Is chocolade gezond? Ja! Chocolade is gezond voor het hart!

Is chocolade gezond? Ja! Chocolade is gezond voor het hart! Dagelijks sterven er ontelbaar veel mensen aan hart- en vaatziekten. Vaak leeft iemand lang met deze aandoeningen zonder het zelf te beseffen. Tot wanneer plots de bom ontploft en het misschien te laat is. Wetenschappers hebben nu een middel ontdekt dat ons kan helpen met het gezond houden van ons hart.

De studie

Volgens een Amerikaanse studie die in 2010 uitgevoerd werd zouden sommige chocoladesoorten kunnen helpen in het tegengaan van hart- en vaatziekten. De studie werd voorgesteld in Washington op de 166e National Meeting van de American Association for the Advancement of Schience. De studie werd uitgevoerd bij 40 gezonde vrijwilligers. Zij kregen dagelijks een dosis cacaopoeder toegediend.

Het resultaat

De 40 vrijwilligers werden dagelijks onderzocht en wat bleek na een tijdje; de vorming van bloedklonters werd afgeremd door de toename van het cacaopoeder. Hoewel cacaopoeder minder sterk is, zou het effect vergelijkbaar zijn met de werking van een aspirine. De afremming van bloedklontervorming werd waargenomen bij 100% van de geteste vrijwilligers.

De werking

Volgens de Amerikaanse onderzoekers bevat cacaopoeder hoge concentraties flavonoiden. Dit is een chemische stof die een antioxyderende werking heeft en de schade kan voorkomen veroorzaakt door vrije radicalen in de bloedvaten. Deze flavenoiden zouden bovendien ook de klontering van de bloedplaatjes afremmen. Deze klontering is verantwoordelijk voor hartaanvallen en beroertes.

Het poeder

Natuurlijk bestaan er verschillende soorten poeders en lang niet alle van dezen bevatten flavenoiden. Gewone Nesquik- of Chocovitpoeder zal zijn effect volledig missen, ook poeder van witte chocolade zal je geen dienst bewijzen bij deze. Kijk wat verder in de rayons en zoek naar echt zwart cacaopoeder van pure cacaobonen. Deze zijn rijk aan flavenoiden en zijn bij deze dus ideaal.

De doelgroep

Cacao is geen geneesmiddel en hart- en vaatziekten zijn van alle leeftijden. Daarbovenop komt nog dat behalve het feit dat cacaopoeder gezond is voor het hart het ook nog eens een kankerremmende werking heeft. Maar dat is nog niet alles; cacao beschermt ook het tandvlees, verlaagt de cholesterolspiegel, verlaagt kans op ontstekingen én beschermt de uit tegen UV-licht. Niets dan voordelen dus, voor alle leeftijden!

In de kantlijn

Hoewel de studie het zonder twijfel bij het rechte eind heeft moeten we bij dit verhaal toch nog een kleine kantlijn tekenen. De studie werd namelijk gefinancierd door een snoepjesfabrikant, Mars. Deze zijn van plan om in de toekomst repen op de markt te brengen die gezond zijn voor het hart. Maak je echter geen zorgen, hoewel deze studie wellicht een puur commerciële en promotionele stunt was zit hij wel bij het juiste eind. Echte cacao is en blijft in alle opzichten gezond voor ieder mens!
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen hartaanval bij de vrouwSymptomen hartaanval bij de vrouwWanneer het gaat om een hartaanval (myocard infarct) valt op dat vrouwen veel minder snel naar de dokter stappen dan man…
Hoe een hartaanval te onderscheiden van slokdarmontsteking?Hoe een hartaanval te onderscheiden van slokdarmontsteking?Een hartaanval is de eerste doodsoorzaak bij vrouwen en de tweede doodsoorzaak bij mannen. Een hartaanval wordt vaak ver…
Levensstijl: hoe kan je de kans op een hartaanval verkleinenLevensstijl: hoe kan je de kans op een hartaanval verkleinenEen hartinfarct, in de volksmond ook wel bekend als een hartaanval, treft jaarlijks maar liefst 33.000 Nederlanders. Dat…
Wat is een hartaanvalWat is een hartaanvalEen hartaanval/hartinfarct is een veel voorkomende, dan wel de meest voorkomende hartziekte. Wat gebeurt er tijdens een…

Vrouwen met autismeIn Nederland zouden zon 20.000 tot 30.000 normaal begaafde vrouwen met autisme zijn. Over autisme bij mannen is al veel…
Snurken, tips voor een rustige nachtSnurken komt in verschillende gradaties voor. Als uw partner naar een andere slaapkamer verhuist, bent u een matig snurk…
Harrys (177 artikelen)
Laatste update: 22-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.