ADHD medicijnen en alternatieven

ADHD medicijnen en alternatieven ADHD komt niet alleen bij kinderen voor, maar zeker ook bij volwassenen. Wanneer de diagnose is gesteld, is een veelal logisch gevolg ondersteuning door middel van therapie en medicatie. Er is veel wetenschap over medicatie, maar minder over de alternatieven. Denk aan een aangepast voedingspatroon, neurofeedback en homeopathie. Is medicatie wel de beste oplossing, of zijn de alternatieven voldoende doeltreffend?

Wat is ADHD?

De afkorting ADHD staat voor "attention deficit hyperactivity disorder". In het Nederlands spreken we van een "aandachtstekort- en hyperactiviteitstoornis". Daarbij is het belangrijk om te weten dat "aandachtstekort" niets te maken heeft met iemand die om veel aandacht vraagt. Mensen met een aandachtstekort hebben moeite om hun aandacht gedurende langere tijd erbij te houden. Niet omdat ze dit niet willen, maar simpelweg omdat ze dit niet kunnen.

ADHD heeft drie belangrijke elementen, namelijk:

  • een verhoogde behoefte aan beweging
  • problemen met het concentratievermogen
  • impulsief handelen

Een verhoogde behoefte aan beweging
Voorbeelden van een verhoogde behoefte aan beweging zijn gevoelens van onrust, weinig of niet kunnen stilzitten, steeds het gevoel hebben te moeten opstaan en rondwandelen, wiebelen met de voeten of met de benen, aan één stuk doorpraten, langdurige verhalen afsteken terwijl de luisterende persoon de draad kwijtraakt, gespannen zijn, niet gemakkelijk tot rust komen, continue friemelen met voorwerpen in de handen, enzovoorts.

Een verminderd concentratievermogen
Voorbeelden van een verminderd concentratievermogen zijn vergeetachtigheid, spullen kwijtraken zoals een beurs of sleutels, veel dingen tegelijkertijd doen, afgeleid raken, moeite hebben met details, niet kunnen blijven luisteren, enzovoorts.

Impulsief handelen
Voorbeelden van impulsief handelen zijn dingen meteen doen zodra je er aan denkt, of iets zeggen zonder er eerst over na te denken, voor je beurt willen spreken, vreetaanvallen, gevaarlijk gedrag in het verkeer, snel relaties aangaan en weer verbreken, geld uitgeven zonder dat het nodig of verantwoord is, voordringen zonder dat je er erg in hebt. Het zijn allemaal voorbeelden van impulsief gedrag.

Medicatie gebruiken?

Wanneer de diagnose ADHD gesteld is, zal therapie worden geadviseerd. Vaak in combinatie met medicatie. Medicatie zorgt ervoor dat de niet goed werkende "natuurlijke rem" wordt hersteld. Mensen worden rustiger en kunnen zich beter concentreren. De medicijnen die worden voorgeschreven bij ADHD werken niet als geneesmiddel. De oorzaak kan niet door medicijnen worden weggenomen. Verbeteringen dankzij de medicijnen, zijn echter maar tijdelijk. Als een pil uitgewerkt is, komen de symptomen weer terug. Soms zelfs even sterker dan normaal. Dit noemt men een reboundeffect.

Soorten medicatie

Er zijn diverse soorten medicatie die gebruikt worden om het leven met ADHD wat makkelijker te maken. Vaak komt ADHD niet alleen voor, maar zie je ADHD in combinatie met bijvoorbeeld een angst- of paniekstoornis. Daarom is het van belang de juiste medicijnen voorgeschreven te krijgen. Niet iedereen is immers hetzelfde. Hieronder een aantal medicijnen, die door artsen wordt voorgeschreven aan mensen met ADHD:
  • Ritalin
  • Concerta
  • Strattera

