Ingegroeide teennagel: Preventie en behandeling

Ingegroeide teennagel: Preventie en behandeling Een ingegroeide nagel kan zeer hinderlijk en pijnlijk zijn. Een unguis incarnatus, zoals een ingegroeide nagel in medische termen wordt genoemd, komt het vaakst voor aan de grote teen. Het verkeerd knippen van de nagel of het dragen van te strakke schoenen kan deze aandoening veroorzaken, maar ook de natuurlijke vorm van de nagel kan iemand een groter risico laten lopen op een ingegroeide teennagel. Wat kun je doen om een ingegroeide teennagel te voorkomen? En wat kun je doen om een eenmaal ingegroeide nagel te behandelen? Is het raadzaam om een specialist te raadplegen?

Verschillende stadia van een ingegroeide nagel

Wanneer een teennagel verbogen is, bestaat de kans dat de groeirichting van de nagel verandert. Een gevolg kan zijn dat de nagelrand in het nagelbed drukt. In dit eerste stadium zal je een drukkend gevoel op je teen ervaren. Als je geen actie onderneemt of laat ondernemen om de teen te ontzien, zal de nagel in de teen blijven drukken en uiteindelijk zelfs de teen ingroeien. Het weefsel van de teen raakt dan verder beschadigd en zal uiteindelijk kapot gaan. In dit stadium zal de huid van je teen, rondom de plaats waar de nagel op de huid drukt, zeer gevoelig zijn en warm aanvoelen. De teen zal een rode kleur hebben en kan opzwellen. Vanuit dit stadium kan er een infectie ontstaan, omdat de bacteriën die zich op de voeten en tenen bevinden nu de kapotte huid kunnen binnendringen.

Ook kan je afweersysteem reageren op de ingegroeide nagel. Een nagel hoort immers niet thuis in de huid van je teen, waardoor je lichaam de nagel kan zien als een lichaamsvreemd object. Jouw lijf zal de nagel dan proberen te verstoten. Wanneer je teen ontstoken is geraakt, zal er sprake zijn van erge pijn. Soms zo erg dat je geen schoenen meer aan kunt zonder zeer extreme pijn te ervaren. Ook zal er nu pusvorming zijn. Deze substantie is een combinatie van bacteriën en gesneuvelde afweer- en lichaamscellen en deze substantie zal het lichaam in dit geval via de teen verlaten.

Wat kun je doen om een ingegroeide teennagel te voorkomen?

Het is niet in alle gevallen duidelijk waarom een teennagel ingroeit, maar er is wel een aantal zaken dat de kans op het ingroeien van een teennagel aanzienlijk kan vergroten. Zo kan de nagel in het nagelbed groeien als je:
  • Te strakke schoenen draagt, waardoor de tenen en de teennagels in de verdrukking komen.
  • Je teennagels te kort of verkeerd afknipt. Als je de hoekjes wegknipt, dan kunnen deze als je nagel weer aangroeit, in het zachte weefsel van je teen drukken.
  • Last hebt van schimmelnagels. Schimmelnagels kunnen (gedeeltelijk) loslaten of vergroeien, waardoor er de kans bestaat dat deze in de teen zullen groeien.
  • Je teen hard hebt gestoten. De teen kan hierdoor opzwellen, waardoor je nagel in de huid gedrukt wordt.
  • Van nature teennagels hebt met een wat meer gebogen vorm.

Het ingroeien van een nagel is niet altijd te voorkomen, maar wanneer je je nagels niet te kort trimt, de hoekjes intact laat en geen knellend schoeisel draagt, dan verklein je de kans op deze aandoening aanzienlijk.

Wat kan je zelf doen tegen een ingegroeide teennagel?

Je kunt zelf preventiemaatregelen treffen, maar wanneer een nagel eenmaal is ingegroeid, dan is er helaas weinig wat je zelf nog kunt doen om dit probleem te verhelpen. Wat je wél kunt doen, is juist handelen tot je bij een podotherapeut of huisarts terechtkunt. Het is raadzaam om alle mogelijke druk op de teen te vermijden. Draag dus geen schoenen als je thuis bent en kies voor ruim schoeisel of slippers als je toch de deur uit moet, zodat je je teen ontlast. Het is wel belangrijk om je nagels goed te blijven verzorgen om erger te voorkomen. Verwijder regelmatig voorzichtig de vrijgekomen pus en pulk niet aan de pijnlijke nagel. Probeer er sowieso zo min mogelijk aan te zitten en vermijd zeker contact met de ontsteking met ongewassen handen.

