Mitralisklepinsufficiëntie en Cardiac output

Het hart heeft 4 verschillende kleppen, waarvan de mitralisklep er één is. Deze klep kan soms, net als alle andere kleppen, dysfunctioneren. Hieronder een inleiding in de oorzaken en gevolgen van mitraalklepinsufficiëntie, cardiac output en het compensatoire Frank-Starling mechanisme.

Mitraalklepinsufficiëntie

De mitraalklep is gelegen tussen de linkervoorkamer en de linkerkamer. De linker harthelft brengt zuurstofrijk bloed van de longen naar de aorta (grote lichaamsslagader). Bij het samentrekken van de voorkamer opent de mitraalklep zich en laat bloedstroom toe naar de linkerkamer. Het mitraalklepapparaat bestaat uit twee klepbladen die via fijne koordjes vasthangen aan de binnenkant van de linkerkamer door middel van papillairspiertjes.

Bij elke contractie van de linkerkamer sluit de mitraalklep en laat geen terugvloei van bloed toe naar de linkervoorkamer. Bij een patiënt waarbij de peesjes van de papillairspieren zijn afgescheurd, kunnen de kleppen wel terugbuigen. Het bloed kan dus terug in het linker atrium. Dit leidt tot blijvende overdruk in de linkervoorkamer met het uitzetten van de voorkamer, hoge drukken ter hoogte van de longen en ritmestoornissen (voorkamerfibrillatie en – flutter).

De kortademigheid bij deze patiënten wordt dus veroorzaakt door de insufficiëntie van de mitraalklep. Het bloed gaat niet genoeg weg uit atrium, waardoor een hogere druk in atrium ontstaat. Hierdoor is er een hogere druk in longader, met als gevolg een hogere druk in het longvaatbed. Dit veroorzaakt longoedeem.

Souffles

Omdat de mitraalklep niet goed sluit, stroomt het bloed dus terug naar het atrium. Hierdoor ontstaat turbulentie van het bloed, wat via de stethoscoop te horen is als geruis (souffle). Tijdens de systole is dit het best hoorbaar, omdat dan de ventrikel samentrekt. Hierdoor komt er druk op de pezen te staan. Deze zijn gescheurd en kunnen dus de druk niet houden, waardoor ze openklappen in de boezem. De contractie van de ventrikel gebeurt tijdens het QRS-complex.

Harttonen

Als de hartkleppen sluiten, stagneert de bloedstroom. Het bloed wordt tegengehouden en stopt met stromen. Deze overgang van stromen naar niet-stromen zorgt voor het geluid. Er zijn twee soorten fysiologische harttonen. De eerste harttoon horen we als de atrioventriculaire kleppen (de mitralisklep links en de tricuspidalisklep rechts) sluiten. De tweede harttoon wordt veroorzaakt door het sluiten van de kleppen boven in het hart. Deze kleppen worden ook wel de semilunairskleppen (aortaklep links en pulmonalisklep rechts) genoemd. Het ene stel kleppen opent als het andere stel sluit en vice versa. De verschillende harttonen zijn dus niet tegelijk te horen, maar achter elkaar. Uit de harttonen kan een cardioloog veel opmaken over de het (dys)functioneren van de hartkleppen.

Cardiac Output

De cardiac output (het volume bloed dat per minuut wordt rondgepompt door het hart) wordt bepaald door het slagvolume (SV) en de hartfrequentie (HF, aantal slagen per minuut). Het slagvolume is de hoeveelheid bloed die per systole wordt weggeduwd. Het eind-diastolisch volume (EDV) is de hoeveelheid bloed die in de ventrikel zit aan het eind van de diastole. De ejectiefractie (EF) is gelijk aan het SV/EDV en is normaal gesproken 50-75%. Het slagvolume kan op twee belangrijke manieren worden vergroot. Ten eerste wordt het slagvolume groter als het eind-diastolisch volume groter is. De rek op de hartspiercellen is dan namelijk groter, waardoor ze sterker samentrekken. Dit verandert echter niet de ejectiefractie. Dit heet het Frank-Starling mechanisme. Hierover later meer.

