Piep in oor: fluiten, suizen, piepen en brommen in oor
Last van een piep in je oor? Iemand met tinnitus of oorsuizen hoort geluiden als fluiten, suizen, piepen, bonken, tikken, gieren, snerpen, piepen of brommen. Tinnitus is het horen van geluiden in het oor of in het hoofd terwijl er geen externe geluidsbron aanwezig is. Het geluid kan gehoord worden in één oor of in beide oren, van binnenuit het hoofd of van een afstand. Het kan constant of intermitterend, stabiel of pulserend zijn. Bijna iedereen heeft kortstondige tinnitus gehad nadat hij werd blootgesteld aan extreem hard geluid. Vaak uit zich dit als een piep in het oor. Als je bijvoorbeeld een luid concert bijwoont, kan dit kortstondige tinnitus veroorzaken. Sommige medicijnen (met name aspirine en andere niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen die in hoge doses worden ingenomen) kunnen oorsuizen veroorzaken die verdwijnen wanneer het medicijn wordt stopgezet. Als het langer dan zes maanden duurt, is het bekend als chronische tinnitus.
Piep in oor
Veel mensen ervaren af en toe een piep in hun oor, of een sissend, fluitend, rinkelend of brommend geluid in hun oren. Het geluid duurt meestal maar een paar minuten. Een geluid in de oren dat niet beter wordt of spontaan weggaat, wordt
tinnitus genoemd. Mogelijk hoor je een rinkelend of fluitend geluid, dat niet uit je omgeving komt, met andere woorden: niemand anders kan het horen. Het geluid houdt mogelijk gelijke tred met je hartslag, of het kan gelijke tred houden met je ademhaling, het kan constant aanwezig zijn, of het kan komen en gaan. Tinnitus komt het meest voor bij mensen die ouder zijn dan 40 jaar. Mannen hebben vaker last van tinnitus dan vrouwen.
Vormen van tinnitus
Er worden twee hoofdvormen van tinnitus onderscheiden:
- Pulserende tinnitus; en
- Niet-pulserende tinnitus.
Pulserende tinnitus
Pulserende tinnitus of pulserend oorsuizen: deze vorm wordt vaak veroorzaakt door geluiden die tot stand komen door spierbewegingen in de buurt van het oor, veranderingen in de gehoorgang of door vasculaire problemen (problemen met betrekking tot de bloeddoorstroming) in het gezicht of de nek. Je kan geluiden horen zoals je eigen hartslag of de samentrekkingen van de spieren.
Niet-pulserende tinnitus
Niet-pulserende tinnitus wordt veroorzaakt door problemen in de zenuwen die bij het horen betrokken zijn. Mogelijk hoor je geluiden in één of beide oren. Soms wordt dit type tinnitus beschreven als afkomstig van binnenuit het hoofd.
Vóórkomen
Grofweg 10 tot 15 procent van de mensen in Nederland heeft last van tinnitus en bij 1 tot 4 procent is de hinder die ze daarvan ondervinden zeer ernstig, aldus het Groningse universiteitsziekenhuis UMCG.
Oorzaak van fluiten, suizen, piepen en brommen in oor
De meest voorkomende oorzaak van tinnitus is gehoorverlies dat optreedt bij het ouder worden (ouderdomsslechthorendheid of presbyacusis), maar het kan ook worden veroorzaakt door te leven of te werken te midden van harde geluiden (akoestisch trauma). Tinnitus kan optreden bij alle vormen van gehoorverlies en kan een symptoom zijn van bijna elke ooraandoening. Andere mogelijke oorzaken van tinnitus zijn onder meer:
- Een piep in het oor door een opeenhoping van oorsmeer.
- Geneesmiddelen, met name antibiotica of grote hoeveelheden aspirine.
- Het drinken van een overmatige hoeveelheid alcohol of cafeïnehoudende dranken.
- Oorinfecties of trommelvliesruptuur.
- Gebitsproblemen of andere problemen met de mond, zoals temporomandibulaire dysfunctie (TMD), een verzamelnaam voor stoornissen van het bewegingsapparaat van het kauworgaan.
- Letsel of trauma, zoals een whiplash of een directe slag tegen het oor of hoofd.