Methylfenidaat

Een moeilijk woord, maar wat is dit nu eigenlijk? Methylfenidaat is de werkzame stof in Ritalin. Sinds het begin van de jaren zestig is dit psychostimulantium als medicijn geregistreerd. De mogelijke bijwerkingen kunnen vervelend zijn, maar nemen vaak in de loop van de tijd af. Bijwerking zijn onder andere:
  • hartkloppingen
  • een gejaagd gevoel hebben
  • misselijkheid
  • minder eetlust hebben
  • meer moeite met in- of doorslapen

Na het uitwerken van de laatste dosis kan de zogenaamde rebound-ontremming optreden, met een toename van hyperactiviteit, onrust, prikkelbaarheid of concentratievermindering zoals hierboven al is beschreven. Kijk voor uitgebreidere informatie op de "wikipediasite" om meer te lezen over menthylfenidaat.

Alternatieven

Mensen met ADHD hebben weliswaar een aantal beperkingen, maar ook een aantal hele mooie eigenschappen die vaak over het hoofd worden gezien. De meeste mensen met ADHD zijn namelijk heel creatief, enhousiast en altijd bereid om de draad weer op te pakken bij tegenslagen. Aangezien medicatie zelf geen structurele oplossing voor het "probleem" is, zijn er voldoende mensen die de feitelijke symptoombestrijding liever in alternatieve vorm zien.

Homeopatie

Homeopathische middelen worden bereid uit natuurlijke producten, vooral uit planten en mineralen. Om de schadelijke werking weg te nemen. worden de producten behoorlijk verdund en veel geschud. Door dat schudproces ontstaat een andere werking en neemt de geneeskracht toe, zonder bijwerkingen.

Voeding

Wanneer rekening wordt gehouden met voeding, kan dit een positieve bijdrage leveren aan mensen met ADHD. Zo wordt bijvoorbeeld koffie afgeraden en geadviseerd om het gebruik van suiker tot een minimum te beperken. Ook het eten van veel ongezonde vetten heeft een negatieve werking. Er zijn ook theorieën bekend over het gebruik van producten waar kleurstoffen in zitten. Dit zou geen gunstig effect hebben op mensen met ADHD, ze kunnen er juist drukken van worden of voelen een toename van innerlijke onrust.

Sporten

Sporten is van essentieel belang voor mensen met ADHD. De extra adrenaline die het lichaam aanmaakt, kan via sporten op een natuurlijke manier worden afgebroken. Dit zorgt ervoor dat men fitter en wat rustiger wordt. Het maakt daarbij niet veel uit wat voor sport er beoefend wordt.

Neurofeedback

Volgens onderzoek zouden mensen met ADHD de balans tussen onder andere beta- en theta-golven in de hersenen verstoord zijn. Door trainingen zou die balans kunnen worden hersteld. Tijdens de therapie worden elektroden op het hoofd geplaatst. Vervolgens wordt er op de computer een spel gespeeld of een film bekeken. Als het brein niet goed wordt aanstuurt, worden beelden een stuk minder scherp of wordt het lastiger om de opdrachten uit te voeren. Op die manier worden als het ware automatisch de hersenen getraind. Als de ‘goede’ hersengolven gebruikt worden, zal beloning plaatsvinden.
© 2010 - 2025 Ferrie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ADHD; wat is het?ADHD is de laatste jaren goed ingeburgerd, zelfs zo goed dat we bijna niet meer weten wat de betekenis van dit woord is.…
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…
ADHD bestaat nietADHD bestaat nietADHD staat voor attention deficit hyperactivity disorder en kenmerkt zich door hyperactiviteit en aandachtstekort. Het w…

Last van opgezette, dikke voetenLast van opgezette, dikke voetenVeel mensen hebben wel eens last van opgezette, dikke voeten, de voeten zijn erg dik en de schoenen passen niet goed. Ho…
Handicap of invalideHandicap of invalideEen handicap of invaliditeit komt in verschillende vormen voor. Een handicap is aangeboren of een gevolg van een ziekte…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
  • www.janssen-cilag.nl
Ferrie (11 artikelen)
Laatste update: 13-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.