Wat de huisarts of specialist niet zegt en de natuurarts wel

Hoe vaak krijgt u bij een antibioticakuur te horen, dat niet zeker is of het helpt omdat de huisarts niet weet of het een virus of bacterie is? Dat een aandoening, zoals een ooglidontsteking chronisch is of dat het nu eenmaal een zwakke plek is? Een natuurarts kijkt echter naar de achtergrond en geeft soms oplossingen, die wel helpen. Een aantal voorbeelden voor zogenaamde chronische aandoeningen, die wel eenvoudig te genezen zijn. En informatie over CAM-artsenverenigingen.

Aandoeningen door eet- of leefstijl

Verschillende aandoeningen lijken eenvoudigweg voort te komen uit een bepaalde eet- of leefstijl, die ongezond blijkt. De oplossing is dan ook vaak voor de hand liggend. Gekeken wordt naar oplossingen voor aandoeningen door het drinken van Cola light, onvoldoende water drinken en onvoldoende ontspanning en slaap.

Aandoeningen door het drinken van Cola light, etc.

Als u gevoelig bent voor Aspartaam, een zoetmiddel in o.a. Cola Light, kunt u last krijgen van ontstekingen. Eerst denkt u nog dat het eenmalig is, maar het blijft terugkomen en lijkt een chronische aandoening te zijn. Hierbij kunt u denken aan ontstekingen aan de vinger: naast en onder de nagel en ontstekingen aan het ooglid: blefaritis. En u maar fucidin op de vingers smeren respectievelijk ogen schoonmaken en oogdruppels gebruiken.

Stopt u nu met het drinken van Cola Light dan is er een grote kans, dat u geen last meer heeft van plotseling opkomende ontstekingen aan de vinger of aan de oogleden. Aspertaam zit bijvoorbeeld ook in zoetjes (ingrediënt sacharine) voor in de koffie of in suikervrije kaugom (ingrediënt fenylalanine).

Aandoeningen door onvoldoende water drinken

Van koffie, thee en cola moet u sneller naar de wc, maar dat betekent niet dat de afvalstoffen in uw lichaam al kunnen worden afgevoerd. Omdat deze afvalstoffen toch een uitweg moeten vinden, ontstaan bijvoorbeeld ontstekingen. U kunt hierbij denken aan voorhoofdsholteontsteking: sinusitis, maar ook aan RSI (Repetitive Strain Injury). De voorhoofdsholteontsteking lijkt steeds maar terug te komen bij kou of drukte en rsi steekt steeds weer de kop op in de vorm van tintelingen en pijn aan hand bij grote werkdruk of spanningen.

Gaat u naast koffie en thee bijvoorbeeld 2 glazen water drinken, dan kunnen de afvalstoffen ook de normale uitweg vinden via de ontlasting. Deze 2 glazen water kunnen ook worden gedronken in de vorm van gekookt water (warmer in de winter) of als kruidenthee. Brandnetel, kamille- of saliethee zijn goede opties en de laatste twee zijn ook nog goed tegen keelpijn.

Interessant is het boek “Uw lichaam hunkert naar water; u bent niet ziek, u heeft dorst” van Dr. F. Batmanghelidj. Hierin wordt beschreven, wat de gevolgen zijn van vaak jarenlange chronische, onopzettelijke uitdroging van het lichaam. Vele verschijnselen die door de hedendaagse reguliere artsen als 'ziekten' worden bestempeld, blijken niets anders te zijn dan het ‘schreeuwen’ van het lichaam om water.

Drinkt u weinig of geen water, behalve dan in koffie, thee en/of frisdranken, dan zal er zeer waarschijnlijk een verbetering optreden als u dit wel gaat doen.

Aandoeningen door onvoldoende ontspanning en slaap

Een natuurarts zal bijvoorbeeld ook kijken naar het adrenaline-gehalte in uw bloed. Een verhoogd adrenaline-gehalte geeft natuurlijk een grotere mate van spanning aan. Aangezien u in deze maatschappij niet altijd deze spanning direct kwijt kunt, is het eenvoudigste om leuke dingen te gaan doen, waardoor u zich ontspannen kunt. Onvoldoende ontspanning leidt tot stress, wat weer tot rugklachten kan leiden. Veel druk van buitenaf vraagt om een goede weerstand van lichaam en geest, anders wordt u eerder boos of angstig en kunt u sociaal geïsoleerd raken. Belangrijk is het om daarom op tijd naar bed te gaan, zodat u weer energie kunt opbouwen.