- Verwonding van het binnenoor na een operatie of bestraling van het hoofd of de nek.
- Trauma veroorzaakt tussen verschillen tussen de omgevingsdruk en de druk in luchthoudende (lichaams)holten (zogeheten 'barotrauma').
- Een piep in het oor door fors gewichtsverlies door ondervoeding of crashdieet.
- Het verder achterwaarts bewegen van de nek dan zijn normale anatomische positie (hyperextensie).
- Problemen met de bloeddoorstroming of vasculaire problemen, zoals carotisstenose (een stenose of vernauwing van de arteria carotis, een halsslagader), arterioveneuze malformatie (een misvorming in het bloedvatstelsel), en hoge bloeddruk (hypertensie).
- Zenuwproblemen (neurologische stoornissen), zoals multiple sclerose (MS) of migraine.
- Akoestisch neuroom (een goedaardige tumor die groeit op de zenuw die de hersenen met het oor verbindt).
- Anemie of bloedarmoede.
- Labyrinthitis, ook wel otitis interna of binnenoorontsteking genoemd, een ontsteking van het evenwichtsorgaan.
- Ziekte van Ménière, waarbij je last hebt van heftige aanvallen van draaiduizelingen, slecht horen en oorsuizen.
- Otosclerose, een aandoening waarbij meestal in het middenoor overmatig bot groeit.
- Schildklieraandoening.
Wat kan je zelf doen aan een piep in je oor?
De volgende tips en maatregelen kúnnen je helpen om de symptomen van tinnitus te verminderen:
Beperk je alcoholgebruik bij tinnitus /
Bron: Istock.com/karelnoppeVermijd alcohol en cafeïne
Drink minder of geen alcohol en dranken die cafeïne bevatten, zoals koffie of energiedrankjes.
Niet roken
Stop met roken en stop met het gebruik van andere tabaksproducten waar nicotine in zit. Gebruik van nicotine maakt tinnitus erger door de bloedtoevoer naar de structuren van het oor te verminderen. Nicotine verhoogt de hartslag en vernauwt de bloedvaten in je lichaam.
Vermijd NSAID's
Beperk het gebruik van aspirine, producten die aspirine bevatten en andere niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) zoals
ibuprofen of
naproxen.
Beweeg regelmatig
Lichaamsbeweging verbetert de bloedtoevoer naar de structuren van het oor. Vermijd echter langere perioden van beweging, zoals fietsen, die de nek in een hyperextensie-positie brengen.
Vermijd harde geluiden
Beperk of vermijd blootstelling aan geluiden waarvan je vermoedt dat ze bij jou de piep in het oor of een ander irritant geluid veroorzaakt. Als je harde geluiden niet kunt vermijden, draag dan beschermende oordopjes of oorwarmers.
Piep in oor negeren
Probeer het geluid te negeren door je aandacht op andere zaken te richten.
Doe ontspanningsoefeningen
Stress en
vermoeidheid lijken tinnitus te verergeren. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen.
Zorg voor achtergrondgeluid
Verblijf in stille ruimtes kan ervoor zorgen dat tinnitus meer op de voorgrond lijkt te treden. Een achtergrondgeluid kan de hoeveelheid ruis verminderen die je hoort. Draai muziek wanneer je probeert in slaap te vallen of wanneer je je op een rustige plek bevindt. Gebruik een ventilator, een
luchtbevochtiger of een apparaat dat rustgevende geluiden zoals oceaangeluiden maakt.
Ginkgo biloba
Probeer het kruidensupplement
Ginkgo biloba. Sommige studies suggereren dat dit kan helpen bij het verlichten van tinnitus, maar andere studies laten geen voordeel zien. Anno 2024 is verder onderzoek nodig om hierover uitsluitsel te geven en om de beste dosering te bepalen.
Piep in oor gaat niet weg: arts raadplegen
Een piep in je oor die komt en gaat, vereist geen medische behandeling. Het is mogelijk dat je je arts moet raadplegen als tinnitus optreedt met andere symptomen, niet beter wordt of weggaat, of zich in slechts één oor bevindt. Er is misschien geen remedie voor tinnitus, maar je arts kan je helpen om te leren omgaan met het probleem. Ook moet uitgesloten worden dat tinnitus wordt veroorzaakt door een ernstig onderliggend probleem.
