Dry needling: pijn verhelpen met naalden in spierweefsel
Dry needling is pijn verhelpen met naalden in het spierweefsel. Dry needling is een relatief nieuwe methode om verkrampt spierweefsel dat pijn veroorzaakt op te lossen of te verminderen. Een prettige behandeling is dry needling niet, maar de behandeling heeft wel veel effect. Dry needling helpt overigens ook bij het herstel van een blessure. Hier lees je hoe deze behandeling in zijn werk gaat.
Dry needling: naalden in vastzittend spierweefsel zetten
Bij naalden in het lichaam denken de meeste mensen aan acupunctuur of aan piercings. Dry needling is echter een andere vorm van het lichaam bewerken met naalden. Bij acupunctuur worden energiebanen weer vrijgemaakt bij dry needling is het de bedoeling dat vastzittend spierweefsel weer los gemaakt door de verkramping op te heffen.
Spier heeft een uitstralingsgebied
Een blessure heeft altijd effect voor de rest van het lichaam. Wie door zijn enkel gaat, doet ook iets mijn zijn onderbeenspieren. Dat hoeft niet onder in te zijn, maar kan ook hoog in het onderbeen zijn. Dit komt omdat elke spier een uitstralingsgebied heeft. Een verkrampte spier heeft een verminderde functie en dat betekent dat de pijn later in de enkel of ergens anders in het been kan terugkomen. Bovendien krijgen spieren een flinke oplawaai als ze zijn beschadigd. Ze zijn dan minder sterk en soepel. Daardoor is een tweede blessure heel voor de hand liggend. Wie eenmaal door zijn enkel is gegaan, merkt snel dat het ook een tweede keer gebeurt. Daarbij gaat het eigenlijk dan niet om de enkel, maar om de spieren die de enkel niet kunnen stabiliseren.
Dry needling is nog vrij onbekend
Dat met dry needling heel veel klachten kunnen worden verminderd of opgelost weten zelfs veel huisartsen niet. Op een scan of een röntgenfoto is bovendien vaak niet te zien wat er nu aan de hand is en dan moeten mensen maar leven met de pijn in rug, nek of op een andere plek. Bovendien kijken huisartsen en medisch specialisten vooral naar de gewrichten. Maar veel fysiotherapeuten zijn er van overtuigd dat niet herstelde spieren het euvel zijn en dat daar de meeste klachten vandaan komen.
Dry needling: leuk is anders
Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Wie van zijn pijn af wil moet ook pijn lijden. Dat geldt ook voor dry needling. Het is een enigszins pijnlijke behandeling en gaat als volgt in zijn werk:
- De fysiotherapeut voelt met zijn vingers naar een triggerpoint. Dit is een mikroverkramping ter grootte van een erwt(je) of halfgaar stukje macroni, en zorgt voor een streng in de spier. Wanneer een triggerpointtherapeut een streng in de spier vindt, zal hij/zij in die streng op zoek gaan naar de kern: het triggerpoint, en deze behandelen. De streng op zich is vaak al pijnlijk bij aanraking van een vingertop, maar een triggerpoint geeft bij druk vaak die typische scherpe pijn: alsof er al met een naald of nagel in wordt gedrukt.
- Zo’n verkramping zorgt niet alleen voor pijn in de spier, maar ook voor pijn in de zenuwbanen en aangrenzende lichaamsdelen zoals een nek, schouder, arm of been. Vaak zijn triggerpoints de hoofdoorzaak van spierpijnklachten. Een triggerpoint kan er voor zorgen dat er een beperking in de beweging optreedt, maar ook stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten. Triggerpoints kunnen ontstaan door allerlei oorzaken zoals stress, overbelasting, verwondingen, verkeerde houding, alcohol of andere chemische middelen die het lichaam ingaat. Door de triggerpoints ontstaan vaak verkorte en verdikte spieren die op de zenuwen drukken die er vlak langs lopen. Zenuwen die door een spier heenlopen zijn nog veel kwetsbaarder en kunnen de druk heel erg verstoren. Dit kan leiden tot klachten als een doof en branderig gevoel, jeuk, en overgevoeligheid in een groot gebied.
- Juist daar wordt een naald in de spier gestoken
- De spier reageert met een schok, wat aangeeft dat de spier ontspant
Wat gebeurt er in feite met dry needling?
Bij dry needling reageert het toch al zere spierweefsel op de scherpte van de naald. In een reflex wordt de spier aangespannen. Daardoor wordt de spier als het ware in een andere positie gedwongen. Dit geeft vermindering van de pijn en verbetering van de spierfunctie.
Neem een ervaren fysiotherapeut voor dry neelding
Een fysiotherapeut moet goed bedreven zijn in dry needling, want er wordt wel in een spier geprikt en soms ook nog eens op de vreemdste plaatsen. Zo kan het bij lage rugpijn zelfs nodig zijn om in een lage bilspier te prikken.
Opbouw van dry needling behandelingen
De eerste behandeling van dry needling kenmerkt zich door de nodige voorzichtigheid, maar naarmate er meer behandelingen worden gegeven worden de prikken wel opgevoerd. Fijn is dat niet, ook nadien eerst niet. Degene die de behandeling ondergaat voelt vaak uren na de behandeling nog een stijve plek en soms zelfs zeurende pijn. En sommige mensen houden daar nog dagen last van.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig bij dry needling?
Er is niet aan te geven hoeveel behandelingen iemand nodig heeft om van de pijn af te komen in armen, benen, rug of nek. Bij de één is een enkele behandeling al voldoende, bij de ander zijn er meer dan tien voor nodig. Dry needling alleen is trouwens niet voldoende, wel moet ook altijd naar de achterliggende kwaal worden gekeken. Vaak is het nodig om de belastbaarheid van de spieren te vergroten door middel van oefentherapie of begeleide sport.
Topsporters en dry needling
Topsporter hebben vaak nog meer dan “normale mensen” last van blessures. Hun lichaam is zo getraind dat ze ook sneller herstellen van een blessure, maar dry needling kan daar wel bij helpen.
Reacties
C. Jochems, 19-07-2013
Graag wil ik weten wat voor alle spieren, die bij mij zijn vast gaan zitten in zeer korte periode de mogelijkheid vier weken en zelfs het lopen belemmerd, armen, nek en schouder zo ineens vast zitten terwijl ik altijd nog aan sport gedaan heb, het is zo maar ineens gekomen.
Wat kan ik hieraan doen.
vr. gr.
Reactie infoteur, 30-10-2013
Ik zou me melden bij een fysiotherapeut. Die weet hoe hij daar mee om moet gaan.
M. Venmans, 05-07-2011
Er wordt in dit artikel geschreven dat 'de ribbels of strengen in het verkrampte spierweefsel ' triggerpoints worden genoemd. Dat is niet geheel juist. Een triggerpoint is een mikroverkramping ter grootte van een erwt(je) of halfgaar stukje macroni, en zorgt voor een streng in de spier. Wanneer een triggerpointtherapeut een streng in de spier vindt, zal hij/zij in die streng op zoek gaan naar de kern: het triggerpoint, en deze behandelen. De streng op zich is vaak al pijnlijk bij aanraking van een vingertop, maar een triggerpoint geeft bij druk vaak die typische scherpe pijn: alsof er al met een naald of nagel in wordt gedrukt.
Hartelijke groet,
Marion Venmans, triggerpointtherapeut
Reactie infoteur, 06-07-2011
Bedankt, ik zal het artikel erop aanpassen.