Aanpak van aandoeningen door eet- of leefstijl

Het is minder eenvoudig, dan het lijkt, want het vraagt wel om discipline. Maar in plaats van Cola light kunt u bijvoorbeeld ook limonade maken van zelfgemaakte siropen en zuiver water. Dan slaat u twee vliegen in één klap: geen aspertaam en meer water.

Artsenverenigingen Complementaire & Alternatieve Geneeskunde

Voor meer informatie over complementaire en alternatieve geneeskunde (CAM) kunt u terecht bij een CAM-arts. De samenwerkende CAM-artsenverenigingen zijn:
  • Artsenvereniging voor Natuurgeneeskunde, Niet Toxische TumorTherapie en Biofysische Geneeskunde ABNG-2000
  • Artsenvereniging voor Homeopathie VHAN
  • Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging NAAV
  • Nederlandse Vereniging van Antroposofische Artsen NVAA
  • Nederlandse artsenvereniging voor Neuraaltherapie en Regulatietherapie NVNR
  • Nederlandse Vereniging van artsen voor OrthoManuele Geneeskunde NVOMG

Lees verder

© 2011 - 2024 Deinfodeler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cola-kip: een aparte, maar heerlijke smaakcombinatieKip, gekookt in een cola-mengsel. Het klinkt niet heel aanlokkelijk. Maar als je het eenmaal geproefd hebt, ben je helem…
Coca-Cola CompanyDe Coca-Cola Company is een van de grootste en waarschijnlijk de grootste leverancier van frisdrank over de hele wereld.
Is Coca Cola light slecht?Is Coca Cola light slecht?In de Jaren 80 introduceerde Coca-Cola een nieuwe cola op de markt, de zogenaamde Coca-Cola light. Deze drank was de eer…
Coca Cola Life: Nieuw, groen, gezond en nog net zo lekker?Sinds januari 2015 is er een nieuwe Coca Cola smaak te koop: Coca Cola Life. Met het groene label, wordt de consument zo…

Wat en hoe van het downsyndroomHet syndroom van Down. Veel mensen kennen wel iemand met het downsyndroom. Maar wat is het precies? Hoe komt het? Hoe zi…
Hoofdpijn tijdens zwangerschap: oorzaken en voorkómenHoofdpijn tijdens zwangerschap: oorzaken en voorkómenHoofdpijn tijdens zwangerschap of zwangerschapshoofdpijn komt vaak voor. Wat kan hoofdpijn tijdens zwangerschap betekene…
Bronnen en referenties
  • http://www.waterisvoeding.nl/
  • http://www.camartsen.nl/
Reactie

Henk, 20-01-2011
Kleine kanttekening ; 'Natuurarts' kan van alles betekenen, van een echte huisarts die graag 'natuurlijke' middelen voorschrijft tot aan een regelrechte kwakzalver die beweert je te kunnen genezen met elektroacupunctuur of instralen.
Het oordeel van 'natuurartsen' is niet altijd betrouwbaar. Reactie infoteur, 21-01-2011
Beste Henk,

De term natuurarts is in dit artikel een arts of specialist, die CAM (complementaire en alternatieve geneeskunde) toepast. Op de pagina van ABNG- 2000 (Artsenvereniging voor Biologische en Natuurlijke Geneeskunde) staat hierover: "Om tot de opleiding tot arts voor Natuurgeneeskunde te worden toegelaten, dient u minimaal te beschikken over het diploma basisarts zoals behaald aan een der Nederlandse Universiteiten."
Op de website van de Samenwerkende CAM-artsenverenigingen (www.camartsen.nl) staat verder: "Alle artsen van de van de 6 CAM-artsenverenigingen (ABNG-2000, NAAV, NVAA, NVNR, NVOMG en VHAN) zijn regulier opgeleid en zien hun werk met CAM als aanvulling op de reguliere geneeskunde en werken samen met de reguliere geneeskunde waar dat wenselijk en nodig is."

Deinfodeler (67 artikelen)
Laatste update: 25-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.