Wat is lentemoeheid?

Wat is lentemoeheid? Lentemoeheid is een seizoensgebonden aandoening waar steeds meer mensen last van hebben. Wat is lentemoeheid en wat kan je ertegen doen? Wat men in de volksmond lentemoeheid noemt, heeft ook een wetenschappelijke naam: Seasonal Affective Disorder of SAD.

Wetenschappers vermoeden dat lentemoeheid te wijten is aan een gebrek aan serotonine in de hersenen, maar ook aan de invoering van de zomertijd. Als de zomertijd aanbreekt wordt de klok een uur teruggedraaid, waardoor het ’s morgens terug langer donker blijft, maar ’s avonds wel langer licht is.

Symptomen

De symptomen van lentemoeheid situeren zich voornamelijk op het vlak van energie. De patiënt voelt zich futloos, heeft weinig zin om iets te ondernemen en kan zelfs depressieve gedachten ervaren. Wie last heeft van lentemoeheid voelt zich overdag slaperig en moe, zelfs bij voldoende nachtrust, en is prikkelbaar. Sommige mensen die last hebben van lenteblues hebben een grotere drang naar suiker en gaan meer eten.

Behandeling

Lentemoeheid is in de meeste gevallen snel en eenvoudig te verhelpen. Men blijft na de winter vastzitten in het stramien van donkere, korte dagen waarin iedereen minder vrolijk is. Bij het ontluiken van de lente is het belangrijk om van het eerste zonlicht en de buitenlucht te genieten om lenteblues te voorkomen. Heel wat negatieve gevoelens en gedachten kunnen vermeden worden door een dagelijkse wandeling. Probeer de drang naar suikers en vetten onder controle te krijgen en eet fruit en lentegroenten, die boordevol energie en vitamines zitten en je helpen om het wintergevoel van je af te schudden. In ernstige gevallen kan lichttherapie een oplossing zijn. Als er minder licht is, maakt het lichaam meer melatonine aan die het slaapmechanisme in gang zet. Door lichttherapie wordt minder melatonine aangemaakt en wordt het biologische ritme hersteld. Zo krijgt men meer energie en verdwijnt het futloze gevoel.

Zomertijd

Om geen last te hebben van de omschakeling naar zomertijd kan men in de week voor de overgang beter al enkele voorbereidingen treffen. Op dinsdag, woensdag en donderdag is het ideaal om een zo normaal mogelijk slaapritme aan te nemen waarbij je elke dag op hetzelfde uur gaat slapen en op hetzelfde uur terug opstaat. Op vrijdag en zaterdag ga je best iets vroeger naar bed, zo’n half uurtje. Sta op zaterdag ook een half uurtje vroeger op en kom op zondag zelfs een uur vroeger uit bed. Middagdutjes worden in de week voor de omschakeling naar het zomeruur best vermeden.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichttherapie bij winterdepressieTijdens de winter hebben sommige mensen last van depressiviteit. Deze vorm van depressie kan behandeld worden met lichtt…
Winteruur en zomeruur: overschakeling, voordelen & nadelenWinteruur en zomeruur: overschakeling, voordelen & nadelenZomeruur en winteruur zijn jaarlijks het onderwerp van discussies tussen voor- en tegenstanders. In het laatste weekend…

Voedselvergiftiging: beter voorkomen dan genezenMensen die voedselvergiftiging hebben gehad, weten hoe lastig het kan zijn. Misselijk zijn en last van je maag hebben is…
Aambeien: een genante kwestieAambeien: een genante kwestieVeel mensen schamen zich diep over aambeien, dit is echt niet nodig. Naar een schatting krijgt zelfs ruim 70% van alle m…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.