis is anders dan op andere delen van het lichaam. Je gezichtshuid is dunner e…
Tips voor zelfhulp bij het herstel van een burn-outTips voor zelfhulp bij het herstel van een burn-outWanneer je van de huisarts de diagnose krijgt dat je een burn-out hebt, is dat niet leuk. Je voelt je onzeker, moe en vr…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pixabay, Pexels
 • Geraadpleegd op 28 april 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • DRY SKIN AROUND THE MOUTH: CAUSES & TREATMENTS, http://cosmeticscop.com/dry-skin-around-the-mouth-causes-treatments/
 • Dry Skin Around the Mouth: Causes & Treatments, https://www.beautypedia.com/content/articles/dry-skin-around-the-mouth-causes-treatments/
 • Dry skin around the mouth: Causes and remedies, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325051.php
 • My Dry Skin Around Mouth Problem What’s the Cause ?, https://www.mrbeesmanuka.com.au/dry-skin-around-the-mouth-causes-treatments/
 • Patches of Dry Skin Around the Mouth, https://www.livestrong.com/article/299133-patches-of-dry-skin-around-the-mouth/
 • Remedies for Dryness Around the Corners of the Mouth, https://www.livestrong.com/article/135783-remedies-dryness-around-corners-mouth/
 • WHY YOU HAVE DRY SKIN AROUND YOUR MOUTH, https://www.skincare.com/article/dry-skin-around-mouth
 • Afbeelding bron 1: WerbeFabrik, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Blueeve, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.