Ten tweede kan het slagvolume vergroot worden door grotere contractiliteit. De hartspier trekt dan sterker samen bij elk eind-diastolisch volume. Dit vergroot de ejectiefractie, omdat een groter deel van het eind-diastolisch volume wordt weggeduwd. De grootte van de contractiliteit staat onder invloed van het sympathische zenuwstelsel.

Frank-Starling mechanisme

Het Frank-Starling mechanisme houdt in dat het slagvolume groter wordt als het eind-diastolisch volume groter wordt.
Bij patiënten met een mitralisklepinsufficiëntie wordt het slagvolume kleiner, omdat een deel van het bloed in de linkerventrikel weer terugstroomt naar het linkeratrium. Om te dit tegen te gaan, trekt het hart sterker samen (de contractiliteit wordt verhoogd). Hierdoor ontstaat hypertrofie van het hart.

Hypertrofie van het hart kan ook ontstaan bij hypertensie. Het hart moet dan altijd tegen een vergrote arteriële druk (dit wordt ook wel afterload genoemd) oppompen. Hierdoor wordt de spiermassa groter en ontstaat dus hypertrofie. In de loop van de tijd echter, ontstaan er veranderingen in de organisatie en de grote van de myocardcellen. Dit resulteert in een verminderde contractiliteit van die cellen. Hierdoor ontstaat hartfalen, omdat het hart niet meer tegen de afterload kan oppompen. Dit ontstaat pas na een langere tijd.

Een ander effect van hypertrofie is dat de wand van de ventrikel stijver wordt. Hierdoor wordt hij tijdens de diastole minder gevuld. Dit heeft weer tot gevolg dat het atrium groter wordt.

Oedeem

Bij linkerventrikel falen is er vaak sprake van longoedeem. Dit komt doordat de linkerventrikel niet zo veel pompt als de rechterventrikel, waardoor de bloeddruk in de longen veel hoger wordt. Dit veroorzaakt een hogere filtratie van het bloed die de lymfatische afvoer niet aankan. Hierdoor blijft er vocht achter in de longen en dit veroorzaakt benauwdheid.’s Nachts verergert dit.
Overdag, doordat de persoon recht opstaat, verzamelt de vloeistof juist in de benen. Dit komt door een reactie van het lichaam op hartfalen. Het lichaam houdt namelijk meer vocht vast om het plasma volume omhoog te brengen. Hiermee gaat namelijk de veneuze druk en de veneuze return en het eind-diastolisch volume omhoog. Dit verhoogt weer de kracht van de samentrekking en dus het slagvolume. In eerste instantie heft dit het hartfalen (deels) op, maar door de grotere veneuze druk wordt er meer bloed uit de venulen gefiltreerd. Het interstitiële vocht neemt dus ook toe en er ontstaat oedeem.

Bij rechterventrikel falen wordt er niet genoeg veneus bloed vanuit het lichaam afgevoerd. Dit veroorzaakt net als linkerventrikelfalen oedeem in lichaamsdelen, maar ook ascites (vochtophoping in de peritoneale holte. Ook ontstaat er portale en hepatische congestie (te weinig afvoer van bloed) wat pathologische veranderingen kan veroorzaken in de lever, de milt en de darmen. Ook de lever en de hersenen zijn vaak aangedaan bij rechterventrikelfalen.
© 2011 - 2024 Sazzie000, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
SPSS: Pearson correlatiecoëfficiënt voor twee groepenSPSS: Pearson correlatiecoëfficiënt voor twee groepenHet huidige artikel geeft een beschrijving over hoe in het statistische computerprogramma SPSS (Statistical Package for…
Equity theory als middel om te mensen te motiverenEquity theory als middel om te mensen te motiverenEquity theory biedt een solide basis om werk zodanig vorm te geven dat de motivatie van werknemers niet negatief beïnvlo…

Alvleesklierkanker: symptomen, oorzaken en behandelingAlvleesklierkanker: symptomen, oorzaken en behandelingBij alvleesklierkanker zit er een kwaadaardig gezwel bij de alvleesklier. Alvleesklierkanker kent verschillende symptome…
Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)De plotselinge dood van kleine baby's is een mysterieus verschijnsel wat vaak optreed. Dit verschijnsel draagt de naam '…
Bronnen en referenties
  • Vander's Human Physiology - Widmaier
Sazzie000 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 10-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.