Snurken, tips voor een rustige nacht

Snurken komt in verschillende gradaties voor. Als uw partner naar een andere slaapkamer verhuist, bent u een matig snurker. Als de buren ook verhuizen, bent u een 'zwaar geval' te noemen. Mannen snurken meer dan vrouwen. In een onderzoek onder meer dan 200 personen werd vastgesteld dat 71 procent van alle mannen snurkte, terwijl dit bij de vrouwen slechts 51 procent was.

Wat gebeurt er eigenlijk?

Bij een Italiaans onderzoek bedroeg het verschil bijna twee tegen één in het voordeel van mannen - of moeten we zeggen: in het nadeel van de vrouwen. Medisch gesproken zijn matige snurkers personen die elke nacht snurken, maar bijvoorbeeld alleen als ze op hun rug liggen of slechts een deel van de nacht. Hoewel het gesnurk u waarschijnlijk niet als muziek in de oren klinkt, wordt het geluid georkestreed door een blazerssectie achter in de keel. Tijdens de slaap ontspant het weefsel in de bovenste luchtwegen achteraan in de keel. Als u inademt brengt de lucht dit weefsel aan het trillen, wat vergelijkbaar is met een blaasinstrument. Als uw slaapmaatje niet meer alleen spreekt over aparte bedden, maar zelfs over aparte slaapkamers, hebben we hier enkele tips om de muziek stil te zetten.

Tips

 • Ga op dieet. De meeste snurkers zijn mannen van middelbare leeftijd met overgewicht. De meeste vrouwelijke snurkers zijn de menopauze voorbij. Vermageren vermindert het snurken. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij matige snurkers die afslanken, het gesnurk minder luid wordt en bij sommigen zelfs helemaal verdwijnt. U hoeft absoluut geen super-zwaargewicht te zijn om te snurken. Gewoon een beetje overgewicht kan al problemen geven. Mannen die ongeveer 20 procent boven hun ideale gewicht zitten, kunnen gaan snurken. Bij vrouwen gebeurt dit veel later, doorgaans pas als ze 30 tot 40 procent boven hun ideale gewicht zitten. Maar hoe zwaarder u bent, hoe meer kans er is dat uw luchtwegen inklappen.
 • Zeg het slaapmutsje vaarwel. Alcohol voor het slapengaan maakt het snurk probleem nog erger. Een slaapmutsje is dus uit den boze.
 • Pas op met slaapmiddelen. Slaapmiddelen bezorgen u misschien een goede nachtrust, maar houden uw partner wakker. Alles wat de weefselstructuren in uw hoofd en nek ontspant, vergroot de kans op snurken. Zelfs antihistaminica zijn af te raden.
 • Doof uw sigaret. En maak een eind aan het gesnurk. Rokers zijn namelijk vaak snurkers. Houd er dus mee op.
 • Slaap op uw zij. Zware snurkers snurken in vrijwel elke houding, matige snurkers doen het alleen als ze op hun rug liggen.
 • Men neme een tennisbal. Men naaie hem in de rug van zijn pyjamajasje. Wanneer u nu tijdens uw slaap op uw rug draait, zit dit harde voorwerp in de weg en zult u onbewust weer op uw zij rollen.
 • Houd een kussengevecht. En gooi uw kussen dan weg. Een kussen versterkt het geronk alleen maar. Alles wat een knik veroorzaakt in uw hals, bijvoorbeeld een dikke kussen, verergert het snurken.
 • Til uw bed naar nieuwe hoogten. Het bed hoger zetten kan helpen tegen het snurken. Breng het hele bed omhoog, niet alleen het hoofdeinde.
 • Geef uw allergie de schuld. Niezen en snurken gaan samen. Snurken kan het gevolg zijn van een allergie of verkoudheid. Gebruik een decongestivum voor de neus, vooral als u alleen tijdens het hooikoorts seizoen snurkt.
 • Steek er een stop in. Wanneer niets helpt, kan de lijdende partij van het gesnurk oordopjes dragen in bed, maar of dat het probleem oplost...
 • Snurken en andere symptomen. Als u behalve snurken last hebt van bijvoorbeeld slaperigheid overdag en concentratiemoeilijkheden, kunt u beter uw huisarts bezoeken.

Slaapapnoe

Als uw adem tijdens het slapen regelmatig stokt, hebt u waarschijnlijk last van slaapapnoe. Zware slaapapnoe houdt in dat de ademhaling meer dan vijfmaal per uur minstens 10 seconden stokt. Slaapapnoe komt vooral voor bij mannen tussen dertig en vijftig jaar. Bij de obstructieve vorm stokt de ademhaling doordat het zachte gehemelte zich ontspant en daardoor de luchtstroom tegenhoudt. De slaper wordt daardoor wakker, haalt met een diepe snurk lucht binnen om het zuurstof peil weer te herstellen, en slaapt vervolgens vaak weer verder. De slaper merkt er misschien niet zo veel van, maar diens partner kan zich er aardig ongerust om gaan maken. Overgewicht of alcoholgebruik kunnen een extra rol spelen bij apnoe. Mensen met slaapapnoe zijn vaak snurkers.
Bij de andere soort slaapapnoe, die zelden voorkomt, functioneert het deel van de hersenen dat de ademhaling reguleert niet goed, bijvoorbeeld door een hersenbeschadiging of beroerte.

Wat u zelf aan uw (obstructieve) slaapapnoe kunt doen? Val af als u te zwaar bent. Gebruik geen alcohol en geen slaapmiddelen. Slaap op uw zij. Helpen deze dingen niet, dan bestaan er speciale behandelingen, die u misschien helpen.
Slaapapnoe door een hersenbeschadiging is vanzelfsprekend veel lastiger te behandelen.
© 2011 - 2022 Ray14125, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingSnurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingIedereen kent wel iemand die snurkt tijdens zijn slaap. Soms komt het alleen voor tijdens bv. verkoudheid, maar er zijn…
Slapen en WakenOnder invloed van daglicht produceert de epifyse in de hersenen een bepaalde hoeveelheid van de stof melatonine. Deze st…
Snurken wat kun je er tegen doenSnurken wat kun je er tegen doenNaar iemand luisteren die ligt te snurken kan leuk zijn, maar ook erg irritant. Maar als je samenleeft met iemand die sn…
Wat te doen tegen snurken?Wat te doen tegen snurken?Is je partner ook weer aan het snurken s'nachts? Veel mensen op middelbare leeftijd snurken wel eens en wordt alleen maa…

Is chocolade gezond? Ja! Chocolade is gezond voor het hart!Is chocolade gezond? Ja! Chocolade is gezond voor het hart!Dagelijks sterven er ontelbaar veel mensen aan hart- en vaatziekten. Vaak leeft iemand lang met deze aandoeningen zonder…
Droge huid en winterjeukAlleen mensen die in een koud, droog klimaat wonen, kennen de kwelling van een droge huid en winterjeuk. Wat kunt u eraa…
Bronnen en referenties
 • http://www.snurken.nl/
Ray14125 (60 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.