Emetofobie ook wel overgeeffobie genoemd
Emetofobie komt meer voor dan men denkt mede doordat men in eerste instantie vaak een andere diagnose stelt als anorexia en smetvrees en net als andere fobieën proberen de mensen met de fobie dit verborgen te houden waar mogelijk. In dit artikel leest u allerlei informatie over emetofobie ook wel overgeeffobie.
Wat is emetofobie
Emetofobie is een extreme angst voor overgeven, dit kan zijn de angst om zelf over te geven of om andere te zien overgeven. Het is een psychische aandoening die ook lichamelijke klachten mee kan brengen. Net als bij alle andere soorten fobie zal de angst nooit volledig over gaan er bestaat dan ook altijd een kans dat men weer in het oude patroon terugvalt.
Symptomen
De ene heeft meer last van emetofobie dan de ander; zo heeft de ene een soort vluchtroute in huis voor als diegene moet overgeven, de ander verliest veel gewicht doordat ze bang worden om te eten, weer een volgende heeft smetvrees en zo zijn er meer gevolgen. Omdat mensen met emetofobie zo bang zijn om over te geven mijden ze vaak mensen omdat ze bang zijn dat ze aangestoken worden met buikgriep. Daarbij zult u bij hun niks in de koelkast vinden wat over de datum is, alle risico's worden vermeden.
Ze zitten vaak in een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is want als ze bang zijn om over te geven dan worden ze misselijk en als ze misselijk zijn worden ze nog banger om over te geven, zo hebben deze mensen juist veel vaker last van buikklachten die eigenlijk door hun angst ontwikkeld worden. Het kan uiteindelijk zo erg worden dat het ervoor zorgt dat diegene bijna niks meer durft en zijn keuzes wat betreft de toekomst soms al vooraf dankzij de emetofobie worden beslist.
Hoe komt men aan emetofobie
Vaak komt het voort uit een traumatische gebeurtenis in de jeugd, de meeste met emetofobie kunnen zich dan ook niet herinneren hoe het was om niet bang te zijn om over te geven omdat het ver uit het verleden komt. De fobie kan zich ondanks dat diegene wellicht nooit overgeeft toch blijven verergeren. Ongemerkt stellen zij steeds meer regels voor zichzelf op om maar niet geconfronteerd te worden.
Behandeling
Er zijn verschillende methodes toepasbaar waarbij soms ook anti-depressiva word voorgeschreven. Bij alle behandelingen word uiteraard eerst gepraat om te kijken waar de oorzaak ligt en wat de klachten zijn. Mensen met emetofobie zijn hun eigen denken en doen zo gewent dat de problemen vaak niet meer worden ingezien. Fobieën hebben vaak te maken met gedachten die informatie verkeerd verwerken, die denken in situaties bijvoorbeeld het ergste scenario waardoor ze steeds meer gaan vermijden. Met cognitieve therapie word er aan gewerkt om dingen anders te bekijken, deze therapie word kunt u eventueel met meerdere volgen.
Één van de andere mogelijke behandelingen is exposure, dit houd in dat men steeds meer en vaker blootgesteld word aan hun angst om het zo 'gewoon' te maken. Deze therapie word na veel praten en overleg langzaam toegepast, u kunt onder andere met de volgende dingen geconfronteerd worden:
- foto's
- filmpjes zonder geluid
- geluid zonder filmpjes
- nepbraaksel
Het komt zo over of dit hele grote stappen zijn, dit zijn het ook zeker voor mensen met emetofobie maar alle deze stappen worden rustig en onderbegeleiding genomen verdeeld over meerdere dagen soms wel weken. Buitenom het geconfronteerd worden met braken word u ook geconfronteerd met de gevolgen waar u tegen aan loopt zoals het eten en de omgang met de medemens.
Weetjes
- In Nederland komt het bij ongeveer 115.000 mensen voor
- De gemiddelde leeftijd ligt rond de 25 jaar
- 90% Zijn vrouwen
- Waarschijnlijk staat emetofobie op de 7e plek van grootste fobieën wereldwijd