Onderzoek en diagnose
Om te bepalen welke onderliggende medische aandoening de tinnitus kan veroorzaken, zal de arts vragen stellen over je klachten en een algemeen lichamelijk onderzoek doen, inclusief een zorgvuldig onderzoek van je oren. Zorg ervoor dat je je arts op de hoogte brengt van alle medicijnen die je inneemt, want tinnitus kan een bijwerking zijn van sommige geneesmiddelen. Als de oorzaak van het probleem onduidelijk blijft, wordt je mogelijk doorgestuurd naar een otoloog (een KNO-arts die gespecialiseerd in is oren en gehoor), of een audioloog (een gehoorspecialist) voor gehoor- en zenuwtests. Als onderdeel van het onderzoek krijg je mogelijk een gehoortest, een audiogram genaamd. Beeldvormend onderzoek, zoals een MRI of een CT-scan, kan ook worden aanbevolen om een eventueel structureel probleem aan het licht te brengen.
Behandeling van een piep in het oor
Als de piep in je oor of tinnitus een symptoom is van een onderliggende medische aandoening, is de eerste stap het behandelen van deze aandoening. Maar als de tinnitus na de behandeling blijft bestaan of als deze het gevolg is van blootstelling aan harde geluiden, adviseren zorgverleners verschillende niet-medische opties die kunnen helpen de ongewenste geluiden te verminderen of te maskeren. Soms verdwijnt de tinnitus spontaan, zonder enige interventie. Het moet echter duidelijk zijn dat niet alle tinnitus kan worden opgeheven of verminderd, ongeacht de oorzaak.
Medicatie bij oorsuizen /
Bron: Stevepb, PixabayBehandeling kan bestaan uit:
- Als de oorzaak van je tinnitus buitensporig oorsmeer is, spuit de arts je oren schoon.
- In geval van een oorontsteking kan de arts oordruppels met een zuur en een corticosteroïd erin voorschrijven.
- Chirurgie kan nodig zijn in zeldzame gevallen van een tumor, cyste of otosclerose.
- Als je tinnitus het gevolg is van een temporomandibulaire dysfunctie zal de arts je waarschijnlijk doorverwijzen naar een orthodontist of een tandarts voor een passende behandeling.
- Medicijnen: de arts kan medicatie voorschrijven om de klachten te verminderen. Veel geneesmiddelen zijn onderzocht voor de behandeling van tinnitus.
- Gehoorapparaten: als oorsuizen gepaard gaat met gehoorverlies, kan een gehoorapparaat nuttig zijn.
- Apparaten die het geluid maskeren. Veel mensen profiteren van tinnitusmaskers, apparaten die lijken op gehoorapparaten en die een aangenamer geluid laten horen dan de interne ruis die door de tinnitus wordt geproduceerd.
- Tinnitus Retraining Therapy (TRT): deze vorm van tinnitusbehandeling duurt 12 tot 24 maanden en is zeer succesvol gebleken.
- Cognitieve therapie: dit is een vorm van psychotherapie die iemand helpt zijn of haar reactie op de tinnitus aan te passen. Het werkt het best in combinatie met andere vormen van therapie, zoals maskeren of medicatie.
- Biofeedback: dit is een ontspanningstechniek die mensen helpt stress te managen door hun reactie daarop te veranderen. Sommige mensen vinden het nuttig bij het verminderen van tinnitus.
- Een cochleair implantaat: een dergelijk apparaat, geïmplanteerd in het oor, wordt meestal gebruikt om ernstige doofheid te behandelen. Ze lijken ook sommige mensen met tinnitus-gerelateerd gehoorverlies te helpen. Het apparaat werkt door het verzenden van elektrische signalen van het oor naar de hersenen.
Preventie
Je risico op het ontwikkelen van tinnitus neemt toe bij blootstelling aan harde geluiden end daarom is gehoorbescherming aan te bevelen als preventieve maatregel. Draag gehoorbescherming op je werk bij blootstelling aan harde geluiden en draag oordopjes als je naar een concert of dancing gaat.
Lees verder