Welke behandeling is mogelijk?

In sommige gevallen kan de huisarts zelf een kleine ingreep uitvoeren om de nagel uit de teen te verwijderen. Ook kan hij je doorverwijzen naar een podotherapeut. Afhankelijk van de ernst van de ingroei en de manier van groeien van je nagel, kan er voor verschillende oplossingen worden gekozen.

Een buisje onder de teennagel plaatsen

In het beginstadium van de ingroei kan de arts of therapeut proberen om de nagel iets op te tillen, zodat deze niet langer in de teen drukt. Dit kan hij doen door een dun buisje onder de nagel te schuiven, zodat er een kleine ruimte ontstaat tussen de nagel en het nagelbed. Dit buisje blijft aanwezig, totdat de nagelpunt voorbij het nagelbed is gegroeid. Ook kan worden geprobeerd om de huidplooi waarin de nagel is vastgegroeid terug te duwen.

De Vandenbos-procedure

Een andere methode is het wegsnijden van de nagelwal. Deze kleine ingreep wordt ook wel de Vandenbos-procedure genoemd. Met de nagel zelf wordt tijdens deze procedure niets gedaan.

Partiële nagelextractie

Het versmallen van de nagel door een smal strookje in de lengte weg te snijden, is eveneens een oplossing. Dit wordt partiële nagelextractie genoemd. Na het wegsnijden van de nagelstrook wordt er fenoloplossing aangebracht op een gedeelte van de nagelmatrix. Dit maakt dat er een gedeelte van de wortel van de betreffende nagel afsterft, zodat de nagel voorgoed smaller zal blijven.

Het uitvoeren van een wigexcisie

Een andere mogelijke behandeling die de huisarts of de podotherapeut kan uitvoeren, is de wigexcisie. Hierbij wordt een driehoekje uit zowel de nagel als het nagelbed gesneden. Na afloop wordt de ontstane wond gehecht.

In sommige gevallen is een operatie noodzakelijk

In situaties waarin zowel de huisarts als de podotherapeut geen passende behandeling kunnen bieden, kan een orthopedisch chirurg je verder helpen. Over het algemeen zal in dergelijke gevallen een gedeelte van de nagel, de gehele nagel, het nagelbed of de nagelmatrix onder plaatselijke verdoving worden verwijderd. Welk gedeelte van het nagelapparaat moet worden verwijderd, verschilt per situatie.
© 2018 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ingegroeide teennagel: Oorzaken, symptomen, behandelingIngegroeide teennagel: Oorzaken, symptomen, behandelingEen ingegroeide teennagel zie je het meest aan de grote teen. Eén of beide zijkanten van nagel is gekromd en snijdt in d…
Ingegroeide teennagel: oorzaken en wat kun je eraan doen?Ingegroeide teennagel: oorzaken en wat kun je eraan doen?Een ingegroeide teennagel begint met druk in de rand van de nagelplooi en deze kan doorgroeien tot in de huid. Dit geeft…
Ingegroeide nagel behandelenIngegroeide nagel behandelenWanneer de nagel in de huid ingroeit, spreken we van een ingegroeide nagel. Dit komt het vaakst voor bij de teennagels,…
Behandeling van ingegroeide teennagels altijd belangrijkBehandeling van ingegroeide teennagels altijd belangrijkEen ingegroeide teennagel is een vervelende klacht, die je beter in een vroeg stadium kunt aanpakken, teneinde latere ch…

Overmatig zweten: Wat is het en welke behandelingen zijn er?Overmatig zweten: Wat is het en welke behandelingen zijn er?Zweten is een normale functie van het menselijk lichaam. Bij onder andere warm weer en tijdens het sporten zal het licha…
Een penicillinekuur met amoxilline doodt bacteriënEen penicillinekuur met amoxilline doodt bacteriënAmoxilline is een antibioticum. De arts spreekt ook wel over een penicillinekuur. Dit medicijn is op recept o.a. verkrij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tookapic, Pixabay
  • https://www.gezondheidsnet.nl/voeten/nooit-meer-ingegroeide-nagels
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ingegroeide_nagel
  • https://www.dokterdokter.nl/aandoening/ingegroeide-nagel/item1595
  • https://www.thuisarts.nl/ingegroeide-teennagel/ik-heb-ingegroeide-teennagel
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 14-06-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.