RTMS, magneten tegen depressie
Een depressie kan vele oorzaken en vele triggers hebben, in Nederland alleen al zijn er anno 2012 750.000 depressieve mensen, toch blijkt bij de meeste gevallen de signalen bij bepaalde delen in de hersenen af te wijken met die van niet- depressieve mensen. Reden om te zien of dit gebied te stimuleren valt, dit heeft zich ontwikkeld tot een proces genaamd rMTS, ofwel, repetative Transcranial Magnetic Stimulation, het stimuleren van een deel van de hersenen met een magneet bij de linker prefrontale cortex.
Hoe werkt rTMS (repetative Transcranial Magnetic Stimulation)
rMTS werkt door middel van een magneet die heel snel aan- en uitschakeld. Patiënten ervaren het alsof er iemand heel snel met een potlood tegen hun hoofd tikt. De behandelende arts beweegt de magneet langzaam rond op zoek naar het gebied dat de bewegingen specifiek van de linker duim aanstuurt. Zodra de magneet bij dit gedeelte van de hersenen aankomt zal de patiënt zijn of haar duim op het ritme van de 'knipperende' magneet de duim bewegen. Dan weet de arts dat hij in de buurt is van het gebied dat hij moet hebben, een gebied ter grootte van een suikerklontje, de plek die de hoofdrol speelt bij beloning en toenaderingsgedrag. Het probleem bij de meeste depressieve patiënten is dat dit gebied slechter of helemaal niet werkt waardoor men nooit een goed gevoel krijgt van bijvoorbeeld wat lekkers te eten of het helpen van een vriend of simpelweg van de zon te genieten. De magneten veroorzaken inductie in de hersenen en omdat de magneet zo snel aan- en uit gaat verandert het magnetisch veld en wekt electrische spanning op in geleidende materialen zoals zenuwcellen. Aan dit proces wordt gesprekstherapy gekoppeld, 75% van de mensen knapt op van de therapie en het heeft een langdurig effect van 15 tot 25 sessies. Het kan maanden tot jaren helpen. Ik wil ook zeker aanraden om naar de volgende video te kijken om een beter beeld te krijgen van het totale proces:
rMTS
Electroshocktherapie, de voorloper van rTMS
De voorloper van rMTS had hetzelfde princiepe als rMTS, electroshock therapy gaf psychiatrische patiënten een electrische schok door het hoofd om ze daarbij weer 'normaal' en 'handelbaar' te maken, tot op zekere hoogte had dit ook het gewenste effect, ware het niet dat er veel misbruik van werd gemaakt in de psychiatrische zorg, het zonder verdoving werd gedaan en er vervelende bijwerkingen waren, zoals missellijkheid en geheugenproblemen.
Electroshocktherapie is echter nog steeds nuttig vandaag de dag, maar alleen onder verdoving en bij depressieve patiënten die zware angst en paniek aanvallen hebben gedurende de meeste tijd van hun dag en simpelweg niet willen eten of drinken. rMTS echter is een techniek met minder bijwerkingen en veel patiëntvriendelijker. Buiten het feit om dat het niet pijnlijk is kan met ook véél gerichter werken en de energie van de magneet precies richten om zo alleen het probleemgebied aan te pakken. Op zijn ergst zal je misschien een beetje last hebben van wat hoofdpijn wat zo verdwenen is met een paracetamolletje.
Gezondheidsraad
De gezondheidsraad is erg positief over dit systeem, de cijfers liegen er nieet om en het is zelfs mogelijk dat mensen met andere psychische problemen geholpen kunnen worden zoals mensen die stemmen horen of bij ongewenste spiertrillingen zoals bij Parkinson. In het geval van bijvoorbeeld Parkinson zal de magneet ervoor zorgen dat het hersengebied dat hiermee te maken heeft juist minder signalen verstuurd. Veel mogelijkheden dus.
Kritiek
Echter, deze behandelmethode staat anno 2012 nog in haar kinderschoenen en wordt nog volop getest. Het is nog wel beschikbaar voor iedereen maar men komt wel voor een aantal voorwaarden te staan. Lichte depressie komt niet in aanmerking en Electro Shock Therapie moet uitgeprobeert zijn. Ook moet men aan bepaalde eisen voldoen met betrekking tot hun klachtenbeeld. Reden dus om alert te blijven en alles binnenste buiten te keren. Zo zijn er ook mensen die suggereerden dat deze methode een placebo effect zou hebben omdat men zo graag zou geloven dat het ook inderdaad zou werken en met deze gedachte in feite zichzelf beter zouden denken. Het
placebo effect is al jaren bekend en is ook dé methode om uit te zoeken of bijv. medicijnen (voldoende) effect hebben op bepaalde problemen. Men wilde dit dus uitsluiten bij rMTS, bij sommige mensen werd er een metalen plaatje voor de magneet gezet, iets wat onmogelijk te herkennen was als dusdanig en een sessie van deze tests werden uitgevoerd. Wat blijkt? rMTS werkt inderdaad! Maar het effect is nog minimaal en de kans op terugval is nog steeds groot. Deze behandelwijze moet dus nog veel ontwikkeling ondergaan wil het een beter effect hebben dan anti depressiva. De tests die in 2007 plaatvonden werden uitsluitend getest bij 300 mensen waarbij anti-depressiva niet werkten.
De cijfers
Zoals al aangegeven werkt rMTS ongeveer even goed als anti-depressiva, ware het niet dat maar bij 30 tot 50% van mensen die anti depressiva nodig hebben, het ook daadwerkelijk aanslaat. Na 20 sessies over ongeveer 6 maanden voelt 77,6% een aanzienlijke verbetering van zo'n 50% in de gemoedstoestand.
Cijfers op basis van 49 patienten op de lange termijn (6 maanden na behandeling):
- Zesenderdig personen konden, omdat de behandeling was aangeslagen met de test meewerken, dit is 73,5%.
- Met zeventien patiënten hiervan ging het nog steeds erg goed. Hun behandeling in het verleden werkte nog steeds.
- Negen patiënten lieten een terugval zien.
- Één patiënt had nog onderhoudsbehandelingen.
- Negen patienten lieten niets meer van zich horen of wilden niet met de test meedoen.