Online therapie bij angstklachten: goedkoper en effectief

Online therapie bij angstklachten: goedkoper en effectief Online therapie staat volop in de belangstelling. Zeker nu de eerste resultaten van onderzoek uitwijzen dat online therapie niet alleen goedkoper kan zijn, maar ook net zo effectief als 'live' contact. Dat betreft dan wel specifieke therapievormen, zoals gerichte angsttherapie. Een recente ontwikkeling is online therapie die in principe volledig programmgestuurd is. De online therapeut is daarbij eigenlijk een 'extra' waar je wel of niet gebruik van maakt. Hoe, wat en voor wie? Lees verder. Over online therapie worden inmiddels tal van boeken geschreven. En er worden websites mee gevuld. Dat laatste, vooral. Maar wat is nu precies online therapie, wie geeft de therapie, voor wie is het wel of niet succesvol én wat zijn de voor- en nadelen? Mede gebaseerd op de nieuwe hulpverlening van Therapieland.nl, volgen hier de antwoorden op de meest 'brandende' vragen.

Wat is online therapie?

Online therapie is therapie waarbij het 'fysieke' contact vervangen is door online contact. Er is online therapie die geschiedt via mailcontact tussen jou en de therapeut. Een iets nieuwere ontwikkeling is het aanbod van een internetgestuurd programma, dat ontwikkeld is om mensen met bepaalde psychische klachten van gerichte én betaalbare psychische hulp te voorzien.

Wat zijn de voordelen van online therapie?

Een belangrijk voordeel van online therapie is, dat mensen de therapie kunnen volgen vanuit de geborgenheid van de eigen huiselijke omgeving. Dit maakt de drempel naar hulp al wat lager. Bovendien is de therapie relatief eenvoudig aan te gaan, te volgen en te overzien. Mogelijke nadelen zijn dan weer dat voor sommige klachten 'live' therapie beter werkt, en dat sommige mensen liever een persoon voor zich zien; die laatste optie biedt de ene aanbieder van online therapie wel, en de andere niet.

Hoe kan het team online therapeuten eruit zien?

Uiteraard is bij alle therapievormen, dus ook bij online therapie, van belang dat je een gekwalificeerde therapeut kiest. Het kan zijn dat een bepaalde aanbieder ook meerdere therapeuten in dienst heeft. Therapieland.nl is een voorbeeld. Hier kun je kiezen uit drie therapeuten, behorend tot het psychologencollectief Maarsingh & van Steijn. De gekozen therapeut begeleidt jou als client binnen een bepaald programma, te volgen via de privacy van je eigen computer. In het geval van dit voorbeeld gaat het bij die begeleiding om een programma van film- en tekstfragmenten, testen en opdrachten. Het programma staat tijdens de uitvoering onder leiding van de drie therapeuten, en wel tegelijkertijd. Binnen dit specifieke model is er in principe geen contact met een therapeut. Echter, als je daar toch om welke reden ook behoefte aan hebt, is persoonlijk contact te leggen en wel via een beveiligde verbinding.

Angstklachten en online therapie

Zeker niet-gecompliceerde en niet (al te) chronische angstklachten, zoals angst voor spinnen of spreken in het openbaar, zijn klachten die zich vaak lenen voor online therapie. Angstklachten staan op de tweede plaats in de top 10 van volksziekten in Nederland. Met behandeling van angstklachten wordt vaak relatief goed resultaat behaald. Alleen is een goede behandeling over het algemeen wel duur, zeker als het traject wat langer blijkt dan gehoopt. En vooral ook, nu de overheid de toegankelijkheid tot therapie steeds verder terugdringt en de kosten steeds meer afwentelt op de gebruiker.

Goedkoper.. maar hoe zit het met het effect?

Een computer-gestuurde internet-behandeling zoals Therapieland die aanbiedt, kost slechts een fractie van de gebruikelijk kosten van therapie.Toch blijkt uit onderzoek dat hulp via internet goed helpt bij het verhelpen van psychische klachten. Een voorbeeld is een 'goede oude' Teleac cursus tegen depressie, die werd bewerkt voor gebruik via internet. Onderzoek van promovendus Spek wees uit dat deze internet-behandeling de vergelijking met reguliere therapie met glans kan doorstaan.

Voor wie is een online hulpprogramma geschikt?

Zoals gezegd, is het vooral minder complexe angstproblematiek die succesvol online te behandelen valt. Maar daaronder val je sneller dan je wellicht denkt. De groep mensen die specifiek op succes mag hopen met een online hulpprogramma, zijn onder andere mensen die kampen met plotseling opkomende angstklachten: denk aan intense angst, hartkloppingen, duizeligheid, hyperventileren, zweten, trillen en beven. Deze klachten kunnen veel gevolgen voor het sociale en privéleven hebben: bijvoorbeeld het gaan mijden van situaties waarin de klachten kunnen voorkomen. Psychisch leiden angstklachten mogelijk tot aanhoudende ongerustheid, maar ook tot ziekteverzuim en (zelf)medicatie. Therapie is dan een goede optie om te overwegen.

Hoe begin je eraan?

Zoals alle psychotherapeuten en behandelaars, is de eerste stap een orientatie. In het geval van het hier aangehaalde voorbeeld, de programma-gestuurde online therapie, doorloop je eerst een vragenlijst om te kunnen zien of Therapieland jou met de aangeboden therapie zou kunnen helpen. Als dat onverhoopt niet zo lijkt te zijn, krijg je toch een concreet advies, bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts. Val je wel binnen de groep mensen die met succes behandeld zou kunnen worden, dan volgt jouw persoonlijke intake.

Goedkoper én wellicht vergoed

Zoals gezegd, zijn de kosten van niet-individuele online hulp heel wat lager dan die van een reguliere behandeling. Ten tijde van het schrijven van dit artikel gaat het om een geindiceerd bedrag van 200,- Euro. Ook vergoeding via de verzekeraar komt al in beeld. Therapieland is daarover in overleg met de verzekeraar(s).
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psychologische hulp via SkypePsychologische hulp via SkypePsychologische hulp op afstand, bijvoorbeeld via mail. De reacties op deze nieuwe werkvorm waren soms nog weleens kritis…
Online therapieDankzij de snelle ontwikkeling van Internet wordt online-therapie steeds vaker toegepast. In dit artikel een woordje uit…
Interapy: online therapieInterapy: online therapieSteeds meer mensen volgen online therapie in plaats van face to face therapie. Interapy BV biedt online hulp aan mensen…

De dyslexiebril als oplossing voor dit leesprobleemDe dyslexiebril als oplossing voor dit leesprobleemIn de huidige samenleving is lezen en schrijven onmisbaar en worden we praktisch de hele dag met geschreven taal geconfr…
Folliculitis: een ontsteking van de haarzakjesFolliculitis: een ontsteking van de haarzakjesFolliculitis is een ontsteking van de haarzakjes, waarbij kleine jeukende rode bultjes op de huid ontstaan. Scheren, str…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Therapieland
  • Ipzo
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.