Psoriasis in het gezicht: symptomen, oorzaken en behandeling

Psoriasis in het gezicht: symptomen, oorzaken en behandeling Psoriasis op het gezicht of gezichtspsoriasis is anders dan op andere delen van het lichaam. Je gezichtshuid is dunner en gevoeliger en kan kwetsbaarder zijn voor behandelingen. Psoriasis in het gelaat kan zich manifesteren in de wenkbrauwen, de huid tussen neus en bovenlip, het voorhoofd en tegen de haargrens aan. Er zijn diverse mogelijkheden om psoriasis te behandelen in deze gebieden. Je huisarts of dermatoloog kan medicijnen voorschrijven om de psoriasis in het gezicht adequaat te behandelen. Mensen met psoriasis in het gezicht hebben vaak al langer psoriasis en ze hebben vaak ook op diverse andere plekken psoriasisplekken.
Dikke, schilferige plekken bij psoriasis / Bron: Doc James, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Dikke, schilferige plekken bij psoriasis / Bron: Doc James, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een veel voorkomende chronische huidaandoening die de levenscyclus van huidcellen versnelt, waardoor extra cellen zich ophopen op de huid en een plaque vormen. Deze opeenhoping resulteert in schilferige plekken die pijnlijk en jeukend kunnen zijn. Deze plaques, vaak rood met zilveren schubben, kunnen komen en gaan, gedurende weken of maanden opflakkeren voordat ze weer wat minder prominent aanwezig zijn.

Symptomen van gezichtspsoriasis

De symptomen van psoriasis op het gezicht variëren, afhankelijk van welk deel van je gezicht door psoriasis is getroffen.

Oogleden

 • schubben of schilfers bedekken de wimpers
 • de randen van je oogleden kunnen rood en korstig worden
 • de randen kunnen geïrriteerd zijn

Ogen


Oren

 • er kunnen zich plaques in je gehoorgang vormen en deze blokkeren, waardoor gehoorverlies ontstaat
 • meestal is psoriasis niet van invloed op het binnenoor

Mond

Je hebt mogelijk witte en grijze psoriasisplekken op de volgende locaties:
 • op je tandvlees of tong
 • op de wang
 • in je neus
 • op de lippen

Alcoholgebruik kan voor een psoriasisuitbraak zorgen / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comAlcoholgebruik kan voor een psoriasisuitbraak zorgen / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Oorzaken en risicofactoren

Anno 2023 is het niet precies bekend wat psoriasis veroorzaakt, maar het is wel bekend dat genen en je immuunsysteem een grote rol spelen bij het ontstaan van deze huidziekte. Grofweg 40% van de mensen met psoriasis heeft een naast familielid met de ziekte. Veel van de genen die worden geassocieerd met psoriasis spelen ene rol bij het besturen van je immuunsysteem. Andere risicofactoren zijn:

Behandeling van psoriasis in het gezicht

Zalven

Omdat de huid op je gezicht erg gevoelig is, moet psoriasis in het gezicht zorgvuldig worden behandeld. De huisarts of dermatoloog kan een milde corticosteroïd crème (hormoonzalf) aanbevelen in combinatie met het gebruik van een neutrale zalf of crème zonder medicijnen erin. Vermijd altijd de ogen wanneer je een zalf of crème op het gezicht aanbrengt. Er zijn speciale crèmes om rond de ogen te gebruiken, maar te veel kan glaucoom en/of cataract veroorzaken.

Hoe aan te brengen?

Hier zijn een paar tips om zalf aan te brengen op je gezicht:
 • gebruik kleine hoeveelheden en dun smeren (vooral bij hormoonzalf, bij een neutrale zalf of crème zonder medicijnen erin kun je wat dikker smeren)
 • wees voorzichtig als je crèmes en zalven (waar medicijnen in zitten) rond de ogen aanbrengt, want sommige ingrediënten kunnen de ogen irriteren
 • volg de instructies van je arts op voordat je de medicijnen gebruikt en lees ook altijd eerst de bijsluiter teneinde bijwerkingen te voorkomen van het gebruik van hormoonzalf
 • vraag aan je arts of je make-up kunt gebruiken om de psoriasis op je gezicht te camoufleren (sommige producten kunnen voorkomen dat de behandeling werkt)
 • als de medicatie niet helpt of te veel bijwerkingen veroorzaakt, werk dan samen met je arts om een ​​behandeling te vinden die wel soelaas biedt

