Bacteriële Vaginose: kenmerken en behandeling

Bacteriële Vaginose: kenmerken en behandeling Veel vrouwen met vaginale klachten denken vaak ten onrechte dat zij last hebben van een schimmelinfectie of een SOA (seksueel overdraagbare aandoening). Onderzoek wijst echter uit dat veel van deze ongemakken van bacteriële aard zijn. De officiële benaming van deze aandoening is Bacteriële Vaginosis, af te korten als BV.

Wat is Bacteriële Vaginose

Kort gezegd is BV een ontsteking van de vagina die veroorzaakt wordt door een bacteriële infectie. De klachten lijken vaak op de klachten die optreden bij een schimmelinfectie, waardoor veel vrouwen en huisartsen zich vergissen wat betreft de diagnose en behandeling van de problemen. Er zijn aanwijzingen dat een groot deel van de Nederlandse vrouwen leidt aan deze kwaal zonder er last van te ondervinden en zonder zich ervan bewust te zijn. BV is echter geen onschadelijk klein ongemak en kan tot grote en vervelende gevolgen leiden. Wanneer er wel aanwijsbare klachten zijn, bestaan deze meestal uit verhoogde hoeveelheden vaginale afscheiding, een onaangename geur, irritatie van de inwendige en soms ook uitwendige geslachtsdelen en/of jeuk. Vooral de typische, haast visachtige geur is kenmerkend.

Geen SOA

Hoewel de klachten van vrouwen met BV tevens kunnen lijken op een SOA, is dit niet het geval. Bacteriële Vaginosis is geen SOA. Wel heeft onderzoek echter uitgewezen dat er een verband bestaat tussen leefstijl en de aandoening. Dit geldt met name voor: seksuele activiteit gedurende de menstruatie en het hebben van een mannelijke partner die tevens contacten heeft met andere vrouwen. Ook lijkt er verband te zijn met roken en trichomiasis.

PH-waarden cruciaal voor een juiste diagnose

Om er zeker van te zijn de juiste diagnose te stellen is het testen van de PH-waarde in de vagina erg belangrijk. De waardes zijn vaak verhoogd hetgeen betekent dat de zuurgraad te laag is. Een huisarts kan dit onderzoekje snel en makkelijk doen, maar tegenwoordig zijn er via het internet en in sommige drogisterijen en apotheken ook handige zelftests te koop. Een PH-waarde van boven de 4 duidt doorgaans op de aandoening.

Ernstige gevolgen

Artsen uit het Medisch Centrum Haaglanden die onderzoek hebben gedaan naar BV noemen in een artikel over hun bevindingen de volgende mogelijke ernstige gevolgen van een onbehandelde infectie: o.a.allerlei infecties, met name van de urinewegen, baarmoederproblemen, problemen rondom vruchtbaarheid, zwangerschap en geboorte, verhoogde kans op HIV. Ook is de vatbaarheid voor gonorroe, chlamydia, trichomoniasis en besmetting met het humaan immunodeficiëntie virus (HIV) en humaan papillomavirus (HPV) toegenomen.

Behandeling

Uiteraard is een arts de eerste persoon om het probleem mee te bespreken, maar er zijn daarnaast ook veel mogelijkheden om zelf mee te werken aan herstel. De juiste voeding speelt hierin een belangrijke rol. Op het internet zijn veel specifieke voedingsadviezen te vinden, maar men kan zich natuurlijk ook laten voorlichten door de eigen arts, een centrum voor seksuele gezondheid of een diëtiste.
Daarnaast zijn er specifieke middelen te koop die verlichting kunnen bieden bij de klachten, erger kunnen voorkomen en bestaande klachten kunnen behandelen. Dit zijn crèmes en gels die dagelijks lokaal aangebracht dienen te worden. Verder helpt het natuurlijk om geen wisselende seksuele contacten te hebben en geen partner die zelf wisselende contacten onderhoudt.
© 2011 - 2024 Nuna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bacteriële vaginoseBacteriële vaginoseBacteriële vaginose is een aandoening die ontstaat wanneer de zuurtegraad in de vagina verstoord raakt. Normaal gesproke…
De Thuisapotheek, wat zijn de voor en nadelen?De Thuisapotheek, wat zijn de voor en nadelen?De Thuisapotheek is in opkomst. Deze snelgroeiende apotheek levert medicijnen die u chronisch gebruiken moet. De medicij…

Dyspepsie, zware maag of een opgeblazen gevoelIedereen heeft na de maaltijd wel eens last van een zware maag of een opgeblazen gevoel. In medische termen wordt dit dy…
Ablatie bij hartritmestoornissenAblatie bij hartritmestoornissenBij hartritmestoornissen kan een ablatie een oplossing zijn, wanneer medicijnen niet voldoende werken. wat is nou precie…
Bronnen en referenties
  • http://www.testjezelf.nu/handleiding/vaginose.pdf
Nuna (10 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.