Zelfzorg voor psoriasis in het gelaat

Samen met neutrale smeersels en een zalf waar medicijnen in zitten en die door een arts wordt voorgeschreven, kun je ook zelf maatregelen nemen om de psoriasis onder controle te krijgen, waaronder:
 • Stress verminderen. Overweeg ontspanningsoefeningen of dagelijks wandelen.
 • Vermijd triggers, zoals roken, ongezonde voeding en (fors) alcoholgebruik.
 • Volg een plantaardig dieet.
 • Krab niet aan de plekken. Dit zorgt voor krabeffecten en verergering van de klachten.
 • Gebruik moisturizer. Gebruik dagelijks vaseline of een vette crème om uitdrogen en irritatie van de huid te voorkomen.
 • Zoek emotionele steun. Soms kan het hebben van psoriasis op je gezicht ervoor zorgen dat je je somber en depressief voelt. De steun van een patiëntengroep of een psycholoog kan helpen.

Milde nagelpsoriasis / Bron: Seenms, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Milde nagelpsoriasis / Bron: Seenms, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Prognose

Psoriasis is een chronische aandoening. Psoriasis kan in remissie gaan en het kan weer opflakkeren. Je zal vaak merken dat bepaalde dingen de psoriasis en huidklachten verergeren, zoals stress en seizoensgebonden veranderingen die de huid droger kunnen maken.

Psoriasis van het gelaat wordt gewoonlijk geassocieerd met ernstiger symptomen van psoriasis. Mensen met gezichtspsoriasis hebben vaak al langere tijd (vanaf jongere leeftijd) psoriasis en hebben vaker nagelafwijkingen en/of gewrichtsklachten.

Er wordt wereldwijd voortdurend wetenschappelijk onderzoek verricht uit om oorzaken, risicofactoren en behandelingen van psoriasis te identificeren. Naarmate onderzoekers meer over de ziekte leren, zullen er nieuwe manieren ontwikkeld worden om psoriasis in het gezicht adequaat te behandelen.

Lees verder

© 2019 - 2023 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psoriasis: symptomen, behandeling, soortenPsoriasis: symptomen, behandeling, soortenPsoriasis of ook wel plaque psoriasis is een aandoening van het immuunsysteem en een huidziekte. Psoriasis komt bij onge…
Psoriasis, een huidziekte met zware gevolgenPsoriasis is een ontsteking van de huid. Er zijn vijf soorten, elk met unieke tekenen en symptomen, zoals rode huid, wit…
Aandoeningen: PsoriasisAandoeningen: PsoriasisPsoriasis is een chronische huidziekte die het meest voorkomt bij zowel jonge kinderen als volwassenen. De ziekte wissel…
Psoriasis; een veel voorkomende huidaandoeningPsoriasis; een veel voorkomende huidaandoeningPsoriasis is een veel voorkomende, niet-besmettelijke huidaandoening. Psoriasis kan op elke leeftijd optreden en het is…

Wrijven in oog of ogen: Oorzaken, nadelen en tipsWrijven in oog of ogen: Oorzaken, nadelen en tipsWrijven over het oog of de ogen lijkt misschien een relatief onschuldige actie die voor velen voordelen lijkt te bieden.…
Droge huid rond mond: Oorzaken uitdroging rond mondgebiedDroge huid rond mond: Oorzaken uitdroging rond mondgebiedEen droge huid komt vrijwel overal op het lichaam mogelijk tot uiting, ook rondom de mond. Dit merkbare en vaak gênante…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/psoriasis
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/317195.php
 • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/facial-psoriasis
 • https://www.healthline.com/health/facial-psoriasis
 • Afbeelding bron 1: Doc James, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Marian Weyo/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Seenms, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 26-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.